Adrian Popescu

Ce averi au miniştrii din Guvernul Cioloş. Costin Borc a renunţat la un salariu enorm din privat pentru a se angaja la stat

Maşini de lux, conturi cu zeci sau sute de mii de euro, case şi terenuri în ţară şi străinătate, se regăsesc în primele declaraţii de avere depuse de recent de o parte din miniştrii Guvernului Cioloş. Deocamdată, doar cinci membrii ai guvernului şi-au făcut publice declaraţiile de avere, iar doi ies în evidenţă: Costin Borc (Economie) şi Mihnea Motoc (Apărare). Primul a renunţat la un salariu de peste 200.000 de euro anual pentru a intra în Executivul condus de Cioloş. Este efectul atragerii unor tehnocraţi în aparatul de stat. Rămâne ca în perioada imediat următoare şi ceilalţi miniştrii să-şi facă publice averile.

Costin Borc, ministru al Economiei, după ce a fost consilier al premierului Radu Vasile, a avut o carieră de succes în sectorul privat, unde a fost, printre altele, director general al operaţiunilor Lafarge din Serbia, iar din septembrie 2013 a ocupat funcţia de CEO al grupului Lafarge Romania. Aceste funcţii i-au permis să acumuleze o avere frumoasă.

În declaraţia de avere postată pe site-ul Guvernului, Costin Borc a trecut faptul că deţine patru imobile, dintre care o casă (126 mp) şi un apartament (90 mp) în Bucureşti şi două în Franţa, respectiv un apartament de 148 mp în Paris şi o casă de vacanţă de 150 mp în localitatea Capelle les Grands.

El mai deţine un teren în Teleorman de 4,2 ha şi un altul de 49,5 ha în Călăraşi, un teren în Bucureşti de 218 mp, dar şi un teren de peste 7.000 mp în localitatea Capelle les Grands (Franţa), cumpărat împreună cu soţia sa.

Este ceva mai modest la capitolul maşini – un VW Golf din 2015, însă are în conturi bancare (deschise în România, Franţa şi Marea Britanie) peste un milion de euro, dar şi credite de aproape 400.000 de euro. În anul 2015, el a vândut două treimi dintr-o locuinţă pentru suma de 1.066.056 lei, precum şi o maşină Fiat 500.

Tot în declaraţie de avere, Costin Borc a trecut bijuterii şi pietre preţioase evaluate la 15.000 de euro şi tablouri în valoare de 4.000 de euro.

În ultimul an, el a încasat un salariu de 1.059.797 lei de la Eco Gest (parte a grupului Lafarge), în timp ce soţia sa a obţinut venituri din arendă de aproape 31.500 lei. De asemenea, cei doi au obţinut venituri de aproape 48.000 de lei din închirierea unui apartament.

Costin Borc deţine acţiuni la Lafarge (în valoare de aproape 50.000 euro), Electrica (12.120 lei), Nuclearelectrica (9.349 lei), Petrom (6.060 lei), FCPI Innovation (9.380 euro), 100% din SC Framefabrik SRL şi 50% din SC Burggasse 38 SRL.

În declaraţia de interese, Costin Borc a menţionat faptul că este membru în Societatea pentru Încurajarea Creşterii Cailor de Rasă – Jockey Club-Bucureşti şi membru în ProPatrimonio France.

Mihnea Motoc, ministrul Apărării, este căsătorit cu judecătoarea la CEDO Iulia Motoc, cea care a fost şi judecător la Curtea Constituţională. Anterior, a fost ambasador al României în Marea Britanie şi a condus reprezentanţa României la Comisia Europeană (2008-2015), fiind şi ambasador la ONU, calitate în care a şi reprezentat România în Consiliul de Securitate ONU.

Potrivit declaraţiei de avere, familia Motoc deţine două apartamente în Bucureşti, o casă în Sinaia şi una în localitatea Wantzenau  din Franţa.

De asemenea, Motoc are 5 terenuri: unul intravilan de 100 mp în Bucuresti şi 4 terenuri agricole – 3.980 mp în Baloteşti (Ilfov), 2.900 mp în Rîşnov (Braşov), 2 ha în Orăştie şi 660 mp în Bujoreni (Vâlcea).

Cei doi stau la fel de bine şi la capitolul autoturisme: un Ford Fiesta din anii ’90 (neradiată), primită de soţie în urma succesiunii, un Jaguar X-Type din 200 şi un Mercedes E 200 din 2014.

De asemenea, el a trecut bijuterii în valoare de 25.000 USD şi obiecte de artă în valoare de 15.000 euro.

La capitolul active financiare, Mihnea Motoc are depozite bancare de 125.000 euro şi 45.000 USD în Bruxelles, un cont de 20.000 lei în Bucureşti şi două la o bancă din Strasbourg de 23.000 euro.
Mihnea Motoc are şi mari datorii, respectiv trei credite luate de la bănci din Bucureşti, Bruxelles şi Strasbourg, cu o valoare cumulată de 830.000 euro.

Mihnea Motoc a declarat venituri pentru anul 2014 de 44.000 euro, reprezentând indemnizaţia serviciu de la Ministerul de Externe, plus 3.800 euro din închirierea unui apartament din Bucureşti, în timp ce soţia sa a încasat 172.000 euro (indemnizaţia de judecător la CEDO) şi 18.500 lei de la Universitatea Bucureşti.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a deţinut anterior funcţiile de secretar de stat în acelaşi minister (2012-2014), după care a ocupat funcţia de ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, şef secţie agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol.

În declaraţia de avere postată pe site-ul Guvernului, Achim Irimescu a trecut faptul că deţine o casa şi un apartament în Bucureşti, ambele în sectorul 5 al Capitalei, precum şi un teren agricol în Bragadiru, împreună cu soţia sa, Cristina Irimescu.

Achim Irimescu mai are un autoturism şi 4 conturi şi depozite în bănci, în valoare totală de de 413.000 euro şi 210.000 lei.

De asemenea, Achim Irimescu a declarat un venit anual de 43.835 de euro şi 5.007 lei, care include şi veniturile soţiei sale.

Averea declarată de Claudia-Ana Costea, ministrul Muncii, este ceva mai modestă. Doar un apartament de 65 mp, achiziţionat în 1993. Fără terenuri, obiecte de artă sau bijuterii, autovehicule şi nici conturi bancare sau credite contractate care să depăşească suma de 5.000 euro.

În anul 2014, Claudia Costea a încasat un salariu de 106.454 lei şi 4.449 lei de la Universitatea Bucureşti, plus 11.000 lei şi 2.904 lei din drepturi de proprietate intelectuală.

Soţul ei, Doru Romulus Claudiu, a încasat 46.859 dolari ca angajat al Ministerului de Externe.

Claudia Costea este, din octombrie 2012, profesor universitar la Facultatea de Drept, în domeniile Dreptul muncii, Dreptul securităţii sociale şi Drept social european. În 2001-2002, a fost adjunct al Avocatului Poporului, iar în 2001 a fost şi secretar general adjunct in Ministerul Afacerilor Externe.

Ciprian Bucur, ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul, are o avere la fel de modestă: un teren de 3.600 mp în judeţul Bacău şi un Opel Astra din 2007.

În declaraţia sa mai apare un credit contractat în anul 2007, din care mai are de plătit puţin peste 4.000 de euro.

Ca venituri, el declară pentru ultimul an fiscal un venit de 44.516 lei ca angajat la Camera Deputaţilor – Comisia Juridică, unde a fost şef de serviciu, precum şi 24.000 lei din drepturi de autor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Ce averi au miniştrii din Guvernul Cioloş. Costin Borc a renunţat la un salariu enorm din privat pentru a se angaja la stat

 1. Adrian

  „[…] Costin Borc a […] încasat un salariu de 1.059.797 lei de la Eco Gest (parte a grupului Lafarge)”.

  Din cate se afirma pe situl grupului, s-a ocupat de trecerea catre CRH. Probabil asta va aparea in declaratia de la anul privitoare la acest an, iar angajatorul pe anul trecut a fost altul, si desigur, alta a fost si fisa postului. Intrebati la directia juridica CRH, poate ne lamurim.

  Reply
 2. alex

  Anca Paliu Dragu ministru de finante:
  „Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, unde locuitorii „sunt săraci şi mulţi şi toţi ştiu să facă câte ceva pe doi lei, fac ceva ce românul nu mai face de ceva vreme“.

  DIN LAC IN PUT, am scapat de dracu am dat de ta-su

  Reply
 3. Mihai Popa

  Am lucrat în Franta la Lafarge, Asemenea salarii (100.000 € pe luna) nu exista, mai ales ca fiscul le tunde binisor.
  Gasiti eroarea sau, eventual, cereti fisele de salarii. Sigur le-au pierdut, sau au ars sau…
  Cum zicea Alex, din lac în put.

  Reply
 4. Mihai Popa

  Am uitat sa adaug ca Eco Gest care se ocupa de recupararea deseurilor industriale, nu are venituri care
  sa-i permita sa plateasca asemenea salarii unui colaborator din România.

  Reply
 5. mihail

  Eu cred ca o tara poate fi bine condusa numai daca liderii ei sunt oameni bogati si implicit patrioti. Poate ca si conditiile de integritate sunt importante dar, dupa 25 de ani de proliferare a inculturii (prostitutiei) politice, inlocuita de cultura ciolanului, este practic imposibil sa mai gasesti cu usurinta oameni de incredere si fara sechele. Desigur am in vedere numele actualilor guvernanti, printre care, dupa stiinta mea, exista si unii ce nu cospund criteriilor impuse de decalog. Dar, ma rog, decalogul se refera numai la liberali si, desigur, nu e perfect dar e perfectibil daca exista vointa, intelepciune,(dez)interes etc. etc. Sa avem rabdare si incredere ca nu-si va baga necuratul coada si de data asta.Si nu uitati: decalogul este numai al liberalilor autentici in timp ce puscaribili de notorietate din „partea cealalta” domina inca, cu perspective de viitor, electoratul lipsit de o instructie elementara.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *