Romania Curată

UPDATE Președintele retrimite legea prin care se elimină 102 taxe la Parlament, după ce CCR a declarat că este constituțională

UPDATE – Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu promulgă legea privind reducerea a 102 taxe şi o va întoarce la Parlament pentru „o discuţie aprofundată, aşezată, calmă” asupra oportunităţii taxelor, în special radio-tv. „Dacă noul Parlament va discuta această chestiune şi va lua o decizie fie de renunţare, fie de păstrare, atunci sigur îmi va trimite forma adoptată atunci şi o voi promulga atunci”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că a promulgat deja legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 20/2016 privind creşterile salariale.

***

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, viner,i că legea privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, este constituțională, după ce a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis, potrivit Mediafax și Agerpres. Acum, actul normativ va merge pentru promulgare la șeful statului.

Legea care prevede eliminarea a 102 taxe a fost inițial o propunere din programul de guvernare al PSD, dar ulterior președintele formațiunii, Liviu Dragnea, a inițiat un proiect de lege în acest sens, care a fost adoptat în scurt timp de Parlament.

Printre cele 102 taxe propuse pentru a fi eliminate fac parte timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru şi taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv.

Legea a fost criticată în presă din cauza faptului că anumite prevederi de eliminare a taxelor nu erau corelate cu legile prin care respectivele taxe au fost instituite. Cel mai discutat caz a fost cel al radioului și televiziunii de stat, unde prin lege se elimina taxa radio-tv, dar legile de funcționare ale SRR și SRTV nu erau modificate.

Președintele Klaus Iohannis a atacat legea la Curtea Constituțională, în 15 noiembrie, şeful statului argumentând că actul normativ încalcă mai multe articole din legea fundamentală, atât pe formă cât și pe fond. Pe formă, Iohannis a arătat că Parlamentul a adoptat legea fără a consulta Guvernul, ceea ce se traduce, în opinia şefului statului, prin încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat. „Parlamentul nu poate prestabili modificarea cheltuielilor bugetare fără să ceară Guvernului o informare în acest sens. Dat fiind caracterul imperativ al obligaţiei de a cere informarea menţionată, rezultă că nerespectarea acesteia are drept consecinţă neconstituţionalitatea legii adoptate”, se arăta în sesizarea trimisă de către preşedinte Curţii Constituţionale.

Pe fond, şeful statului a acuzat nerespectarea disciplinei fiscal-bugetare, prevăzută de legea fundamentală, de acte normative precum şi de jurisprudenţa CCR și lipsa de predictibilitate şi coerenţă a legii privind eliminarea taxelor.

Joi, o altă lege cu impact major asupra bugetului, cea prin care erau majorate salariile în Educație și Sănătate, a fost declarată constituțională de CCR.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “UPDATE Președintele retrimite legea prin care se elimină 102 taxe la Parlament, după ce CCR a declarat că este constituțională

 1. marius

  In afara de pierderile pe care le sufera organizatia monopolista Enel, circa 20 milioane euro anual din suspendarea taxei tv, oare mai are si alta justificare iohanis?!

  Reply
  • Dumitru

   Intre chestia asta si ce face ministrul de la sanatate cu transplanturile, cred ca devine clar ca sunt interese financiare mari in joc.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *