Romania Curată

Caravana #Electrolux – STOP exploatării lucrătorilor români!

Caravana #Electrolux – STOP exploatării lucrătorilor români a ajuns astăzi la Pitești pentru a aminti potențialilor cumpărători că produsele Electrolux sunt obținute prin abuzarea lucrătorilor români, anunță Cartel Alfa. Muncitorii companiei suedeze Electrolux din Satu Mare se află de 8 săptămâni în grevă pentru dreptul la un salariu decent, drept prevăzut înclusiv în codul de conduită al companiei multinaționale. Ei cer o creștere de 2 lei în plus pe oră la salariu.

În cele aproape două luni de grevă, conducerea companiei a dovedit inflexibilitate, suspendând dialogul social și tratând cererea muncitorilor cu aroganță, în speranța că vor ajunge greviștii la disperare.

Lipsa unui dialog real din partea companiei, inflexibilitatea cu care aceasta tratează solicitarea muncitorilor și acțiunile (multiple procese juridice) îndreptate mai curând împotriva muncitorilor și reprezentanților acestora decât spre găsirea de soluții, a determinat CNS Cartel ALFA să inițieze o campanie de boicot a produselor Electrolux, prin organizarea unei Caravane, pentru a transmite un mesaj de protest față de comportamentul companiei Electrolux în țara noastră.

Astfel, Caravana Electrolux a plecat pe 22 aprilie de la sediul fabricii Electrolux din Satu Mare spre sediul Ambasadei Suediei din București, unde va avea loc un protest marți, 23 aprilie, ora 14.00. In fiecare oraș de pe traseu (Zalău – Alba Iulia – Sibiu – Rm. Vâlcea – Pitești – București) caravana desfășoară conferințe de presă și acțiuni în fața magazinelor care vând produse Electrolux, scopul fiind acela de a determina conducerea fabricii să negocieze în mod real și să trateze muncitorii cu respect.

Întreaga Europă s-a angajat, prin adoptarea Pilonului European al Drepturilor Sociale, să ofere tuturor lucrătorilor dreptul la un salariu decent, iar statul și reprezentanții săi au obligația de a asigura cadrul instituțional pentru ca acest lucru să se realizeze.

Solidaritatea reprezentanților oricărui stat european trebuie să se îndrepte către cetățenii europeni, fie ei români sau suedezi, nu către marile companii. Din păcate, companiile din spațiul european practică Europa la două viteze și au standarde diferite față de muncitorii din Est și cei din Vest.

Solicităm Ambasadei Suediei la București să uzeze, în limita atribuțiilor sale, de toate căile de acțiune pentru a determina companiile suedeze să utilizeze aceleași standarde și principii pe care și le asumă, în toate țările europene, înclusiv în România. – Cartel Alfa


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *