Romania Curată

Ce universități încalcă Legea 176/2010 și ascund declarațiile de avere ale Rectorilor?

10 universități publice încalcă Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea functiilor și demnităților publice, prin nepublicarea declarațiilor de avere ale persoanelor cu funcții de conducere pe site-ul instituției. La data de 28.11. 2016, pe site-urile următoarelor universități nu se regăseau declarațiile de avere pentru persoanele cu funcții de conducere pentru anul 2015:

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași

Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara

Universitatea de Vest din Timișoara

Universitatea Maritimă din Constanța

Universitatea Națională de Arte din București

Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București

Universitatea Națională de Muzică din București

Universitatea Politehnică din București

Academia Națională de Informații Mihai Viteazul a publicat doar declarațiile depuse în 2016 de către Rector și un Prorector, dar lipsesc declarațiile de avere și declarațiile de interese ale celorlalte persoane din conducerea acestei instituții de învățământ superior.

La Universitatea Politehnică din București nici măcar declarațiile anterioare anului 2014, care, teoretic, sunt încărcate pe internet, nu pot fi accesate, deoarece în loc de fișierul cu declarația fiecărei persoane, apare o eroare (404), adică, practic, sunt inaccesibile. Eroarea respectivă persistă cel puțin de câteva luni.

Potrivit legii, declarațiile de avere și declarațiile de interese se depun in termen de 30 de zile de la data numirii sau a alegerii în funcție ori de la data începerii activității. De asemenea. Persoanele care dețin funcții de conducere în instituțiile publice au obligația să depună sau să actualizeze declarațiile de avere și declarațiile de interese anual, cel mai târziu la data de 15 iunie. (Art 4 (1),(2)).

Legea precizează că declarațiile de avere trebuie afișate pe pagina de internet a instituției (în termen de cel mult 30 de zile de la primire). Acestea se păstrează pe pagina de internet a instituției pe toată durata exercitării mandatului și 3 ani după încetarea acestora. (Art.6,(1) -e))

Universitățile trebuie să respecte principiul transparenței, care stă la baza sistemului național de învățământ superior, specificat în Legea Educației Naționale, site-ul instituțiilor de învățământ superior reprezentând principalul canal de informare dintre universitate, studenţi şi comunitate pe care acestea îl au la dispoziţie pentru a asigura respectarea acestui principiu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Ce universități încalcă Legea 176/2010 și ascund declarațiile de avere ale Rectorilor?

  1. DRP Vlad Pacuraru

    Pana le vor publica, sa ne uitam la actualii rectori: au venituri minime de 4000 de euro, care depasesc imaginatia profesorilor din universitatile occidentale.

    Unii rectori, decani, sef de departament din universitati au devenit profesori si conduc doctorate pe baza unor dosare cu articole inexistente sau obscure si carti scrise cu Arial 16 la 2 randuri de spatiere si/sau carti plagiate, inexistente in biblioteci.

    Multi sunt urmariti penal si apar in http://www.plagiate.ro dar continua sa sfideze prin veniturile inimaginabile, deplasari in strainatate si publicarea de carti din bugetul de stat, functiile, pe care daca le pierd, dau universitatile in judecata. Surpriza, uneori castiga pentru ca in complete sunt lectori din universitati asa cum in comisiile de etica sunt judecatori care inchid ochii in fata urmaritilor penali si plagiatorilor cu functii de conducere din universitati (vezi http://www.plagiate.ro).

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *