Adrian Popescu

CE a intrerupt platile catre Romania pentru programul de resurse umane

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a anunţat astăzi că plăţile de la Comisia Europeană către România pentru programul privind dezvoltarea resurselor umane vor fi întrerupte din cauza deficienţelor de selecţie şi verificare a proiectelor. Comisarul a spus că beneficiarii programelor nu vor avea de suferit, pentru că rambursările cad în sarcina statului român. Directorul Autorităţii de Management al POSDRU, Carmen Ionel, şi-a dat ieri demisia, la cererea premierului, care a acuzat-o de management defectuos. În conformitate cu prevederile regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficienţe duc la o întrerupere a plăţilor de la Comisie pentru o perioadă de cel mult şase luni.

Misiunea noului guvern in atragerea fondurilor europene, unul din punctele centrale ale programului prezentat de premierul Mihai Razvan Ungureanu, a inceput cu stangul. Comisia Europeana avertizase Romania in legatura cu intreruperea platilor din Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), in valoarea de 3,5 miliarde euro, daca nu remediaza pana in luna martie neregulile gasite de expertii europeni in derularea acestui program.

Mihai Razvan Ungureanu a reactionat prin demiterea din functie a directorului general al Autoritatii de Management POSDRU, Carmen Ionel. Acesta demitere nu rezolva insa imediat problema, pentru ca autoritatile trebuie sa organizeze un concurs pentru ocuparea postului ramas vacant.

Pana la organizarea concursului, interimatul va fi asigurat de Carmen Rosu, care are o experienta de 15 ani in gestionarea fondurilor europene . Ea a fost, in perioada 2001 – 2005, director adjunct la Ministerul Finantelor Publice – Oficiul de Plati si Contractare PHARE. Intre 1996 – 2001, Carmen Rosu a fost expert si coordonator de programe in cadrul Ministerului Finantelor.

Carmen Ionel a fost numita la conducerea AMPOSDRU la inceputul lunii mai 2011, dupa ce Cristina Zevedei a fost schimbata din functia de director general al Autoritatii.

La inceputul acestei saptamani, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara ca Romania risca suspendarea unui program finantat cu bani europeni, iar expertii Comisiei Europene sunt mult mai vigilenti dupa ce anul trecut au descoperit mai multe nereguli in folosirea fondurilor UE pe Programul Operational Regional, dupa ce s-au constatat nereguli in achizitiile publice dar si in managementul programului.

In prezent, Romania are un grad de absorbtie al fondurilor europene de numai 5,5%. Din cele 19,6 mld. euro puse la dispozitie prin instrumente structurale de catre Uniunea Europena, in economie au intrat din 2007 pana in prezent putin peste 1 mld. euro. Inca 3 miliarde de euro trebuie sa mai intre in conturile beneficiarilor anul acesta, aceasta fiind obiectivul asumat de Guvernul Ungureanu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “CE a intrerupt platile catre Romania pentru programul de resurse umane

 1. AUDITUL PUBLIC

  In cei 22 de ani de pseudodemocratie in functionarea institutiilor statului au aparut transformari negative uluitoare, datorita comportamentului abuziv al acalsei politice, lipsei de transparenta a deciziilor de importanta publica, a umflarii artificiale (pentru ca nici o institutie-organizatie a statului nu a avut obligativitatea de a veghea la normalizare si atitudini exigente) a organigramelor din ministere, structurile locale sau centrale (inclusiv din Administratia Parlamentului, SPP si STS), care sunt croite dupa poftele (lacomia) diferitilor „farisei postdecembristi” consumand resurse bugetare enorme fara nici o eficienta pentru interesul social sau colectiv.
  Au fost infiintate institutii de stat (AGENTII GUVERNAMENTALE numeroase batem recordul european), unele sunt conduse de, si functioneaza chiar cu, functionari publici cu statut special(ANA, ANITP, din cadru MAI) care se ocupa de consilierea victimemelor crimei organizate, ceea ce reprezinta cazuri unice in UE.
  Carmen Ionel este mostenitoarea unor practici bine puse la punct de catre faimosul puscariabil MARIAN SARBU, NORICA NICOLAE etc.Aceasta este protejata unor mafioti PDL car n-au tinut cont ca fatuca nu detine decat 1,5 neuroni.

  Reply
 2. Badea Rodica

  Lucrez intr-o institutie a statului si fac parte dintre cei care implementeaza efectiv proiecte. Stiti cat personal este intr-o Unitate de Implementare care gestioneaza zeci sau sute de mil. eoro? 2 maxim 3 persoane , pentru care legiuitorul, AM-ul si altii a avut grija sa promoveze si sa aprobe legi, ordonante, instructiuni de asa natura facute incat tot cei 2 sau 3 care , repet , se ocupa efectiv, semneaza, aproba etc sa raspunda cu capul. Restul, armata imensa din diversele ministere si AM monitorizeaza, verifica, controleaza dar acestia fac parte din categoria celor care au sarit etape importante in formarea profesionala iar lacunele sunt imense. In plus legislatia in implementare fonduri UE este ambigua si nearmonizata cu legislatia anterioara existenta in domeniile proiectului.In situatia in care actualul sistem va fi mentinut si se considera ca doar functia de monitorizare si control, (repet fara alte responsabilitati si din acest motiv aici personalul se calca pe picioare) este importanta, toate proiectele incepute vor fi finalizate numai ca bani de la buget.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *