Romania Curată

„Cattani de Iași“, trimis în judecată. Procurorul care l-a înfundat pe Dan Voiculescu, acuzat de corupție

Procurorul care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare a fost trimis în judecată de foștii săi colegi de la DNA. Emilian Eva, supranumit la un moment dat „Cattani de Iași“ pentru acțiunile sale, este acuzat acum de luare de mită, spălare de bani, operațiuni comerciale incompatibile cu funcția și fals în declarații. De altfel, sub aceste acuzații a și fost arestat în vara acestui an.

Conform procurorilor anticorupție, „în cursul lunilor mai – iunie 2014, perioadă în care o rudă a sa se afla internată în spital (Ludovic Eva, tatăl procurorului Emilian Eva – n.r.), inculpatul Eva Emilian i-a solicitat unui medic (Dan Tesloianu, cunoscut colecționar de artă în Iași, n.r.), să depună toate diligenţele profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea”, în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate.

Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, inculpatul Eva Emilian a dispus printr-o ordonanţă clasarea unei cauze penale, respectiv renunţarea la urmărirea penală,  față de medicul Dan Tesloianu, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Soluţia a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Eva Emilian.

După soluţionarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 – martie 2015, inculpatul Eva Emilian a pretins şi primit de la medicul Dan Tesloianu diverse bunuri şi foloase necuvenite drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată“, detaliază procurorii DNA.

Astfel, mai spun procurorii DNA, în perioada august 2014-martie 2015, medicul i-a furnizat lui Emilian Eva un număr de 57 de tablouri, ulterior acesta din urmă intermediind tranzacţionarea lor către o persoană, în schimbul unui comision de 16.000 de euro.

„În acelaşi context, în luna februarie 2015, pretextând că trebuie să restituie suma de 20.000 de euro luată cu împrumut de la un om de afaceri, pentru a achiziţiona tablouri şi a le revinde, inculpatul Eva Emilian a pretins şi primit de la același medic 5 tablouri ale unor pictori cunoscuţi pe care a susţinut că urma să le remită omului de afaceri. În fapt, inculpatul  a revândut aceste tablouri sau le-a păstrat, fără a restitui suma de 20.000 de euro omului de afaceri.

În acelaşi interval, inculpatul Eva Emilian a pretins şi primit de la medicul respectiv un tablou, la un preţ subevaluat, pentru care a plătit suma de 1.000 de lei, în loc de 2.000 de lei, cât era valoarea de piaţă.

Ulterior, în intervalul menţionat, inculpatul Eva Emilian a pretins şi primit de la de la aceeași persoană, cu titlu gratuit, încă două tablouri.

La data de 12 ianuarie 2015, printr-un intermediar inculpatul a obţinut de la Ministerul Culturii – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, un certificat de export definitiv şi a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii un număr de 3 tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitaţii aflate pe teritoriul statului mai sus menţionat, una dintre aceste picturi fiind pretinsă şi primită cu titlu de mită“, mai explică procurorii.

Anchetatorii mai spun că în intervalul august 2014-iunie 2015, Emilian Eva a tranzacţionat sau a intermediat tranzacţionarea unui număr de peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.

Concret, în intervalul noiembrie 2014 – aprilie 2015, inculpatul Eva Emilian a achiziţionat, de la diverse persoane fizice, un număr de 94 de tablouri, unele semnate de pictori români sau străini bine cotaţi pe piaţa de artă din România, pe care, în mod direct sau prin intermediari, le-a lăsat în custodie spre evaluare la o casă de licitaţie din Bucureşti, dintre acestea un număr de 16 tablouri fiind evaluate la suma totală de 81.600 de euro.

„În perioada ianuarie – februarie 2015, inculpatul Eva Emilian a postat prin intermediari, spre vânzare, pe un site de anunțuri un număr de 34 de tablouri presupus a fi semnate sau executate de către pictori renumiți, solicitând suma totală de 51.800 de euro.

În intervalul august 2014 – iunie 2015, inculpatul a achiziţionat sau a dus tratative în vederea achiziţionării de la diverse persoane fizice sau galerii de artă, a cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, a restaurat, apelând la diverşi pictori/restauratori, şi a valorificat sau a încercat să valorifice un număr de aproximativ 97 de tablouri. Dintre acestea, 12 tablouri au fost evaluate de către inculpatul Eva Emilian şi alți intermediari, la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline şi 7.500 de lei.

Din analiza declaraţiei de avere pe anul 2015, dată pe propria răspundere, a rezultat faptul că, inculpatul Eva Emilian a făcut în cuprinsul ei mențiuni necorespunzătoare adevărului care sunt în totală contradicţie cu situaţia de fapt descrisă mai sus“, mai arată procurorii anticorupție.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “„Cattani de Iași“, trimis în judecată. Procurorul care l-a înfundat pe Dan Voiculescu, acuzat de corupție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *