Oana Mircică

Când cetățeanul nu-i acasă, politicianul joacă pe masă. Sau face ce vrea el

Când am auzit pentru prima dată expresia ,,cand pisica nu-i acasă, șoarecii joacă pe masa” o asociam cu elevii din clasa primară care făceau gălăgie când profesoara ieșea din clasă. Niciodată nu mi-aș fi imaginat că ar putea fi aplicată și situațiilor în care politicienii propun, aprobă sau resping anumite legi doar pentru propriul interes, nu pentru interesul persoanelor pe care le reprezintă. Am auzit pentru prima dată expresia ,,hoțul neprins, negustor cinstit”  după un test, când niște colegi îl acuzau pe alt coleg ca a copiat. Niciodată nu mă așteptam că i s-ar putea aplica unui politician ce minte în propriul CV cu privire la experiența sa profesională. Poate le și foloseam la vârsta gimnaziului sau a liceului după ce trăgeam un ochi în lucrarea colegului când întrebarea din test părea că ne depășește cunoștințele: acțiune ce acum ne pare amuzantă, chiar dacă la acel moment eram umpluți de rușine. Totuși, unii oameni ar părea că au uitat rușinea pe băncile școlilor.

În fiecare din noi se află un copil care crede că expresiile de mai sus se aplică doar în perioada imaturității, precum și că orice decident are în vedere doar interesele poporului. Totuși, după un an de reprezentare, am reușit să observ că nu doar copiii mint, precum și că nu doar copiii sunt egoiști – totuși, când eram copii, ne era rușine de aceste acțiuni. Dezinformarea din spațiul public împiedică cetățeanul de rând să observe abuzurile la adresa elevilor ce pornesc din Parlament, abuzuri făcute fără rușine, îngropate în multele rânduri dintr-o propunere legislativă. Proiectul Monitorul Educației mi-a dat șansa de a putea monitoriza ședințele parlamentare, precum și integritatea Parlamentarilor ce decid viitorul elevilor în aceste ședințe.

Ținând cont că în spațiul public se vorbește despre o nouă lege a educației, monitorizarea politicilor publice în Parlament este mai importantă ca niciodată. Dacă până acum elevii s-au luptat pentru respectarea drepturilor din legea existentă, acum aceste drepturi ar putea dispărea, sau le-am putea vedea schimbate radical. Este de datoria noastră ca cetățeni informați să punem orice om la curent cu aceste posibile viitoare schimbări, dar și cu cele din ședințele săptămânale din Parlament. 

Într-o societate în care fake news e un fenomen întâlnit din ce în ce mai des, mi-am propus să mă alătur unei echipe de oameni implicați, informați și motivați să facă parte din schimbare – ceea ce am și făcut împreună. Nu numai că am demarat proiecte pentru informarea tuturor cetățenilor, dar ne-am și ajutat unii pe alții. Alături de trainerii prezenți în cele trei zile unde ne-am întâlnit pentru prima dată în format fizic ne-am putut pregăti pentru a ne informa și pentru a monitoriza cât mai în detaliu activitatea parlamentară, reușind să aducem un produs final cât mai inteligibil și corect. Sper că anul viitor, când proiectul va fi ajuns la finalitate, să ne putem uita la rezultatele atinse, unul din el fiind un grad mai mare de informare pentru cetățeni.

Editorial realizat în urma participării la trainingul din cadrul proiectului Monitorul Educației din România, gestionat de Societatea Academică din România.

Proiect derulat de Societatea Academică din România cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este  creșterea de către Societatea Academică din România unei generații de watchdogs în domeniul politicilor educaționale, prin recrutarea și formarea a 15 tineri cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani, care vor analiza și comenta agenda parlamentară în domeniul educației, vor prezenta biografiile parlamentarilor și vor analiza declarațiile politice ale aleșilor locali în domeniul învățământului, semnalând fake news-urile și încălcările legii.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *