Romania Curată

Ce înseamnă bugetar de lux. Gelu Diaconu a câștigat de 10 ori mai mult din sinecuri decât din salariu

Dat afară ieri din funcție de premierul Dacian Ciloș, după ce DNA l-a pus sub acuzare într-un dosar de deturnare de fonduri europene, Gelu Diaconu ilustrează perfect situația funcționarului public care câștigă mult mai mult de pe urma consiliilor de administrație, comisiilor și comitetelor din care face parte, tot în cadrul unor entități de stat, decât din salariul de bugetar.

Detaliile dosarului penal în care este implicat Gelu Diaconu pot fi citite aici.

Declarația de avere a fostului șef al ANAF, depusă în 2015, arată că acesta a avut un salariu net lunar de aproximativ 4.700 de lei (venitul pe 2014 din salariu s-a ridicat 56.364 lei). Această sumă nu reprezintă însă mai nimic dacă ne raportăm la veniturile lui Diaconu din celelalte funcții conexe șefiei de la ANAF, ca reprezentant al statului în diferite consilii și comitete ale altor companii de stat sau private (la care statul român deține însă diferite pachete de acțiuni). Astfel, fostul șef al ANAF a mai adunat în 2014 (ultimul an pentru care există date publice) 247.800 de lei de la Exim Bank, unde a fost membru în Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări, încă 219.168 lei de la CEC, 1.888 lei în calitate de membru al comisiei de stabilire a terenurilor aflate în patrimonial Romgaz și- de data acesta de la o firmă privată – 37.592 de lei pentru activitatea din Consiliul de Administrație de la GDF Suez.

venituri diaconu anaf

Cu alte cuvinte, doar cele trei funcții ocupate în cadrul unor companii de stat, i-au adus lui Gelu Diaconu de zece ori mai mult decât salariul lunar primit ca director al Fiscului românesc. Lucru care este cel puțin discutabil, în condițiile în care respectivele slujbe nu aveau cum să ocupe mai mult de câteva ore pe lună din programul de lucru al lui Gelu Diaconu. Și, să fim serioși, nici de vreo responsabilitate deosebită în aceste funcții nu poate fi vorba, în condițiile în care nu am auzit ca vreun membru al CA să fi fost tras vreodată la răspundere pentru mersul prost al unei companii de stat.

Declarația de avere a lui Gelu Diaconu poate fi consultată aici.

În locul lui Gelu Diaconu, la conducerea ANAF a fost numit interimar Daniel Diaconescu, fost director general al Directiei Generale de Informatii Fiscale in cadrul ANAF.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Ce înseamnă bugetar de lux. Gelu Diaconu a câștigat de 10 ori mai mult din sinecuri decât din salariu

 1. SOS-Romania

  MODUS OPERANDI de 26 de ani pentru toti cei care „au ramas agatati de stat” si au fost in sistemul relational „FSN-Securitate-Servicii”. O rusine nationala pentru acest nou sistem represiv creeat ca sa distruga micul proprietar si libera initiativa in romania pentru a lasa loc transnationalelor si „aservitilor statului „. Numai oreform TOTALA a sitemului infect al administratiei de stat si publice prin eliminarea celor 60,000 de „direct beneficiari” ai functiilor , relatiilor, contractelor si sinecurilor statului vom putea avansa.
  la un calcul sumar un nemernic de tipul asta ajunge sa incaseze impreuna cu familia ( pentru ca ei deja sunt „in sistem” de la cel cu tata-n gura pan la cel cu barba sura) cate 1 milion de lei pe an!!! Asta de inmultit cu 60,000 de ne da o imagine a „capusarii legale” creeata si promovate in continuare de guvernanti. Sa revenim = 60 de milioarde de lei = 15 miliarde de euro domnilor!!! Deci, ca nu e vorba despre greci, CAPUSAREA STATULUI SE RIDICA DE 26 DE ANI LA UN ECHIVALONT DE 15 MILIARDE DE EURO … ADICA 10% DINPIB!!! MAI MULT DECAT APARAREA, EDUCATIA SI SANATATEA LA UN LOC!!! ACEASTA ESTE TARA TA ROMANE SI ACEASTA ESTE FRAUDA!

  Reply
  • Paul

   Nu,nu este o rusine nationala,este un jaf national,comis de niste infractori nerusinati, instalati in functii publice,in baza unui sistem creat de ei,infractorii publici,dupa principiul:”nu te lua de mine,ca sa nu ma iau de tine”,sistem acuns cu mestesug in legile elaborate de complicii lor instalati confortabil in forul legislativ si in cel punitiv numit „Justitie”.Cui sa te adresezi,cand ureche care te asculta,este tot una cu mana care te apasa?La noi toti fura:fura primarul,fura notarul,fura parlamentarul,fura Politia,fura Justitia,fura toti !…Si noi cu cine mai votam ?

   Reply
 2. paul

  sa fim seriosi, la functia asta un salariu net lunar de ceva mai mult de 1000 euro este o bataie de joc, dar sa fii in mai multe consilii de administratie si sa umfli degeaba o gramada de bani fara sa faci mai nimic este o alta bataie de joc, ar trebui ca la functii de importanta asta sa fie salarii decente, de macar 5000 de euro pe luna, dar si criterii de performanta, fara privilegii suplimentare, se intreba cineva de unde 24 miliarde de lei in plus pentru noua grila de salarizare, simplu de la marii evazionisti in frunte cu marile corporatii straine care in ultimii 10 ani au platit impozite pe profit de tot rasul, si-au scos profiturile uriase prin tot felul de tertipuri fara sa plateasca mare lucru, deci nu sunt bani pentru salarii decente la functionarii publici, la medici si la profesori pentru ca marii evazionisti, inclusiv importatorii de alimente, au fost protejati contra spagi grase.

  Reply
 3. Florina

  Da.
  O mare rusine pe obrazul celor care cu nerusinare conduc aceasta tara de 26de ani.fara sa ia vreo masura
  pentru a face ordine.
  Sistemul s-a dezvoltat si a ajuns cancer adevarat pentru tot ce inseamna presedinte ,guvern ,ministri , primari
  prefecti etc.
  S-a atins haosul, in cea mai mare parte si se manipuleaza fara rusine
  Ma intreb unde vrem sa ajungem?Cat trebuie sa mai asteptam o schimbare de substanta care sa restabileasca o perspectiva .

  Reply
 4. Luci

  Noi toti astia prosti nu trebuie sa asteptam schimbarea din partea lor, ca tot asa o asteptam de 26 de ani, schimbarea numai noi o putem face. Noua trebuie sa ne fie rusine, ca ei in niciun caz nu au, isi bat joc tot mai mult de noi.
  Ceea ce a facut seful ANAF-lui CE ESTE? NU-I CONFLICT DE INTERESE? NU SE SESIZEAZA NICIO INSTITUTIE A STATULUI?
  ACUM NE DAU LA UNII, LA ALTII LE IAU ANUL ASTA CA-I AN ELECTORAL SI SA VEDETI FRATILOR LA ANUL CE-A FI?
  Tot ce ne-au dat o sa ne ia inapoi dublu inca.
  Suntem o tara de manipulati!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *