Romania Curată

Ce spuneţi de un şef străin la ANI? SONDAJ

Concursul organizat de Consiliul Naţional de Integritate (CNI) pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) s-a soldat cu un eşec usturător. Cei trei candidaţi au picat prima probă a concursului – examenul scris – ceea ce reprezintă un semnal extrem de prost pentru arhitectura anticorupţie din România. Unul dintre cei picaţi este chiar Bogdan Stan, actualul vicepreşedinte al ANI.

În acest context, vă propunem spre dezbatere o temă propusă pe România Curată de preşedintele Societăţii Academice Române. Alina Mungiu-Pippidi a venit cu ideea ca în zonele strategice pentru Schengen să fie cooptaţi români independenţi sau europeni de pe piaţa internaţională (AICI).

„Prin consens între forțele politice și cu ajutorul Comisiei Europene vom aduce în fruntea diferitelor programe operaționale sau zone strategice pentru Schengen (integritate, vămi, frontieră, spălarea banilor) independenți români sau europeni de pe piața internațională (pensionari de la Interne olandezi, germani), pentru a da un semnal clar de competență și independență politică. Aceste persoane nu vor fi recrutate pe post de consilier, ci cu puterea executivă totală și contract de a crește capacitatea sectoarelor respective”, scria Alina Mungiu-Pippidi în iulie 2015.

România Curată vă invită la sondaj: vreţi şef străin la ANI?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

31 thoughts on “Ce spuneţi de un şef străin la ANI? SONDAJ

 1. Adrian

  Strain ar insemna, totusi, din afara CEE. Iar olandezii, la nivel guvernamental, nu ne vor in Schengen.

  Pe de alta parte, o Universitate „straina” ar putea gira acest tip de activitate al ANI, prin (oameni din) departamente/facultati specializate : drept/stiinte exacte/inginerie, si, ei bine, (doar) economie NU. S-ar putea realiza si lucrari de licenta, dizertatie , eventual doctorat in diverse problematici (software, proiecte de politici publice(pp), stadiu de implementare de pp); in fine, prin programe de coeziune s-ar putea „oferta” pachete de (activitati in mai multe) tari, apropo de integrarea R. Moldova, Georgiei, Ucrainei, Serbiei, etc. Cred ca nu s-ar supara nimeni la prima vedere pentru „pachete” Romania-R.Moldova, Serbia-Ucraina, Albania-Georgia, urmand ca, dupa un an, de pilda, sa fie reevaluata coeziunea fiecarui „pachet”

  Reply
 2. mst

  Nu sunt de acord cu NUMIREA unui sef strain la ANI la fel cum nu am fost incantat de numirea unui expat(american,of course…) la conducerea Fondului Proprietatea de catre binomul basecu-boc.Nu spun asta dintr-un nationalism idiot ci pentru ca am credinta ca si Romania are oameni competenti care pot ocupa aceste functii prin concurs si nu prin numire politrucista.

  Reply
  • boby

   Eu te contrazic! Dupa 25 de ani de educatie neocomunista toate naravurile/moravurile au fost preluate de noua generatie de conducatori asa incat devine imposibila o conducere corecta si eficienta a oricarei institutii publice! Asta este convingerea mea! Istoria nu se va opri la acestia, desigur ei urmand a fi inlocuiti, intr-un viitor oarecare, de altfel e oameni altfel instruiti si educati! Numai asa mai poate fi salvata Romania si pusa pe drumul lucrului bine facut, cunoscand ca noi nu avem un Voda constitutional ci unul cu prerogative relativ decorative!

   Reply
 3. szas vernel

  De ce faceti acest sondaj, mai este vreun sibian fara loc de munca. Tot nu conteaza votul nostru, va fi sef la ANI acela care va executa intocmai ordinele primite.

  Reply
  • georgescu

   asa este..nu conteaza parerea noastra, ne testeaza nivelul de indobitocire si de aservire inaltei porti

   Reply
 4. eye

  Nu are nici o importanta daca e strain sau nu, conteaza doar sa fie integru sa nu fie o papusa, departe de a putea fi influentat de cercurile mafiote romane sau straine ce activeaza la putere in Romania si mai ales sa nu poata fi coptat de catre serviciile secrete asa-zis romane.
  Conteaza sa fie lasat sa-si faca treaba caci degeaba e integru daca o sa fie limitat din cauza legilor sau a angajatilor manuiti din umbra de securisti sau mafioti (pleonasm).

  Reply
 5. Octavian Duliu

  Daca a absolvit o universitate de prestigiu in primii 10%, are referinte ireprosabile, cunoste la perfectie legislatia romana din domeniu, a lucrat in domeniu si depune un juramant de fidelitate, si doreste in mod sincer sa activeze, dupa modelul celor cativa straini adusi de regele Carol I si care au avut o contributie esentiala la moderizarea Romaniai, atunci ar fi o soluti excelenta.

  Reply
 6. MIECEA POPESCU

  Romania a aparut pe harta Europei dupa ce a avut regi straini. Acum nu avem nicio sansa sa iesim din captivitatea mafiei securisto-comuniste, daca nu vom fi administrati de profesionisti din statele de drept. Nu numai la ANI, ci si la DNA, Politie, Parchet, chiar guvern vreo 5 ani pana ne spalam de malul ce ne-a inghitit la „Revolutie”. Vad ca la sport se poate : Naturalizam cetateni Neozelandezi, pentru echipa de rugby a Romaniei.

  Reply
 7. Aurora

  Doar daca are foarte bune referinte privind interitatea morala si cu posibilitatea ca dupa o perioada de proba a fie reevaluat.

  Reply
 8. Kassovitz Toma

  Prin „strain” inteleg o persoana, care nu face parte din mafia autohtona si nu este angajat politic, financiar, confesional. Deci, poate fi si un cetatean roman cu coloana vertebrala, constiinta curata si suficient de puternic; nu inseamna ca printre „straini” nu exista si lepre. Dar daca nu gasim un om corespunzator acasa, cautam pana gasim unul, indiferent de limba lui materna, culoare sau sex.
  Nu cred in rase superioare, dar admit ca nu toti oamenii sunt la fel.

  Reply
 9. Bazil

  Depinde cine intermediaza aceasta alegere a unui strain.Au mai fost sefi straini dati afara cand nu au raspuns la comenzi;nu au fost selectati de organisme independente,ONG-uri,….,ci de institutii interesate.Cred ca cel mai sigur ar fi un strain bine ales(prin diverse proceduri).

  Reply
 10. intransigent

  Nu inteleg in ruptul capului de ce presedintele ANI trebuie sa aiba nu stiu ce diplome in stiinta dreptului si prin aceasta sa dovedeasca… ce anume ? Cat sunt de cinstite/incoruptibile ? Cat sunt de hotarate sa protejeze interesele statului/poporului roman in aceasta activitate ? Dar asta nu tine in primul rand de cunostintele de drept, ci doar de propria onestitate si hotarare de a nu da cinstea pe rusine a presedintelui ANI. Aceasta functie este de supraveghere si control a activitatii subordonatilor si se poate exercita perfect si fara cunostinte aprofundate de drept, cata vreme puterea de decizie finala este acordata exclusiv presedintelui, iar acesta poate avea consilieri bine pregatiti in domeniulo dreptului. Intotdeauna se va ridica obiectia privitoare la cunostintele de drept ale presedintelui, dar aceasta va fi, intotdeauna in Romania, doar un mijloc de a pune betze-n roate functionarii acestei institutii. Sunt sigur ca se vor gasi cativa romani (mai in varsta, desigur si nu neaparat popi sau patriarhi) care sunt capabili sa actioneze ca niste adevarati incoruptibili din acest post. Ei exista, dar… cine-i cauta ? Evident, nimeni. Subliniez cu insistenta: acesti cativa oameni exista in Romania ! Nu pot, totusi, sa nu am dubii in privinta existentei curajului necesar acestora ca sa se angajeze inttr-o asemenea functie si, odata numiti, sa doreasca sa reziste. Principalul defect al romanilor este ca NU VOR „sa-si dea viatza” (metaphoric, desigur) pentru binele public.
  Salut, Tavi Duliu, nu ne-am vazut de mult ! Propunerea ta, bazata pe experienta Romaniei sub Carol-I este total nepotrivita stdiului actual al Romaniei, care este muuuuuuuuuuult mai saraca in oameni cinstiti, drepti si curajosi (sic!) la nivelul intelectualitatii contemporane decat era tara in a 2-a jumatate a secolului al XIX-lea. Si totusi, cei cativa oameni de care tara are nevoie pentru ANI chiar exista.

  Reply
  • boby

   Asta e tembelismul romanesc Trebuie sa fie absolvent de drept si gata! Am zis! Asa vrea muschii mei!
   Un alt ex idiot este intezicerea accesului la un titlu de expert contabil, de ex al unui inginer sau orice alt licentiat din alte domenii chiar daca acesta ”manca contabilitate pe paine” – cunoasteti expresia! Aceata ineptie poarta marca Vacaroiu, pe care eu il asigur ca dintr-un inginer poti face oricand un contabil dar invers – niciodata!
   Ce sa-i faci, trebuie sa te consolezi v-a-v de ineptiile tuturor si sa te orientezi la fel ca el pe vremea MAGF-ului!

   Reply
 11. Mihai Popa

  Nu ne intereseaza daca e strain sau nu. Din pacate, strainii au construit România de atunci si
  „ai nostrii (Iliescu, Nastase, Tariceanu)”, au distrus-o. Vezi nenumarate zone industriale care
  sunt zone de darâmaturi. In 1938, România era în fruntea Europei, singura tara care putea
  schimba banii românesti oriunde (acoperiti cu aur, grâu, petrol), azi, traiasca comunistii nostrii.
  Un popor atât de cretin încât sa voteze de doua ori presedinte un vândur rusilor, îsi merita soarta.

  Reply
 12. georgescu

  poate fi un lucrator al unei agentii specializate…??in „diversiune”..spionaj”…sabotare..etc…o tampenie…

  Reply
 13. Nelu Stiuca

  Existenta in Ro a ANI demonstreaza sau confirma neputinta (INCOMPETENTA) statului roman, in coparatie cu alte state ale UE , de a stavili sau combate IMORALITATEA sau marele flagel care se numeste CORUPTIE si echivaleaza ca insemnatate in contacararea fenomennului denumit LIPSA de INTEGRITATE cu zicala „influenta razelor de luna asupra galosilor de guma” demonstratie care se face pe un consum bugetar insemnat. ANI este de multe ori acuzata public de atitudine selectiva in depistarea si instrumentarea unor cazuri.
  Atributiile ANI (institutie care are caracteristici functionale BA administrative, BA judiciare) in lumea civilizata dominata de rationalitate sunt executate de catre FISC si de catre AVERTIZORUL de INTEGRITATE . FISCUL este cea mai eficienta si exigenta autoritate de stat ce exercita fara scrupule asupra tuturor persoanelor juridice sau fizice (cetatenilor sai) masuri exigente de recuperare a oricarui prejudiciu, indiferint de cauza producerii lui sau neplata vreunui impozit. Obama nu si-a putut numi doi coechipieri, consilieri-experti, la presedentie pentru ca in cazierul lor fiscal aveau mentiuni facute pentru intirzierea cu citeva luni a platii unui impozit anual de 300 dolari, in timp ce in Romania unii asa zisi demnitari sau politruci IMPOSTORI nu numai ca nu platesc impozitele si taxele anuale, dar nici cheltuielile cu utilitatile (apa, caldura, canal, gaze, electricitate, cablu TV, Net, etc) de la numeroasele lor imobile dobintite in cele mai multe cazuri in mod fraudulos.
  Cazurile de INCOMPATIBILITATE si CONFLICT de COMPETENTA in statele civilizate sunt prevazute clar si concis de lege in CODURILE ETICE ale fiecarei institutii, unitati economice cu capital de stat sau autoritati publice . FAPTELE comise de angajati, indiferent de functie sau grad profesional sunt, constatate de catre AVERTIZORUL de INTEGRITATE desemnat de adunarea generala a fiecarei institutie, unitati economice cu capital de stat sau autoritati publice si TOATE acestea sunt sanctionate in mod riguros si obiectiv de catre JUSTITIE si de COMISIA de DISCIPLINA a fiecarei entitati mentionate.
  Referitor la VENIREA „UNUI SEF STRAIN LA ANI” sau/si la alte STRUCTURI IMPORTANTE ale statului roman, ideea ar fi F.F. constructiva, excelenta, dar este mai putin aplicabila, deoarece in Ro n-a existat in utimii 26 de ani CONSENS POLITIC decat pentru CONSTRUIREA STATULUI MAFIOT si pentru JEFUIREA AVUTIEI NATIONALE mai bine zis pentru CAPTURAREA PUTERII PUBLICE a STATULUI in numele tranzitiei si democratizarii lui. SISTEMUL POLITIC IN RO este reprezentat de o HAZNA PLINA CU ZOI, LATURI SI GUNOAIE UMANE 90% fiind puscariabili. Comisia Europeana ar face mult bine sa reia acquis legislativ din Ro si sa-l compare cu cel comunitar pentru ca sunt DEFICIENTE ENORME (numaidaca se analizeaza LEGEA ALEGERILOR DIN PRIMUL TUR reiese ca ne putem compara cu BANGLADESH-ul) . Aducerea numai în fruntea diferitelor programe operaționale sau zone strategice pentru Schengen (integritate, vămi, frontieră, spălarea banilor) independenți români sau europeni de pe piața interna sau internațională cu putere executivă totală și contract de a crește capacitatea sectoarelor respective cu scopul de a da un semnal clar de competență și independență politică nu este suficienta. In TOATE autoritatile si institutiile STATULUI (fara exceptie) care sunt mult supradimensionate , iar unele din acestea nici nu au o justificare ori fundamentare functionala obiectiva, EXISTA lipsa de performanta, de competenta, de moralitate, de independenta si de integritate. TOATE autoritatile si institutiile STATULUI luate la un loc dovedesc stadiul unei disolutii avansate posibil ireversibile.

  Reply
  • intransigent

   Fara indoiala, aveti dreptate, dar…. nu putem demara procesul de asanare a societatii SIMULTAN IN TOATE DOMENIILE, fiindca (1) am ratat momentul cand asta se putea face, adica la revo(lovi)lutzie – deci ar trebui „o noua revolutie”, ceea ce nici mandra (si impotenta UE) nu poate accepta si (2) s-ar crea un haos tocmai bun de folosit ca adapost pentru ceia caror unica menire in viata sociala este sa se sustrga de la „corectitudine”. In plus, nici nu s-ar putea gasi sustinere finanaciara pentru o actiune pe toate planurile. De aceea, trebuie sa admitem necesitatea actiunii „pe sectoare”, desi e clar ca nici pentru asta nu avem „cojones”. Dovada ? Romanii inca accepta in fruntea guvernarii, in proportie de cca. 30%, un escroc si un hotz, pe care, al carui inlocuitor il vad, cu entuziasm, pe alt escroc, chiar daca acesta nu este condamnat „definitive” (sic!). Asta spune totul despre esentza mentalitatzii populimii romane si, iata revenim la subiectul initial: toate de-odata, sau pe rand ? Mentalitatea invechita „istoric” in rele a unei natziuni nu poate fi schimbata, cred eu, decat „pe sectoare”… dar numai daca se instaleaza la butoanele procesului o personalitate care sa fie sprijinita pentru exercitarea de puteri depline de catre toate fortzele majore ale societatii. Pentru asta se gaseste, sigur, vreun roman, care a fost educat intr-o familie in care, DE GENERATZII, sunt respectate principiile integritatzii morale si care accepta fara „frustrari” ideia ca nimeni nu trece in mormant cu „agoniseala” supa el. Probabil ca ceea ce spun eu aici suna ridicol n urechile multora, oameni care se cred pragmatic si cunoscatori, dar ii desfid pe acei oameni sa-mi arate ca aceasta cale a fost deja incercata in RO, dar fara rezultat. Cata vreme aceasta dovada nu exista, imi apar ideia in continuare. Si inca ceva. Este essential sa nu lasam sa se piarda chiar si putzinul pe care l-a impus mitocanul genial (politic) Basescu, atunci cand a sustinut CONCRET si EFECTIV reformarea Justitiei Romane. Daca am avea un presedinte actual care sa fie in stare macar sa sustina prezervarea a ceea ce s-a cucerit deja, nu as fi atat de insistent. Dar nu avem, evident !

   Reply
 14. Tempor

  Dacă ar fi pământean (dar nu un împământenit al locului şi obiceiurilor) s-ar găsi motive cu duiumul ca să nu fie ascultat şi să i se bage beţe-n roate ca să fie eliberat Baraba, dacă ar fi extraterestru atunci s-ar aştepta la minuni (care la noi ţin max. 3 zile) făcute în masă fără ca măcar unul să ridice un deget, dar care ulterior ar fi contestate.
  S-a mai întâmplat ceva asemănător acum câteva mii de ani, dar de o profunzime şi amploare cu mult mai mare contestată şi în prezent.

  Reply
 15. Gica Alienu

  Ar fi ok un sef strain dar sa vina cu toata echipa + o divizie de procurori straini + magistrati straini + DNA strain (care sa-i caute pe toti, nu doar pe unii).

  Reply
  • eye

   Sunt destui dar nu-i lasa nimeni din mafia securist-politica sa ajunga in acel post, la fel cum se petrece in intreg sistemul!

   Reply
 16. Laura

  Intrebarea 1: Cu cat il platim pe seful strain pe care il aducem la ANI ?

  Intrebarea 2: Candidatul strain (mai ales pensionarii care chiar au experienta in administratii serioase) va trebuii sa se prezinte personal sediul Agenţiei Naţionale de Integritate, situat în bulevardul Lascăr Catargiu nr. 15, sector 1, de luni pana vineri intre 9 si 16:30, pentru a depune dosarul de inscriere ?

  Intrebarea 3: Candidatul strain (din nou, mai ales pensionarii din Olanda sau Germania) va trebui sa includa in dosarul de inscriere toate documentele cerute de „Art 12 din Regulamentul de desfăşurare a
  concursului sau examenului pentru ocuparea funcţiilor de preşedinte şi/sau vicepreşedinte ai Agenţiei Naţionale de Integritate, aprobat prin Hotărârea C.N.I. nr.2/2007, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.479/17 iulie 2007, cu modificările şi completările ulterioare” ? Toate documentele cerute, de la a) la i) inclusiv ?

  Reply
 17. gabriel

  Avem și noi oameni nepătați și deștepți numai că politicul are ultimul cuvînt . ei fac și desfac legi după bunul plac iar oamenii devin simple marionete , acționează la comandă .

  Reply
 18. AMERICANUL

  Legea 140/2015 pentru modificarea Legii nr. 56/2012 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Militare ESTE NECONSTITUTIONALA. Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale -ASSN este NULA pentru ca se suprapune COMUNITATII NATIONALE DE INFORMATII. Comunitatea Nationala de Informatii functioneaza sub coordonarea Consiliului National de Aparare a Tarii si reprezinta reteaua functionala a autoritatilor publice din sistemul securitatii nationale bazata pe unitatea de scop, obiective si strategie, asigurata prin informatiile furnizate de urmatoarele structuri, denumite si componente ale Comunitatii Nationale de Informatii: Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Directia Generala de Informatii a Apararii si Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din Ministerul Administratiei si Internelor. Potrivit legii NECONSTITUTIONALE de funcționare și organizare a ASSN, aceasta este definită drept „for național, de consacrare științifică, ce reunește personalități știintifice reprezentative din domeniul de apărare, ordine publică și siguranță națională, aflată în coordonarea științifică a Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații”. Adică toți ”doctorii FARA VALAOARE STIINTIFICA” A ”doctorului plagiator Gabriel Oprea-zis conserva, acestea sunt personalitățile reprezentative? „ASSN este instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, și reprezintă în justiție interesele proprii. ASSN poate fi reprezentată în justiție și de organele de specialitate ale Ministerului Apărarii Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații, după caz”, mai spune legea. Academia are în componența sa membri titulari, membri corespondenți, membri de onoare și membri asociați.
  Numărul maxim al membrilor titulari și al membrilor corespondenți este 100, din care 50 membri titulari.
  Membrii titulari beneficiaza de o INDEMNIZATIE LUNARA VIAGERA egală cu salariul mediu pe economie. Membrii corespondenți beneficiază de o INDEMNIZATIE LUNARA VIAGERA egală cu 50% din valoarea salariului mediu pe economie. CE ALTA NEMERNICIE MAI MARE DECAT ACEASTA TICALOSIE A puscariabilului IZMENAR mai poate exista in CONDUCEREA UNUI STAT ca din lumea a treia.

  Reply
 19. marcela

  Am votat NU: pe de o parte, ne facem de rusine ca nu reusim sa gasim un profesionist in ograda proprie, iar, pe de alta parte, avem deja straini in posturi publice de impact (bursa, tarom etc.) si ce fac ei? S-au adaptat perfect la specificul mioritic.

  Reply
 20. Emil Stoica

  Eu nu sunt de acord cu șef străin pentru ca ar fi discriminator. Cunosc personal zeci de romani a căror integritate este dincolo de orice reproș. Sa facem insa un concurs pentru post deschis atât romanilor cat si străinilor. Articolul este corect, întrebarea din sondaj nu.

  Reply
 21. tiberiu socaciu

  am votat „da”, dar intrebarea nu e corect pusa!
  deci:
  1. „numit” — nimeni
  2. „concurs” — da, poate participa orice cetatean EUROPEAN
  3. infiintarea unui ANI european si delegarea competentelor ANI-ului in sus

  t.s.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *