Mihai Goțiu

Blog de parlamentar: O seară amară. Dar nu un capăt de drum…

… am ieșit la plimbare, pe malul Someșului, să-mi adun gândurile; de câteva ori am fost oprit de oameni, care m-au felicitat pentru luptele pe care le-am dus pentru păduri, în Senat… nu am știut cum să le spun că o să-mi fie greu să le duc în continuare… și asta nu pentru că nu am energia și voința de a le duce mai departe…

Astăzi, în Filiala USR PLUS au avut loc alegerile interne pentru desemnarea candidaților la parlamentare. Am reușit să-mi conving majoritatea colegilor din USR să mă voteze. Din păcate, am mai reușit să conving doar o mână dintre delegații PLUS (în Conferință au fost 72 de delegați de la PLUS și 48 de la USR – cum s-a ajuns aici e o poveste prea lungă). Dincolo de rezultatul votului, amărăciunea nu vine din faptul că nu i-am convins, ci că n-am avut șansa să-i pot convinge pe reprezentanții PLUS. Cu greu, am făcut rost de numerele de telefon ale unora dintre ei, să pot discuta direct, să mă prezint și să mai demontez din ”miturile” pe care unii ”binevoitori” le-au plantat în grupul lor.
În rest, toată ”dezbaterea” internă s-a limitat la o prezentare și răspunsul la câteva întrebări, cu un timp total alocat de 11 minute. La care s-au adăugat 2 minute de prezentare, în deschiderea Conferinței Județene, de astăzi. În total… 13 minute.

M-aș bucura dacă Cristian Bordei (de la PLUS), cel care a ajuns pe prima poziție pe listă (nu-mi fac iluzii în cazul meu, locul 2 nu e eligibil la Senat), va face cel puțin cât am făcut eu pentru mediu, pentru ape și păduri. Sau pentru orice altceva care să schimbe lucrurile în bine, în România. Fără nicio răutate, spun, însă, că nu-l cunosc. Mai mult de 13 minute durează un interviu pentru angajarea unui portar… Până la alegeri sper că va avea mai mult timp să se prezinte și să-și facă cunoscute ideile, proiectele și capacitatea de a le pune în practică. Și, din păcate, lipsa dezbaterii reale nu a fost singura problemă (ba, poate, chiar cea mai mică din toată această ultimă săptămână… dar vine și vremea memoriilor).

Vreau să le mulțumesc colegilor din USR Cluj (cu câteva excepții, se știu ei) pentru încrederea acordată și că au crezut în mine. Ați făcut și, sunt convins, veți face multe lucruri bune în continuare pentru comunitățile voastre. Și voi găsi un mod să vă sprijin pe mai departe!

Și vreau să vă mulțumesc și vouă, tuturor celor care mi-ați fost alături și m-ați susținut în ultimele zile, dar și pe tot parcursul activității mele parlamentare. Mesajele pe care mi le-ați transmis îmi dau forța să continui luptele pe care le-am început, nu de ieri, de azi, ci cu mult timp înainte de a intra în politică. Nu mă întrebați, în seara asta, ”cum?”.
Colegilor din PLUS care au câștigat (și în mod special președintelui PLUS Cluj) le spun doar că și-au asumat niște responsabilități uriașe. Vor avea de dat socoteală cetățenilor, nu mie, dacă le înșală. Nu pentru mine, ci pentru noi toți, m-aș bucura să nu o facă. Poate, după ce îi voi cunoaște mai mult decât am avut ocazia în cele 13 minute de ”dezbatere”, vor avea și sprijinul meu. Momentan, încă nu sunt convins că sunt conștienți ce așteptări uriașe există din partea societății civile de la USR PLUS. Și nici de forța ei.

Pentru Dacian Cioloș o să am mai multe întrebări (inclusiv dacă ce s-a întâmplat, în ultima săptămână, la Cluj, e modul în care schimbăm politica în România). În seara aceasta, însă, doar despre mediu. În februarie 2019, când a venit la Comitetul Politic al USR, să ne convingă să votăm Alianța electorală pentru europarlamentare l-am întrebat care e poziția PLUS referitoare la Mediu. Redau din memorie: ”Vom avea un program pentru mediu care te va face să te înscrii în PLUS”. Îl întreb clar și direct și acum – dincolo de promisiunile frumoase, cu cine îl vom pune în aplicare? În Parlament și în Guvern.

Pentru Dan Barna n-am întrebări. I le puteți transmite voi, direct!

No, în fine, am trecut prin momente mai neplăcute în viață. Nu e un capăt de drum. Ci doar un punct cu virgulă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Blog de parlamentar: O seară amară. Dar nu un capăt de drum…

 1. G

  PLUS a intrat în USR cum a intrat PDL-ul băsist în PNL. De fapt, se poate spune că tot Băsescu a intrat și în USR. De unde a venit ideea asta trăznită de a fuziona cu un partid care practic nu exista? De ce TREBUIA ca Cioloș să ajungă în PE și să aibă partidul lui? De ce s-a comportat Barna ca ultimul ciocoiaș din Bărăganul de sec. XVIII? De ce n-a mers USR-ul pe nișa a problemelor de mediu?
  Și ultima întrebare pentru Barna și toți useriștii pe care i-am votat (dar s-a terminat): ce salvați, din moment ce voi vă surpați și pătați cu fiecare mișcare publică?
  (Cum salvați ruralul românesc? Cum salvați școala românească? Cum salvați puținul care-a rămas din natura României?)
  Până acum ați dovedit că puteți salva doar vechile năravuri ale clicii politice.

  Mihai, nu-ți fă probleme, amărăciuni din astea pot fi medicament. Mai poți face multe în domeniul protecției mediului și ecologismului. Dac-ai mirosit că vor să se debaraseze de tine, trebuia să demisionezi demult și să candidezi independent, chiar dacă asta presupune cheltuieli și șanse infime de a fi ales (puteai, eventual, să candidezi pentru Camera Deputaților). Ai fost în linia întâi a unui război care cu siguranță nu s-a sfârșit. Angajamentul tă a fost ca o hârtie de turnesol care a scos în evidență toată micimea, câinoșenia și căcănăriile unor sforari care au montat legi strâmbe doar ca ei să-și exercite singura lor abilitate, aceea de-a fura. Și retardul unei societăți care îți închipuie viitorul ca pe-un trecut șmecherizat.
  Succes! Toate medicamentele tari sunt amare.

  Reply
 2. flesh

  Nici eu nu am înțeles alianța cu Plus. Acum vreun an, când am aflat că Plus a atras mulți membri și a depășit USR ca număr de membri, m-am gândit că USR va fi absorbit de Plus. Se pare că se întâmplă. Dragă Mihai Goțiu, îți mulțumesc că ai fost acolo și că m-ai reprezentat timp de patru ani (chiar dacă nu sunt clujean). Sunt sigur că vei face treabă bună în continuare și sper că vocea ta va fi ascultată în continuare în noul partid, după fuziune. Am fost atras de USR datorită ție și lui Nicușor Dan. El a plecat din partid. Tu nu vei mai fi parlamentar, dar îi vei putea sfătui pe colegii tăi de partid și îndruma în direcția corectă, în special în problemele de mediu, dar și de drepturile omului. La alegerile din decembrie, sper ca, în cel mai rău caz, cetățenii să perceapă USR+ ca fiind răul cel mai mic și să vă voteze. Eu voi vota cu partidul vostru și de data asta.

  Reply
  • MI5.9

   Dle Ștefan Gheorghiu, muncă este și exminarea a mii de pagini de legi croite de cabinete specializate de avocatură și consultanță, cu portițe camuflate.

   Reply
 3. Laur22

  Da shi ?

  A ramas moncherul fara coledzi deorece a fost parashutat un Dandanache peste toata scremere shi frasuiala lui Catzavencu cu Tipatescu.

  da shi ?

  Daca esti politcien esti politcian pentru ca ai partid.
  In limbaj american asta se cheama accumen.
  Abraham Lincon a fost un mare presedinte nu petru politica lui de brinkmanship care a dus la razboiul de secesiune ci pentru ca reusit sa obtzine votul pentru ca a rusit sa obtzine votul in Congres unde nu avea majoritate apentru Proclamatzia de Emancipare.

  A fost un mare politician nu pentru ca avut un frumos discus la Gettysburg ci pentru ca a invins la votul in Congres pe proclamatzie de emancipare.

  Asta insemna sa fii politicien cu accumen shi nor gragaragiu cu stuchit la furca.

  PS Chiciroiaca nu a uita ca pentru a fi politician trebuie sa ai daca nu tot partidul in spatele tau atunci macar organizatzia de partid din circumscriptzia electorala.

  Reply
  • MI5.9

   Trimit eu bani la RC să te ducă într-o vizită în munții României, cu falnice păduri pe care Mihai Goțiu nu a apucat să le salveze. Vrei?
   Și le trimit azi și un zip cu fonturi cu diacritice. Desfaci arhiva, pui cursorul pe primul fișier, apeși butonul drept al mouse-ului și alegi Install. Intzeledzi?

   Reply
 4. Agricultorul fericit

  Sunt clujan de-al tau Mihai si imi pare rau ca ai luat leapsa.
  Dar de vina esti TU si numai TU.
  Nu stiai ca padurile sunt subiect tabu?

  Reply
 5. tempor1k

  Azi am vazut articolul dumneavoastra.
  Mai ieri caut un partid care sa fie pentru Mediu. La fix, am vazut si un articol despre membrii partidului ecologist roman pe ziare.com. Dezolare maxima.
  Citind acum „blogul” dumneavoastra, vad ca mai exista totusi oameni, nu lichele.
  Cu cateva zile inainte citeam remember-ul doamnei Alina M. P., ne reamintea de o alta doamna: Camelia Bogdan.

  Concomitent mi-a sarit in ochi un reportaj al celor de la recorder.ro. Am dat link-ul in opinia scrisa la acel articol al doamnei AMP
  https://recorder.ro/video-mafia-padurilor-descrisa-din-interior-mi-s-a-reprosat-ca-nu-aduc-bani-la-partid/

  Cu siguranta acelasi principiu merge la in partidul dvs – nu aduceti bani la partid (de fapt micilor interese private sau de grupulete puse pe inavutire – nu pentru un ideal major benefic multora si pentru generatii viitoare). Probabil se gandeau ei ca merge s-asa, fara dvs, mai ales ca dumneavoastra ati fost un militant activ pentru mediu. Daca urmariti atent investigatia va veti regasi in postura domnului Ilie Covrig.
  Cu stima pentru activitatea dumneavoastra pana in prezent si va doresc reusite mai mari caci mai sunt inca si oameni care infrunta fiarele.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *