Adrian Popescu

Cal troian pentru distrugere din interior? UDMR vrea sa conduca ANI, dar candidatul sau a uitat sa isi depuna declaratiile de avere

Luna martie va fi decisiva pentru modul in care Agentia Nationala de Integritate (ANI) isi va desfasura activitatea in urmatorii patru ani. Luni, a inceput concursul pentru ocuparea posturilor de presedinte si vicepresedinte, pentru care se bat nu mai putin de cinci concurenti. Cele mai mari sanse le are Horia Georgescu, actualul secretar general al Agentiei, insa pot aparea si surprize. Cum UDMR se afla in conflict deschis cu Agentia, partidul incearca sa o controleze din interior, trimitandu-si reprezentantul sa candideze la functia de vicepresedinte, respectiv pe Lovasz Andras Miklos, actualul sef al Garzii de Mediu Bucuresti.

Culmea este ca Lovasz Andras Miklos este cercetat de ANI tocmai pentru ca a incalcat legislatia, prin faptul ca si-a depus doar doua declaratii de avere in ultimii opt ani, desi avea obligatia sa le depuna in fiecare an. De altfel, declaratiile de avere si interese ale lui Lovasz Andras Miklos nu se regasesc pe portalul Agentiei Nationale de Integritate.

Daca acesta va ajunge vicepresedinte al ANI se va afla in situatia deloc placuta de a fi sanctionat chiar de institutia pe care o va reprezenta.

Lovasz Andras Miklos a intrat in viata publica in urma cu 8 ani, cand a candidat din partea UDMR pentru un loc in Camera Deputatilor, fara succes insa. Desi era obligat de lege, nu si-a depus declaratia de avere, incalcand astfel prevederile legale.

In perioada 1 martie 2005 – 31 iulie 2006, el a fost consilier al ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy (UDMR), iar din august 2006 pana in martie 2010 a lucrat la Posta Romana. In toti acesti ani, el a depus o singura declaratie de avere, in octombrie 2006, si aceea completata incorect, trecand un simplu „NU” in dreptul fiecarei rubrici, cu exceptia „Venituri din salarii”, unde a scris un salariu de 24.118 lei, pe care l-ar fi incasat in calitate de consilier personal al ministrului. Dupa ce a devenit comisar al Garzii de Mediu Bucuresti, Lovasz Andras Miklos a completat o singura declaratie de avere, datata 8.10.2010.

Noi atacuri impotriva legii ANI

Saptamana trecuta, noul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, a declarat ca anumite articole din legea de functionare a Agentiei sunt neconstitutionale si deja a trimis punctul sau de vedere Curtii Constitutionale. El sustine ca i s-a cerut parerea in legatura cu o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de deputatul UDMR Mate Adras, acuzat de ANI de conflict de interese pentru ca si-a angajat sotia la biroul parlamentar.

Gheorghe Iancu considera ca, in esenta, legea ANI este neconstitutionala pentru ca textele de lege invalidate de CCR au fost transpuse de Parlament in noua lege a ANI aprobata in august 2010.

Un alt oponent al Agentiei este senatorul György Frunda, cel care intr-o sedinta a Biroului Permanent al Senatului, din februarie 2012, a pus in discutie raportul de activitate al ANI. El sustine ca inspectorii de integritate isi incalca atributiile atunci cand solicita date despre parlamentari sau functionari de la diverse institutii din tara sau din afara tarii.

Alti doi deputati UDMR, Mate Andras Levente si Marton Arpad, au depus in Parlament o serie de amendamente la legea de punere in aplicare a noului Cod Penal prin care demnitarii sunt scosi din categoria functionarilor publici vizati de legea penala si prin care definitia conflictului de interese este modificata.

Deputatul Mate Andras Levente este investigat de ANI pentru ca ar fi incalcat legislatia privind conflictele de interese dupa ce si-a angajat sotia la cabinetul parlamentar.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *