Adrian Popescu

Că tot vin alegerile: Ordonanță de Guvern pentru plata cântăreților din biserici

În pragul alegerilor prezidenţiale, Victor Ponta a aprobat săptămâna aceasta o Ordonanţă de Guvern prin care cântăreţii (cantorii) din biserici vor fi plătiţi de la bugetele locale. Proiectul nu a fost suspus dezbaterii publice şi nici nu a fost motivat oficial.

Măsura se aplică tuturor cultelor, însă principalul beneficiar este Biserica Ortodoxă Română, instituţie care nu plăteşte niciun fel de taxe şi impozite statului român.

Până acum, cântăreţii erau plătiţi de consiliile judeţene, însă Curtea de Conturi a semnalat în mai multe rânduri că aceste plăţi erau ilegale.

Pe 31 iulie, în Monitorul Oficial a fost publicată o ordonanţă care completează Ordonanţa nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile cultelor religioase recunoscute din România.În cadrul art. 2 din Ordonanţa nr. 82/2001, se introduc două alineate:

“(7) Prin personal neclerical care beneficiază de sprijin sub formă de contribuţii de la bugetul de stat şi bugetele locale se înţelege personalul auxiliar al cultului religios care desfăşoară activităţi conexe actului cultic în vederea îndeplinirii acestuia.

(8) În categoria personalului neclerical prevăzut la alin (7) este inclusă funcţia de cantor sau cântăreţ bisericesc, cu excepţia cultului mozaic, unde funcţia de cator este clericală”.

 Ce prevede Ordonanţa 82/2001

Proiectul a fost adoptat în timpul Guvernului Adrian Năstase şi prevede că statul român va acorda sprijin financiar, sub forma unor contribuţii, pentru completarea salariilor personalul neclerical.

De la bugetele locale sunt plătite 17.500 de contribuţii, iar de la bugetul de stat alte 300 de contribuţii pentru personalul neclerical angajat în unităţile şi instituţiile de învăţământ teologic şi 30 de contribuţii pentru personalul neclerical trimis să deservească aşezămintele din străinătate ale Bisericii Ortodoxe Române.Contribuţia lunară este la nivelul salariului minim brut pe economie şi poate fi indexată prin hotărâre a Guvernului.

Foarte importantă este prevederea conform căreia, atunci când Guvernul va aproba sume de bani pentru echilibrarea bugetelor locale, se va avea în vedere şi alocarea fondurilor pentru aplicarea prevederilor acestei ordonanţe.Practic, Guvernul va plăti indirect aceste contribuţii, dacă autorităţile locale nu au fondurile necesare.

foto main: Voceatransilvaniei.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *