Lucian Davidescu

BNR cedează la presiunea societății civile – salariul guvernatorului: 13600 euro pe lună

Guvernatorul Mugur Isărescu și-a dezvăluit salariul primit de la Banca Națională pentru prima oară după aproape 10 ani, la sfârșitul unei lungi serii de dispute cu societatea civilă și după ce s-a ajuns ca zvonurile răspândite pe piață să devină mai dăunătoare decât însăși realitatea. Decizia de publicare a veniturilor a fost luată de Consiliul de Administrație al BNR, care a mai promis că va publica și minutele ședințelor de politică monetară.

Isărescu încasează 61.203 lei net, din care 42.727 lei pentru funcția de guvernator și 18.476 pentru cea de președinte al Consiliului de administrație. El a mai susținut că nu încasează pensie, deși cu puțin timp în urmă admisese că și-a depus dosarul de pensionare.

Angajații BNR și-au depus declarațiile de avere doar în 2007, primul an de aplicare a legii. Atunci, Isărescu câștiga 7.100 de euro pe lună. Ulterior, angajații BNR au decis unilateral și în disprețul legii să nu își mai publice veniturile efective ci în schimb să completeze câmpul corespunzător cu sintagma „conform fișei fiscale”.
Societatea Academică din România a început anul trecut procedura de acționare în judecată a Băncii Naționale pentru publicarea integrală a veniturilor, acțiune temporizată doar de promisiunile repetate ale BNR că „vor publica”.

În continuare, așteptăm publicarea în conformitate cu legea ale tuturor veniturilor încasate de toți angajații băncii centrale odată cu depunerea declarațiilor de avere.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “BNR cedează la presiunea societății civile – salariul guvernatorului: 13600 euro pe lună

  1. AlinaP

    Cred ca atentia articolului ar fi trebuit sa fie dirijat in primul rand spre performata guvernatorului si apoi spre meritul sau lipsei de merit de a primi un anume salariu.
    Ne-am invatat in Romania sa punem toti oamenii in aceiasi oala, acelasi salariu, fac sau nu treaba, n-are importanta. Tin minte sloganul „ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca lucram”. Intr-o pozitie atat de importanta ca cea a domnului Israescu de care soarta tarii si a locuitorilor ei depinde, nu exista destui bani sa-l plateasca pentru ce a facut – daca intr-adevar performanta a stralucit. Daca insa a esuat, inlocuirea lui cu unul mai capabil s-ar fi impus la timp.
    E cazul sa invatam sa rasplatim meritocratocratia asa cum se cuvine, prin salariu e doar un aspect.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *