Adrian Popescu

Bucurestenii risca sa ramana fara caldura in case Restantele facturii de incalzire au ajuns la o jumatate de miliard de euro

In mandatul primarului Capitalei, Sorin Oprescu, datoriile RADET (distribuitorul de caldura, detinut de Consiliul General) catre ELCEN (producator de caldura, detinut de Ministerul Economiei) au ajuns de la 75 milioane de euro (2008) la 500 de milioane de euro (2012). In aceste conditii, intregul sistem de producere si distribuirii caldurii in casele bucurestenilor risca sa se blocheze.

Oprescu se apara spunand ca nu este vina lui, ci a contractului “umilitor” semnat in 2002 intre cele doua companii, prin care RADET trebuie sa plateasca facturile la 15 zile de la emiterea lor, in vreme ce banii sunt recuperati de la populatie in 30-40 de zile.

Edilul sustine ca de fapt restantele sunt de 250 de milioane euro, iar celelalte 250 milioane euro sunt penalitati percepute de ELCEN.

De cealalta parte, consilierii PDL il acuza pe Sorin Oprescu ca este principalul responsabil pentru acumularea acestei datorii uriase.

Astfel, viceprimarul Mircea Raicu a explica ca Oprescu nu a platit subventia la nivelul la care s-a angajat sa o faca in Consiliul Gerneral, iar banii i-a folosit la alte chetuieli.

Miza acestei lupte este insa privatizarea RADET. In timp ce Oprescu doreste o concesionare directa a serviciilor de distribuire a caldurii catre un operator privat, dupa modelul Apa Nova, consilierii PDL opteaza pentru o delegarea de gestiune catre un operator privat prin licitatie, varianta incercata deja la Ploiesti, unde factura la caldura este mult mai mica decat in Capitala.

Indiferent varianta aleasa, privatizarea nu se va putea face fara o stergere a datoriilor pe care le-a acumulat RADET.

Viceprimarul Mircea Raicu sustine ca, in 2011, au existat discutii intre Guvern, RADET si ELCEN, ramase fara o rezolvare a problemei. O solutie ar fi fost ca datoria de baza de 250 milioane euro sa fie inclusa in bugetul Capitalei, iar ELCEN sa renunte la penalizarile de 250 milioane de euro. Raicu a declarat ca, pentru ca aceasta operatiune sa fie realizata, era nevoie de un angajament scris pe care primarul Oprescu sa-l trimita Guvernului care apoi ar fi emis o Hotarare de Guvern, insa primarul general nu a facut acest lucru.

Ca mai toate companiile de stat, RADET functioneaza pe pierdere, fiind o institutie nereformata si condusa de oameni pusi pe criterii politice. Un studiu al PricewaterhouseCoopers recomanda concedierea a 2.000 din cei 4.500 de angajati, pentru eficientizarea companiei, insa niciun director de la RADET nu a avut curajul sa faca puna in practica acest plan de restructurari.

Nici privatizarea nu mai pare o solutie buna, de vreme ce modelul Apa Nova nu a functionat in Capitala.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *