Romania Curată

”Ce fel de universitate este aceea în care o comisie nu poate decide cu ”Da” sau ”Nu” dacă o teză este plagiată?

Cătălin Avramescu, profesor și ambasador în Finlanda, a comentat pe Facebook după ce Universitatea de Vest din Timișoara a descoperit în teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi ”un grad de similaritate de 4,9% cu alte surse”. Fostul consilier prezidențial spune că această decizie este ”bizară”.

”Bizară și inacceptabilă decizia Comisiei de Etică a Universității de Vest în privința sesizării de plagiat la adresa tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi.

În ce țară trăim? Ce fel de universitate este aceea în care o comisie nu poate decide cu „Da” sau „Nu” dacă o teză este plagiată?
Înțeleg că, în viziunea comisiei, sesizarea este „nefondată în proporție de 95%”. Acești oameni nu au simțul ridicolului. Întrebarea nu era cât de „nefondată” este sesizarea, ci cât de „fondată”.
Să înțelegem că 5% din lucrare este plagiat? Posibil. După cum posibil este să fi calculat acest procent printr-un fel de socoteală băbească – un cuvânt aici, o expresie acolo. Imposibil de spus.
Ce este și ce nu este un plagiat e foarte clar în practica academică. Este însușirea unui text sau a unor fragmente de text prezentate ca fiind proprii. Altfel spus, pot exista coincidențe – de pildă când cineva se referă la idei comune sau la gândirea unui autor dintre cei discutați. Dacă eu scriu, spre exemplu, că „pentru Hobbes statea de natură este o stare de război”, acest lucru nu este plagiat, cu toate că reiau, de fapt, o expresie a autorului englez. Nu este pentru că nu îmi însușesc ideea ca fiind proprie. Iar acest aspect trebuie să reiasă din text. Pe de altă parte, o teză de doctorat trebuie, prin definiție, să fie o lucrare originală, deci este datoria candidatului să o redacteze cu atenție.
Decizia comisiei ridică mari semne de întrebare. În cazurile Oprea sau Ponta lucrurile erau clare. Nu văd de ce Kovesi ar trebui să fie tratată altfel. Standardele academice trebuie să fie aceleași pentru toată lumea.
Sper că se găsește pe undeva, în România, și o comisie care să ne spună dacă este sau nu plagiat în acea teză.
Dincolo de această afacere, este necesară examinarea tuturor tezelor de doctorat, de la toate universitățile. S-au dat doctorate te-miri-cui. Multe – sunt convins – sunt plagiate. Multe sunt doar fără nici un fel de valoare academică, simple coperți cu un titlu. Gen „Moldova în Evul Mediu”. ‘Combaterea criminalității în dreptul penal”. „Economia în tranziție”. Toate aceste diplome de doctor trebuie anulate. Pentru că sunt nemeritate și obținute abuziv”, a scris Cătălin Avramescu. 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “”Ce fel de universitate este aceea în care o comisie nu poate decide cu ”Da” sau ”Nu” dacă o teză este plagiată?

 1. Valentin 51

  Este foarte simplu domnule ambassador de ce membrii comisiei nu pot spune da sau nu.1)Sunt lipsiți de personalitate.2)Au în spatele lor un trecut murder și le este teamă ca nu cumva doamna Koveșii să se răzbune pe ei căutând ceva în trecutul lor.Asta-I tot.

  Reply
 2. Constantin

  Dacă furi 5.000.000 €, ești salvat de instanță, într-un proces în care partenerul de afaceri a furat 100.000.000 €?

  Reply
 3. Dumitru

  Subscriu ideii de a analiza **toate** tezele din Romania. Ideea este chiar usor de pus in practica, pentru ca exista softuri care o pot face (iThenticate), si cea mai mare parte din lucrari sunt depuse in format electronic (sau pot fi scanate semi-automat). Dealtfel, lucrarile de doctorat ar trebui sa fie publice, ca in tarile dezvoltate (mai putin in cazuri foarte rare in care e vorba de secrete industriale, dar asta nu se aplica la lucrarile din drept). In ce-o priveste pe Kovesi, cred ca situatia e clara pentru toata lumea.

  Reply
 4. Marian Dragoi

  Din ce am citit si am mai auzit la diverse posturi, problema nu e plagiatul ci autoplagiatul: povestea cu cartea scoasa impreuna cu tatal, sub vechiul nume, din care s-a copiat la greu. Cred ca frica a functionat in acest raspuns, pur si simplu. Iar trecerea prin Turnitin sau iThenticate a tuturo tezelor din 90 incoace ar fi mai ceva decat punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara. Tehnic vorbind cantitatea de literatura ce ar trebuie scanata si introdusa in platforma ar fi dubla sau tripla chiar, pentru ca multe surse tiparite din care s-a copiat la greu pur si simplu nu exista in bazele de date ale celor platforme. Mai este si aspectul juridic: judecam teze sustinute inainte de 2011 dupa LEN din 2011?Din punct de vedere etic un plagiat e un plagiat dar fiecare domeniu stiintific are tolerante diferite in ceea ce priveste limita dintre neplagiat si plagiat. Aici se aplica mai degraba una din pildele cristice, la alegere: ori aceea cu barna, ori aceea cu aruncatul pietrei.
  Si cand te gandesti ca totul a inceput de la faptul ca Ponta a fost acceptat ca prim ministru doar dupa ce Basescu a fost sigur ca are in mana asul cu plagiatul. De aceasta conditionare sunt sigur 100%!!

  Reply
  • Dumitru

   Eu va sugerez sa cititi rapoartele publicate de Ciuvica. N-are nici o legatura cu autoplagiatul. Apoi, eu sunt de acord cu Dvs ca tezele dinainte de 2011 au in majoritate aceleasi probleme. Insa nu media tezelor din Romania trebuie sa defineasca ce e un plagiat, pentru ca Romania nu exista in vid si pentru ca Romania chiar are o problema de coruptie academica. Trebuie utilizate norme care in occident exista de mult timp, si sunt publicate. In plus, chiar daca o majoritate de teze sunt cu bube in cap, aplicarea normelor va servi a arata cine, dintre posesorii de teze, chiar a respectat normele academice.

   Reply
  • Emil

   „…Si cand te gandesti ca totul a inceput de la faptul ca Ponta a fost acceptat ca prim ministru doar dupa ce Basescu a fost sigur ca are in mana asul cu plagiatul. De aceasta conditionare sunt sigur 100%!!”.
   Aţi spus totul în comentariul dvs. Respect!!!

   Reply
 5. NC

  ”Sper că se găsește pe undeva, în România, și o comisie care să ne spună dacă este sau nu plagiat în acea teză.”
  Cu siguranță că se va găsi, dar nu în cadrul Universității de Vest.

  Reply
 6. Mihaela Ungureanu

  Eu sunt foarte curioasa daca atunci cand definesti o situatie juridica ,trebuie sa folosesti temeni si definitii noi ,pentru a nu fi acuzat de plagiat ,sau termeni si definitii care se folosesc deja in literatura de specialitate ? Cred ca analiza plagiatului este cu mult mai complexa in lucrarile pe o anumita specialitate decat in beletristica sau muzica.

  Reply
  • Dumitru

   Pai folosirea de termeni si definitii vechi nu e o problema. Plagiatul incepe doar acolo unde nu citezi locul de unde ai copiat : lucrari ale altora sau chiar legi. Ce exista inainte trebuie clar identificat pentru a fi deosebit de contributia originala. Asta-i tot.

   Reply
 7. AlinaP

  Definita plagiatului unei teze de doctorat data de domnul Avramescu: „însușirea unui text sau a unor fragmente de text prezentate ca fiind proprii” nu este intru totul corecta. Compararea mecanica a doua texte este practicata de asa zisii „experti” care de fapt nu cunosc subiectul tezei de doctorat si aceasta este o verificare neserioasa a cercetarii respective. Poti schimba cuvinte dar nu intelesul unor texte care devin astfel „originale”.

  Sa fim seriosi, o teza de doctorat trebuie sa contina cel putin o idee originala importanta, dezvoltata pe parcursul cercetarii. O astfel de teza de doctorat nu necesita nici un fel de alte verificari, misunea tezei a fost indeplinita.
  Prezentarea unei asa zise teze de doctorat care nu contine nici o idee originala fiind o compilatie a cercetarilor realizate de alti autori, cu sau fara ghilimele, este un plagiat prin definitie. In consecinta, verificarea mecanica a textului nu mai e necesara nici in acest caz.
  Desigur, conditia este ca teza respectiva sa fie verificata de experti in domeniul respectiv, cinstiti, corecti. Oare de fapt, „expertii” sunt problema?

  Reply
  • Dumitru

   Asta e o problema de fond in stiinta. Niciodata, nimeni nu poate fi 100% sigur ca o idee e originala, pentru ca nimeni nu e atotstiutor, si nici nu exista o masura a ce inseamna original (cat de mult trebuie sa procesezi o idee veche pana devine noua). Felul in care evaluarea merge este prin experti in domeniu care spun „pentru mine e suficient de original” (sau nu). Dealtfel, stiinta permite (si am vazut-o de mai multe ori) ca aceleasi concepte sa fie dezvoltate de grupuri izolate (e.g. in comunitati diferite), atata timp cat nu e evident ca a fost furt intelectual la mijloc.

   Din cauza asta este plagiatul atat de criticat in stiinta : copierea fara atribuire este cam singurul caz in care furtul intelectual e usor de detectat. Cei care sunt prinsi cam platesc si pentru cei care sunt mai smecheri (schimband formularea, etc.).

   Eu sunt convins, de exemplu, ca teza lui Kovesi are elemente de originalitate. Ca si cea a lui Ponta. Din pacate pentru ei, insa, e clar ca au furat textul altora.

   Reply
   • AlinaP

    Sa nu propagam nesiguranta in ceia ce priveste evaluarea doctoratelor, nu numai ca nu e adevarata dar e si scuza pentru coruptia intelectuala. Stabilirea originalitatii unei teze de doctorat este simplu, clar si precis realizata de expertii adevarati in domeniul respectiv sau nu sunt experti. Expertul in domeniul respectiv trebuie sa fie familiar cu tot ce s-a realizat pe plan mondial pana la data respectiva. Masura originalitatii este in noutate – sustii si demonstrezi cel putin o idee absolut noua pe care nimeni, niciodata n-a exprimat-o si discutat. Ideile vechi, prelucrate sau nu, cercetare prezenta sau veche, pot fi discutate intr-o teza de doctorat dar nu fac parte din evaluarea ei. Nu exista confuzie, nu exista jumatati de masura, nu exista termen de „suficient de original” ci numai de teza de doctorat originala sau plagiat. In cazul descoperirilor concomitente de catre diferite grupuri, se verifica data publicarii, prioritatea e simplu de stabilit. Iar daca ai ghinionul ca ai efectuat aceasi cercetare si altii au publicat-o inaintea ta, ai pierdut trenul, o iei de la capat cu alta idee noua.
    Sa vi cu procentj de plagiat intr-o teza de doctorat e dincolo de orice ridicol, o teaza este 100 la suta originala bazat pe descoperirea originala sau 100 la suta plagiata cand e doar o compilare. Acceptarea sustinerii tezelor plagiate e hotia comuna a doctorandului, conducatorului de doctorat, a comisiei de doctorat precum si a universitatii respective.

    Reply
 8. Camy

  Este greu … foarte greu sa spui ”DA” cand esti obligat sa respecti nenumaratele regulamente interne, ale unei universitati, si daca folosesti numele universitatii sa echipei de management fi a celor alesi fie a celor numiti se poate considera ”ABATERE GRAVA”
  La 3 abateri ai sanse mari sa ramai fara contract de munca …. asta-i AUTONOMIA UNIVERSITARA …..
  Dupa ce epuizezi toate consiliile si comisiile dintr-o universitate unde poti sa mai spui ca ”TI SE PARE NEDREPT” ?

  Reply
  • AlinaP

   @Camy Nu mult timp in urma, multi au simtit aceiasi „obligatie”, au gasit acelesi scuze pentru a deveni comunisti, securisti, etc. S-au comportat asa cum li s-a cerut, painea de pe masa depindea de supunerea vointei lor puterii politice. Putini insa au rezistat acestor presiuni si au reusit sa traiasca cu constiinta impacata platind cu o viata in saracie crunta, in chin sau chiar cu viata. Oare cine au fost cei ce au castigat in aceasta confruntare intre „putere” si tine insuti pana la urma? Convingerea mea e ca utimii.
   De dasta asta, vorbim de „puterea universitara”. Adevarul este ca nimeni si nimic nu te obliga sa faci ceia ce nu vrei sa faci in viata. E intru totul decizia ta sa actionezi cum vrei luandu-ti riscurile constient. E adevarat insa ca a ramane cinstit, corect tie insuti cand coruptia te inconjoara nu inseamna o viata usoara dar traiesti in pace cu tine insuti. Alegerea e cu totul in mana fiecaruia dar e sigur, o lume mai buna nu va putea fi creata atata timp cat toti facem compromisuri peste compromisuri.

   Reply
 9. Alina

  UTV a dat un raspuns foarte clar pentru oricine stie ce inseamna o teza de doctorat.
  UTV a spus ca 4.9% dintre rinduri sunt asemanatoare cu alte lucrari, dar nu stie cind au fost acestea publicate, putind fi publicate ulterior.
  Deci nu poate fi vorba despre niciun plagiat.
  O teza de doctotat nu este un brevet de inventie, nu este un roman.
  O teza de doctorat nu trebuie sa contina doar propozitii sau fraze, care nu au mai fost spuse sau scrise niciodata.
  O teza de doctorat trebuie sa dovedeasca inalte cunostinte de specialitate, trebuie contina situatia in domeniu, in tara si in strainatate si sa aduca si anumite contributii originale.
  Nu este posibil ca, intr-o lucrare in domeniul juridic, sa nu folosesti titlurile integrale ale unor legi, nu poti sa nu folosesti expresii consacrate in domeniu, nu poti sa folosesti doar cuvinte care nu au mai fost spuse sau scrise niciodata.
  In oricare doua lucrari in acelasi domeniu se vor regasi propozitii, fraze sau rinduri asemanatoare.
  Este o aberatie sa spui ca un televizor color este plagiat dupa unul alb negru, sau ca seamana 4.9% cu un radio de tip vechi.
  In orice carte cu retete culinare vei gasi termeni cum ar fi zahar, sare, oua, faina, lapte etc. Nu inseamna ca retetele au fost plagiate, decit daca o reteta este copiata integral sau au fost schimbate doar cantitatile, pastrindu-se insa proportiile.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *