Romania Curată

Ce-și propune plaforma civico-politică ”Demos”, lansată astăzi

O nouă platformă civico-politică, Demos, a fost lansată joi, 15 septembrie, de Ziua Internațională a Democrației. Printre inițiatorii acesteia se numără Claudiu Crăciun, Andreea Petruț, Sorin Cucerai sau Mihai Burcea. Potrivit unui comunicat de presă al Demos, noua platformă este ”un proiect civic și politic menit să articuleze drepturi, nevoi și interese care nu au fost reprezentate cu adevărat în viața politică românească, deși au fost frecvent instrumentalizate ca teme electorale”.

Printre principalele aspecte care stau la baza construcției Platformei Demos se numără: · Reducerea sărăciei, inegalităților și privilegiilor ce macină societatea din interior și o condamnă la instabilitate și subdezvoltare.

 • Trecerea de la un model economic bazat pe mâna de lucru ieftină, pe dumping social și de mediu, la unul centrat pe producție, inovație, cooperare și sustenabilitate.
 • Transformarea accesului general la educație, sănătate și cultură în priorități ale guvernării.
 • Guvernarea transparentă și competentă, responsabilă în fața cetățenilor și capabilă să reziste abuzului de putere și tentativelor de capturare a statului.
 • Politici de gen coerente menite să îmbunătățească statutul social, economic și politic al femeilor.
 • Responsabilitatea față de natură și construirea de instituții puternice de protecție a biodiversității, a apei și aerului.
 • Oprirea exploatării distructive a resurselor naturale și integrarea priorităților de dezvoltare economică cu cele legate de mediu și protecție a comunităților locale.

“Este inacceptabil ca România să fie unul dintre cele mai sărace state din Uniunea Europeană și nimeni să nu vorbească serios despre asta. De asemenea, este inacceptabil să se ceară în continuare sacrificii din partea oamenilor simpli pentru a masca acumularea de putere și privilegii de către o oligarhie politică și economică”, susține Claudiu Crăciun, membru în grupul de inițiativă Demos.

Citiți aici comunicatul integral Demos.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Ce-și propune plaforma civico-politică ”Demos”, lansată astăzi

 1. Emil Stoica

  Felicitări pentru inițiativa, cred ca este ceea ce, teoretic, isi doreste marea majoritate. Sunt doua adevăruri crunte insa, ambele economice: 1) pentru o Românie mai bogata e nevoie de mult mai multă munca si 2) structura demografica cu multi pensionari si multă lume in rural (si cu o pregătire proasta) va face ca dezideratele sa fie extrem de greu de atins in lipsa unei munci si mai susținute a celor in putere de munca.

  Reply
  • flesh

   Nu prea sunt de acord cu ce spui. Mai multă muncă din partea cui? Oamenii care trăiesc în mediul rural își au rostul lor, ei sunt primii care pot atinge ținta de dezvoltare durabilă. Problema e de organizare, nu de lipsă de muncă.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *