Adrian Popescu

Ce avere are pădurarul-şef al României. Şi cum ajungi sus dacă îl cunoşti pe Ilie Sârbu

Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva, a fost pus recent sub acuzare de DNA în dosarul retrocedărilor, dar este menţinut în continuare în funcţie de ministrul Mediului, Attila Korodi.

Conform procurorilor, Crăciunescu a făcut presiuni asupra subalternilor pentru retrocedarea ilegală a 43.000 ha de pădure şi a lucrat în favoarea unui grup infracţional, din care făceau parte Viorel Hrebenciuc şi Ilie Sârbu. Toate aceste acuzaţii au legătură directă cu atribuţiile sale de serviciu.

Adam Crăciunescu este exemplu clasic de politruc de la judeţ, ajuns într-o înaltă funcţie centrală cu ajutorul legăturilor politice. A fost promovat în fruntea Romsilva în mai 2012, având susţinerea PSD şi mai ales al lui Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta.

De altfel, legătura dintre Crăciunescu şi Ilie Sârbu este mai veche. În anul 2003, Ilie Sârbu, pe atunci ministru al Agriculturii în Guvernul Năstase, l-a adus la Bucureşti în funcţia de secretar de stat pe probleme silvice, iar în anul 2013 l-a susţinut să fie ales în unanimitate preşedinte executiv al PSD Timiş.

Mai mult, în mandatul 2008-2012, Crăciunescu fost vicepreşedinte al CJ Timiş din partea PSD.

Cariera de bugetar a lui Adam Crăciunescu a fost completată cu strângerea unei averi impresionante: cinci terenuri agricole în judeţele Arad, Vâlcea şi Timiş, totalizând 2.027.900 mp, plus alte cinci terenuri intravilan; şase imobile (patru case şi doua apartamente); şase conturi bancare, cu totul 193.286 de euro şi 184.251 de lei, plasamente de 150.000 de lei la trei societăţi comerciale şi bijuterii în valoare de 15.000 de euro.

Directorul Romsilva deţine acţiuni la două firme: SC Agrofoeni SRL şi SC Carpatinaforest SRL, în timp ce soţia, de profesie medic, este acţionară la SC M.C. Medical SRL. Acestă din urmă firmă a obţinut în 2012 două contracte de la Casele Judeţene de Sănătate din Timiş şi Arad în valoare de 617.625 lei şi 459.165 lei.

 

Ce acuzaţii aduce DNA

Parlamentarii Viorel Hrebenciuc şi Ilie Sârbu sunt suspectaţi de procurorii anticorupţie că ar fi făcut presiuni asupra conducerii Romsilva pentru retrocedarea ilegală a aproximativ 43.000 ha de teren forestier din judeţul Bacău, lăsate moştenire de Nicolae D. Ghica. Pretinsul moştenitor, Paltin Gheorghe Sturdza, a reuşit în anul 2013, cu ajutorul unui alt parlamentar, Ioan Adam, să obţină terenul, prin coruperea a doi judecători de la Tribunalul Covasna, deşi anterior pierduse mai multe procese.

Angajaţii de la Romsilva Bacău au refuzat însă să pună în executare decizia tribunalului şi au făcut alte demersuri în instanţă, moment în care Viorel Hrebenciuc a apelat la Adam Crăciunescu pentru a face presiuni asupra funcţionarilor de la Romsilva.

Şeful Romsilva a primit misiunea să dispună juriştilor din Romsilva şi ai Direcţiei Silvice Bacău să aibă o atitudine „necombatantă” în timpul desfăşurării proceselor.

Anchetatorii au constatat că, în decembrie 2013, după ce a aflat că jurista din Romsilva a depus cererea de strămutare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, obţinând totodată şi suspendarea judecăţii dosarului, şi după ce „a fost admonestat de Hrebenciuc prin intermediul lui Ilie Sârbu”, Adam Crăciunescu a dispus ca jurista să nu mai reprezinte Romsilva în cauzele ce privesc Domeniul Ghica-Comăneşti şi să nu mai facă deplasări în afara Bucureştiului.

De asemenea, Hrebenciuc a fost interceptat de procurori în timp ce se lăuda că va vorbi cu Ilie Sârbu pentru a-l „călca pe cap” pe Adam Crăciunescu, dacă acesta nu ia măsuri drastice împotriva subalternilor săi, deputatul PSD fiind chiar dispus să-i ofere lui Crăciunescu drept „donaţie” o suprafaţă din pădurea ce urma să fie dată lui Paltin Gheorghe Sturdza.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Ce avere are pădurarul-şef al României. Şi cum ajungi sus dacă îl cunoşti pe Ilie Sârbu

  • mircea

   De ce e coruptie asa de mare in Romania? Daca unui bugetar „ii apare din senin” ditamai averea, legile romanesti nu intreaba cum a fost posibil, ci i-o garanteaza. Cum zicea bunica-mea: „Hotul neprins e negustor cinstit”.

   Reply
   • Sara

    Ai dreptate, Constitutia Romaniei prevede prezumtia de dobandire licita a averii. Deci ceea ce a dobandit se considera a se fi procurat in mod legal.

    Reply
 1. marius skolka

  Si asa, defrisam la greu, retrocedam la tot felul de pitecantropi care vor banii acum si dupa aceea ne vaicarim ca ne bate Dumnezeu cand da cate o viitura care „spala” satele din aval si mai si omoara cativa nefericiti care nu au avut alta vina decat ca traiau undeva sub zonele de unde s-a taiat padurea (stiut fiind faptul ca apa nu curge in sus). Imi permit sa atrag atentia ca daca un furt din indiferent ce fonduri mai pot fi puse la loc, padurea se reface in sute de ani (si aici nu vorbesc de padure de exploatare). Ce fac inconstientii astia este o crima impotriva tarii si a poporului din care fac parte…….

  Reply
 2. silvia

  acest om e bugetar ! platit de la bugetul statului ca sa distruga averea statului ! … nu ajuge acuzatia de hot , mafiot si talahar trebuie sa-i zicem altcumva ! Toate sunt posibile cand un pardid mafiot ia puterea .
  Omul acesta isi zice probabil ca e crestin si bun roman :((

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *