Romania Curată

Ce a spus, de fapt, Alina Mungiu-Pippidi despre mitingul de miercuri seara

Afirmațiile președintelui Societății Academice din România, Alina Mungiu-Pippidi, privitoare la manifestațiile de miercuri seara, contra legilor amnistiei și grațierii, au fost citate trunchiat în presă și pe rețelele de socializare. Subiectul discuției era fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, și felul în care operează SRI, cu sau fără fostul șef operativ. Pentru înțelegerea afirmațiilor exacte, în contextul lor real, publicăm, mai jos, transcrierea acestei părți a dialogului ce poate fi urmărit integral aici (partea transcrisă începe la minutul 13:01).

Alina Mungiu-Pippidi: „El (Florian Coldea – n.r.) sigur a început ca un instrument, dar am impresia că acum, la sfârșit, profitând de vidul de putere după ce a plecat Băsescu, era mult mai mult decât un instrument. Pe de altă parte, judecând după viteza cu care s-au mișcat lucrurile după căderea lui, eu n-aș zice că s-a desființat Direcția Operațiuni Speciale. M-am întrebat, de exemplu – sunt sigură că oamenii care au ieșit la demonstrație sunt oameni de bună-credință, de exemplu în seara asta, dar aș vrea și eu să știu cine i-a chemat, că sunt chemați…

Moderator: S-au chemat pe Facebook.

Alina Mungiu-Pippidi: Ei, nu e chiar așa, că noi facem demonstrații de la Roșia Montană încoace. Și ca să ajungă viteza cu care s-a ajuns la 10.000 de oameni pe acest eveniment, nu e o viteză spontană. E o viteză care se obține dacă sunt câteva relee mai puternice pe Facebook care te ajută. Și releele alea nu prea aparțin societății civile, să știți.

Moderator: Cum funcționează releele astea?

Alina Mungiu-Pippidi: Noi am avut câteva demonstrații spontane, pentru justiție. Aceste demonstrații spontane pentru justiție, pe care le-am pregătit, și ne-am chinuit, și-am scos lumea, au fost în general destul de mici. Lumea iese când se întâmplă o mare catastrofă, ca la Colectiv, atunci e mai ușor să iasă lumea, că-i o tragedie. Dar altfel, când le spui oamenilor… Câți dintre oamenii care se află acum în stradă vă închipuiți dumneavoastră că știu ce cuprinde aceste lege a grațierii? Habar n-au. Acum, dacă ei au ieșit vrând să salveze patria chiar dacă nu știu, foarte bine au făcut. Bravo lor! Dar haideți să vedem mâine-poimâine câte amenzi se iau pentru această demonstrație de astăzi. Eu vă spun că noi suntem umpluți de amenzi de la Jandarmerie, la instigarea… SRI face pozele și nu-știu-ce de ani de zile. Eu am un fel de serviciu de avocați care-i apără pe studenți în instanță și le plătește amenzile, pentru că îi cunosc pe organizatorii acestor demonstrații de la Roșia Montană încoace.

Pe la ora șase organizatorii obișnuiți se întrebau unii pe alții: „Cine organizează chestia asta, că nu e niciunul dintre noi”. Deci din nou vreau să spun: asta nu înseamnă că oamenii care au ieșit nu sunt de bună-credință, probabil că mulți dintre ei cred că salvează, și e bine ca oamenii să iasă. Însă mult mai bine ar fi ca oamenii când ies să știe și de ce ies, să fie și un organizator clar, să știe cine i-a chemat, să-și asume cineva acest eveniment, și vă spun că testul ăsta este: Jandarmeria e foarte rea. Eu și cu Dacian Cioloș am avut discuții în care el mi-a zis: „Hai că le plătesc eu amenzile”; și zic: „Nu, tu ești prim-ministru, nu trebuie să le plătești tu amenzile, ce trebuie să faci tu este să-l dai afară pe ăla care dă amenzi”. S-au dat amenzi anul ăsta când s-a organizat un priveghi pentru Colectiv; a venit Jandarmeria și a umplut lumea de amenzi. Hai să vedem mâine: vor fi umpluți de amenzi demonstranții din seara asta? Ăsta va fi testul: dacă vor fi umpluți de amenzi atunci demonstrația asta a fost spontană. Acuma, săraca lume, cer amenzile pe capul lor… Dar dacă nu ia nimeni nicio amendă, ca la demonstrația de astă-vară cu Oprea, că au fost, știți, două demonstrații cu Oprea, una când Oprea era la putere, făcută de mine, la care au fost o mie de oameni, am fost po mână de colegi care am făcut aia atunci, și-am fost o mie de oameni, n-am fost mai mulți; și una după ce Oprea era deja la pământ, era deja trimis cu un dosar în judecată, și care a fost cu cenaclu, cu mulțime, și la care nu s-a dat nicio amendă. Asta face diferența, și asta-i foarte rău, pentru că atunci când ai o societate civilă artificială, instigată de servicii, ca și o presă artificială și o opinie publică artificială și relee de Facebook care-ți strâng lumea, sau care trăiesc, crează opinie publică…

Moderator: Avem societate civilă artificială?

Alina Mungiu-Pippidi: Avem, avem, destul de multă. și una oficială. Sunt ONG-urti care, oficial, lucrează cu „Doi și-un sfert” (denumirea veche a UM 0215, serviciul de protecție internă al MAI, rebotezat apoi DIPI – n.r.) de ani de zile și iau bani pe fonduri europene, milioane.”

Vezi aici întreaga emisiune „Dosar de politician”, în care Alina Mungiu-Pippidi se află în dialog cu realizatorul Silviu Mănăstire.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “Ce a spus, de fapt, Alina Mungiu-Pippidi despre mitingul de miercuri seara

 1. Andrei

  Doamna Mungiu, oamenii care au iesit acum sunt aceiasi oameni care au iesit si la Rosia Montana si la Colectiv. Ne informam si ne pasa de ce se intampla. Iar legile gratierii si modificarii codurilor penale au fost disponibile pe net, iar DNA, procurorul general si anumite redactii le-ai disecat in cateva ore de la publicare. Mai mult, noi suntem oameni care mai stim si noi sa citim si mai si intelegem pe ici pe colo, asa ca era simplu sa intelegem ca daca dai un tun de sub 200000 lei e de bine, sau daca ai copil mic in intretinere sau ai peste 60 de ani ti se reduce pedeapsa la jumatate ca o fi de coruptie, ca o fi de omor, pedofilie… orice.
  Eu sincer am cautat pe net sa vad unde se iese si am iesit pentru ca imi pierd speranta ca la noi se mai pot indrepta lucrurile daca aceste magarii trec.
  Nu ne-a manipulat nimeni si intelegem ce scrie in aceste legi! O dati pe teoria conspiratiei si nu e bine.

  „Câți dintre oamenii care se află acum în stradă vă închipuiți dumneavoastră că știu ce cuprinde aceste lege a grațierii? Habar n-au. Acum, dacă ei au ieșit vrând să salveze patria chiar dacă nu știu, foarte bine au făcut. Bravo lor!”

  Pacat ca ne jigniti de pomana! Dumneavostra de ce parte a baricadei sunteti?
  Ii felicit pe toti cei care au iesit din casa sa protesteze pe ger si trebuie sa continuam!

  Reply
 2. Alexandru

  Daca fapta dispare (prin modificarea Codului penal) dispare si prejudiciul. O fapta care nu este incriminata nu are cum produce prejudicii !!!

  Reply
 3. Dumitru

  Nu stiu ce sa spun in legatura cu demonstratia asta. Sunt mai multi factori in joc : In primul rand, ideea de amnistie in masa imi repugna. Deja ideea de amnistie nu-mi place, pentru ca justitia nu ar trebui sa condamne aiurea, iar daca legile sunt proaste trebuie schimbate. Pe de alta parte, in Romania justitia este partiala, condamnand uneori pe dosare vide, iar alteori necondamnand pe cine trebuie. Din pacate, cred ca factorii decisivi vor fi aici presiunea CEDO (avem 9000 de detinuti peste capacitatea autorizata), dorinta de a le scoate de la inchisoare pe unii care se considera victime ale binomului (unii pe drept, altii nu), si presiunea strazii. Insa nu sunt convins ca demonstrantii sunt foarte constienti care sunt problemele reale.

  Reply
  • Bogdan Vladimir

   domnule Dumitru, în absența „binomului” ăștia au furat sute de miliarde, nestingheriți. nu vedeți că mai nou, poezia scoasă la înaintare prin gura acestor societari civili și dubioșți este că dovezile împotriva infracțiunilor, chiar dovedite reale, ar trebui casate pentru că s-a folosit aparatură de la serviciile de informații. adică ”lăsați-ne să furmă, respectați-ne drepturil eomului hoț!”

   Reply
 4. AlinaP

  Am probleme sa o inteleg pe doamna Mungiu cateodata. Ea sustine si discuta in detaliu faptul ca demonstratia impotriva legii gratierii nu a fost organizata de societatea civila pe baza criteriului „amenzii”. Atunci cine a organizat-o, asta e intrebarea principala, asta e preocuparea nr. 1, asta e suspiciunea! Cred ca doamna Mungiu pierde esenta din vedere – indiferent cine a aorganizat-o , poate politicieni sau nu, a fost o idee buna, a fost un act care a atras societatea civila si care a aratat parlamentarilor ca nu-si pot face de cap usor, ca pot fi opriti de soicietate. Cu alte cuvinte, indifferent de unde a pornit idea, a prins in societatea civila si asta e faptul cel mai important. Cred ca romanii s-au desteptat, nu pot fi manipulati asa usor.

  Reply
 5. flesh

  Și eu m-am mirat că a ieșit destul de multă lume în stradă împotriva acestui abuz al PSD. Dar poate nu e cazul să ne mirăm. Proiectele astea cu modificări tâmpite la legile penale au fost destul de bine explicate de diverși cunoscători ai legii, până la ora protestului. Oamenii au știut pentru ce au ieșit în stradă. La protest au participat și parlamentari USR, ceea ce mă face să cred că e posibil ca și partidele din opoziție să fi scos ceva oameni în stradă. PSD-ul a mai încercat (în Marțea Neagră, cred) să dezincrimineze abuzul în serviciu, deci lumea știa despre ce e vorba. În weekendul de după Marțea Neagră au ieșit în stradă numai în București vreo 8000 de oameni. Iar jandarmii, într-adevăr, amendează selectiv, în funcție de ordine. Din experiența mea, amenzile se dau după legitimarea în prealabil a protestatarilor. Jandarmii fac legitimări când sunt câteva sute de oameni la protest. Când sunt peste 1000 de protestatari, nu fac legitimări pentru că acestea îi agită pe oameni și îi înfurie și se lasă cu altele… Cu cât sunt mai mulți oameni în stradă, cu atât probabilitatea e mai mică să ia amenzi. E posibil ca doamna Alina să aibă dreptate și să fie cineva în spate care bagă bățul prin gard (vorba lui Pătraru), dar e posibil și să fie doar oamenii și dorința lor de a trăi într-o Românie curată.

  Reply
 6. mihaela

  felicitari pentru curaj! pentru curajul de a spune ca oamenii ies fara a sti pentru ce, fara a fi citit proiectele, doar pentru ca se distreaza grozav tipand pe caldaram. ar fi de dorit ca televiziunile care pierd o gramada de vreme prezentand imagini si comentarii stupide despre cati au fost, despre mustata lui dragnea, despre cum trebuie sa injuram chiar daca nu stim de ce pentru ca asta e libertatea de expresie, sa explice si sa prezinte clar proiectele de legi contra carora se protesteaza. avem o tendinta suparatoare de a transforma protestele intr-o procesiune comica de tip medieval.

  Reply
  • AlinaP

   @mihaela Ce va face sa credeti ca oamenii au iesit in strada, „tipand pe caldaram” fara sa stie pentru ce? Vedeti romanii drept roboti inconstienti manipulati de undeva? Sau poate vi se pare ca romanii ies in strada foarte des, in „procesiuni medievale comice” pentru orice motiv, serios sau nu? Chiar atat de putin respect pentru compatriotii dumneavoastra? Sau poate ca de fapt va deranjeaza ca demonstratia a fost impotriva legii gratierii coruptiei?
   Intr-o democratie, fiecare e liber sa demonstreze pentru o cauza considerata dreapta, singur sau in grup, cu sau fara organizator si acest drept trebuie respectat de toti. Daca jandarmeria e problema in cazul demonstratiilor pasnice, problema de rezolvat e jandarmeria, amenzile si nu demonstratia. Daca „serviciile” se amesteca in demonstratii, problema sunt „serviciile” si nu demonstratia pasnica in sine. Atentia trebuie indreptata catre cauza nu catre efect sau riscam sa ne indepartam de la democratie ingradindu-ne singuri propriile noastre libertati.

   Reply
   • Dumitru

    „Vedeti romanii drept roboti inconstienti manipulati de undeva?” Din punctul meu de vedere raspunsul e „nu romanii in ansamblu”. Sunt probabil cateva zeci (poate sute) de mii de felul asta, plus o buna parte din angajatii Sistemului, care sunt mult mai multi. Se traieste bine din chestia asta (bugetele serviciilor, veniturile firmelor controlate, licitatii trucate, finantari pentru ONG-uri de fatada, etc.). Cum am mai spus-o si in alte parti, nu e rau ca Sistemul exista (fiece stat are un „backbone” de tipul asta, numit in general „Establishment”). Insa in Romania la conducere sunt niste neica-nimeni fara nici o structura intelectuala, al caror orizont de nedepasit este invarteala. Indivizi ale caror idealuri sunt masina nemteasca, sefia si contul in banca (prin sefie intelegandu-se dreptul de viata si de moarte pe mosia lor). Baieti si fete mai de la tara, destepti, adusi de comunisti la oras si invatati sa faca si sa spuna orice pentru a avansa. Nu te poti astepta ca indivizi din astia sa se comporte moral daca nu sunt fortati (dealtfel, cand merg in strainatate, se comporta foarte civilizat, stiu ca nu trebuie sa miste in front).

    Reply
 7. valll

  S-a comentat, dar nu fara motiv. Din raspunsurile reproduse aici, este clar ca doamna Alina Mungiu-Pippidi a incearcat sa arunce umbre si suspiciuni asupra demonstratiei din 18 ianuarie. Vrea sa stie cine i-a chemat, „că sunt chemați”. Sugereaza ca ar exista niste „relee”, insinueaza ceva despre amenzi….
  Nu e normal sa te indoiesti ca romanii au izbucnit atat de puternic. Exista niste limite, iar acum s-au depasit mult. Asta a contat, nu „releele”, si e de mirare ca Romania Curata nu a rezonat in aceeasi masura.
  Am mari semne de intrebare si in legatura cu pozitia atat de slaba, mai mult simulata, la infama lovitura proiectata de PSD intr-o maniera atat de dubioasa, avand un continut atat de grav, consecinte grave, in interesul coruptilor.
  Cele doua atitudini, fatza de ordonanta si fatza de demonstratie, de fapt, concorda

  Reply
 8. NC

  N-ar trebui să ne surprindă faptul că oamenii ies în număr mare să protesteze. Doar s-a văzut clar la alegeri că aceia care cred că schimbările se pot face cu ștampila în cabina de votare sunt în minoritate în România. Probabil că unii nu au venit la vot tocmai pentru că sunt convinși că schimbările semnificative se fac numai sub presiunea manifestanțijlor de protest (cum s-a dovedit în cazul demisiei lui Ponta de exemplu).

  Reply
 9. Emil

  Cu tot respectul pe care il am fata de Dna Mungiu, trebuie sa recunosc ca articolele domniei sale din ultimele luni ma descumpanesc. Le înțeleg logica, dar nu cred ca un PSD corupt si care da de pomana este de preferat alternativei. Care alternativa am înțeles in ultimele luni este ori controlată ori influențată de securisti, fie ca e vorba de tehnocrații, de USR, de ONGuri, de media, de protestatari la minus șapte grade. Securiști care, tin sa reamintesc, au pierdut toate bătăliile totuși.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *