Romania Curată

Ce este maisimplu.gov.ro și cum vrea Guvernul să debirocratizeze administrația

Guvernul a lansat astăzi platforma maisimplu.gov.ro prin care invită cetățenii să-și prezinte ideile pentru debirocratizarea administrației. Acest lucru presupune reducerea numărului de documente și dosare ce trebuie depuse și ”valorificarea sistemelor informatice pe care s-au dat milioane de euro, multe dintre ele nefiind operaționale”, potrivit afirmațiilor lui Dacian Cioloș.

”Invităm cetăţenii, contribuabilii, să ne împărtăşească din experienţa lor din relaţia cu administraţia şi care documente sau care tipuri de dosare pe care trebuie să le depună la administraţie li se par complicate şi ar putea fi simplificate”, a declarat Cioloş în fața miniştrilor prezenţi la şedinţa Guvernului.

Premierul a dat câteva exemple despre cum funcționează administrația și pe care le-a considerat absurde.

„Mamele care au născut trebuie să depună trei dosare cu de multe ori cam aceleaşi tipuri de documente, unul pentru indemnizaţia de creştererea copilului, altul pentru alocaţia de stat şi un altul pentru stimulentul de reinserţie. Aceste trei dosare conţin cam aceleaşi documente şi trebuie să se plimbe de multe ori la aceleaşi instituţii cu trei hârtii în copie diferite.(…) Putem simplifica lucrurile cu depunerea unui singur dosar în aşa fel încât administraţia să poată trata toate cele trei tipuri de indemnizaţii”, a explicat premierul.

Un alt exemplu prezentat de Dacian Cioloş a fost cel al unui şomer care este obligat să plătească 30 de lei pentru a obţine documentele necesare obţinerii indemnizaţiei de şomaj.

„Aceste informaţii pot fi obţinute de către administraţie şi direct, solicitând informaţiile respective fără ca şomerul să mai trebuiască să plătească tot felul de taxe pentru tot felul de documente care pot fi obţinute direct de administraţie”, a precizat Cioloş şi a adăugat că şi în acest caz se poate depune doar o simplă cerere.

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Ce este maisimplu.gov.ro și cum vrea Guvernul să debirocratizeze administrația

 1. Adrian

  Fiecare propunere reținută ar trebui să primească un premiu (sumă neimpozabilă, neurmăribilă). De pildă cuantumul să fie egal cu salariul lunar net al unui funcționar care primește propunerile.

  Reply
 2. tranzitia

  In momentul acesta platesc un impozit trimestrial pentru un contract de inchiriere a unei locuinte catre o firma, CORECT inregistrat la Circa Financiara sector 6 din Popa Tatu astfel:
  Ma asez la coada de la ghiseul nr.9 aflat in acelasi birou cu Informatiile astfel incat exista un haos permanent pe langa coada considerabila de cele mai multe ori. Dupa ce obtin o foaie de hartie pe care este scrisa suma exacta de plata ma asez la coada de la ghiseul cu numarul 7 unde inmanez aceasta foaie de hartie care este prelucrata pe un alt calculator de un alt operator. Dupa ce primesc ok-ul de la ghiseul nr 7 ma asez la coada de la ghiseul casierie unde dupa o alta prelucrare pe un alt calculator pot sa platesc si reusesc astfel sa termin plata taxei catre statul roman dupa o ora sau chiar mai mult de draci, nervi si multe injuraturi de multe ori in cor alaturi de ceilalti iobagi platitori de taxe. Fericiti cei care nu-si declara contractele si nu trebuie sa stea cu orele la trei cozi separate.

  Adaug aici si valoarea impozitului care acum 5 ani era de 10% din valoarea contractului iar acum a ajuns la 21,5%. Trebuie sa mai adaug si impozitul pe cladire care incepand cu acest an a ajuns la o suma fabuloasa ce ajunge la aproape doua chirii medii pe an. Deci in total ajung sa platesc aproximativ 40% din ce incasez in decurs de un an pe un contract de inchiriere CORECT declarat si inregistrat la ANAF.
  Cu aceasta ocazie aduc multumiri lui Gabriel Biris acest Luceafar al Mineriadei Fiscale impotriva micilor contribuabili onesti redusi la statutul de iobagi in propria tara.

  In aceste conditii cumulate cu tot restul de haos anti-uman, anti-economic, anti-social care exista in Romania nu-mi ramane decat sa-mi pregatesc copilul asiduu pentru a fugi din tara din care eu am ramas captiv din cauze obiective.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *