Romania Curată

Catastrofă ecologică în Clisura Dunării – sau cum să cheltui 2 milioane de euro de la bugetul de stat fara niciun efect

Vântul îi „prăfuieşte” din nou pe locuitorii din Moldova Nouă cu deşeuri miniere de la iazul Tăuşani – Boşneag, informează Grupul Ecologic de Colaborare (GEC) Nera. Acum nu a existat energie pentru funcţionarea aspersoarelor (care oricum nu funcţionau pe un asemena praf şi un asemenea vânt), la viitorul vânt probabil nu va fi forţa de muncă, iar la următorul probabil se va găsi alt motiv.

Specialistii de la Ministerul Economiei, Agenţia de Protecţia Mediului şi Primaria Moldova Nouă au dat acorduri de mediu şi autorizaţii pe o soluţie tehnică care nu va produce stoparea poluării. Problema este cine va plati eşecul? Cu siguranţă locuitorii din Clisură cu sănătatea şi cu taxele şi cu impozitele colectate la bugetul de stat de unde s-a finantat proiectul.

Din 2016, de la apariția în spațiul public a acestei solutii, GEC Nera s-a opus implementării ei și a cerut folosirea unei consolidări vegetative a iazului care ar fi funcționat fără energie, fără forță de muncă etc. Ar fi funcţionat singură! Petițiile GEC Nera nu au fost luate în considerare de Ministerul Mediului, Ministerul Economiei, APM și Primarie. Banii trebuiau aruncati pe apa Dunării.. sau cine ştie unde!

În 2 aprilie 2019, poluarea din Clisură este și mai rebelă deoarece suprafața iazului, în parte stabilizată în ultimii ani cu vegetație spontană, a fost răvăşită de utilajele celor care au „stopat” poluarea, iar praful a fost adus din nou în calea vântului.

Doina Mărgineanu, GEC Nera


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Catastrofă ecologică în Clisura Dunării – sau cum să cheltui 2 milioane de euro de la bugetul de stat fara niciun efect

  1. SmartSolutions

    Declarați-o arie naturală protejată, ca să poată șmecherii construi un drum prin mijlocul ei. În felul ăsta se va stabiliza. Altfel, nu e atractivă. Sau dați haldele sârbilor, că ei au vână ecologică mai sănătoasă. Noi suntem doar o mândră insulă de găinărie într-o mare slavă. La limită, ne putem muta sau putem muri, ca să dăm o soluție tehnică elegantă. Pân-atunci, de plictiseală, ne-am putea uita prin bilanțurile Romsilva și ICAS, să adunăm banii cheltuiți pentru „stabilizare”.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *