Adrian Popescu

CCR, palmă în unanimitate pentru SRI pe legea cartelelor prepay doar cu buletinul

Trecută pe repede înainte prin ordonanță de urgență de către Guvernul Dăncilă după cazul Caracal, legea care prevede cumpărarea cartelelor prepay doar cu buletinul a fost respinsă astăzi la Curtea Constituțională nu oricum, ci cu unanimitate de voturi.

Sesizarea de neconstituționalitate a fost depusă de Renate Weber, Avocatul Poporului, în septembrie 2019, iar principalii actori civici care au cerut Curții Constituționale să urgenteze examinarea ordonanței au fost APADOR-CH și ApTI, cele două organizații depunând un amicus curiae în acest sens.

Curtea a reținut că Guvernul nu a motivat în cuprinsul actului normativ criticat situația extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată și nici urgența reglementării, limitându-se la a justifica oportunitatea și necesitatea reglementărilor, aspecte care nu se circumscriu criteriilor de constituționalitate prevăzute de art.115 alin.(4) din Constituție, așa cum acestea au fost dezvoltate în jurisprudența constantă a Curții Constituționale.

Mai mult, Curtea a constatat că principala modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2011 adusă prin actul supus controlului de constituționalitate, respectiv cea referitoare la achiziționarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile pentru care plata se face în avans, a fost amânată de două ori, mai întâi până la 31 decembrie 2019, apoi până la 31 martie 2020, în condițiile în care Ordonanța de urgență a Guvernului nr.62/2019 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, în data de 3 septembrie 2019, fapt care dovedește inexistența urgenței reglementării.

În alte vremuri, mirosea a arestări la CCR după o decizie ca asta… sau nici măcar nu ajungeau să o ia. :)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “CCR, palmă în unanimitate pentru SRI pe legea cartelelor prepay doar cu buletinul

 1. emil

  SRI ii stie fara buletin. Palma politiei, Alexandrei si Luizei ca pentru telefoanele lui Dinca a dat Dancila ordonanta cartelelor anonime cu buletinul.

  Reply
  • marius

   intreaba la SRI care sint ofiterii coordonatori pentru traficul de copii in retelele de pedofilie si organe…

   Reply
   • emil

    Magistratii implicati in taficul mascat de copii din Tandarei, Caracal, Baia de Arama, Hunedoara, etc, ar trebui sa dezvaluie reteaua terorista romaneasca.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *