Mihai Goțiu

Blog de parlamentar – Mihai Goțiu: nu putem strânge câteva milioane pentru a nu ne mai muri copiii în latrinele școlilor ori pentru salvarea cetăților dacice?

De ce se strâng sute de milioane de euro pentru refacerea Catedralei Notre Dame, din Paris, și de ce, în România nu putem strânge câteva milioane pentru a nu ne mai muri copiii în latrinele școlilor ori pentru salvarea cetăților dacice, incluse în UNESCO?

Imaginile incendiului de la Catedrala Notre-Dame din Paris au făcut înconjurul lumii. O tragedie din Iași, unde, în aceeași zi, un copil de trei ani a murit după ce a căzut în latrina unei școli, a trecut aproape neobservată, chiar și în România.

În mai puțin de 24 de ore de la izbucnirea incendiului din Paris, s-au anunțat donații de aproape 800 de milioane de euro pentru celebra catedrală și oamenii cred că o minune e posibilă: refacerea ei în cinci ani. În România, Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a promis alocarea a 65 de milioane de lei, adică aproximativ 13,7 milioane de euro, pentru ca de a începutul următorului an școlar să nu mai există nicio școală cu toaleta în curte, dar prea puțini sunt cei care mai cred în această promisiune.

Milionarii și miliardarii Franței fac coadă să doneze pentru reconstruirea Catedralei Notre-Dame. Îmbogățiții României dau în judecată statul pentru că le-ar fi poprit prea mult din venituri, iar susținătorii lor din Parlament și Guvern luptă să-i scape de pușcărie pe care și-au adunat averile furând din banii publici.

Prejudiciul pentru care a fost condamnat Dan Voiculescu în Dosarul ICA este de 60 de milioane de euro. De peste patru ori mai mult decât suma necesară pentru ca toate școlile din România să aibă grupuri sanitare și toalete în clădiri. De aproape 60 de ori mai mult decât suma necesară pentru lucrările de urgență pentru punerea în siguranță și stoparea distrugerii cetăților dacice din Munții Orăștiei, incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de Catedrala Notre-Dame din Paris.

În România, Parlamentul și Guvernul au refuzat alocarea sumei de 5 milioane de lei, aproximativ 1,1 milioane de euro, în Legea Bugetului de stat pe anul 2019, pentru asemenea intervenții. Dar asta nu-i oprește, pe reprezentanții majorității parlamentare și ai Guvernului să participe, mâine (joi), la Deva, la evenimente festive legate de împlinirea a 20 de ani de la recunoașterea valorii extraordinare pentru istoria și cultura umanității a cetăților dacice din Munții Orăștiei și includerea lor în UNESCO.

Ieri, d-na primar PSD a Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că-și donează 10% din indemnizația ei pe trei luni pentru refacerea Catedralei Notre-Dame. Nu pentru școlile României, nu pentru salvarea monumentelor UNESCO ale României, ci pentru un monument UNESCO din Paris. De ce? Pentru că e un subiect mult mai mediatizat decât celelalte două.

Asta este, astăzi, imaginea României: o țară în care trecutul e ignorat, o țară în care viitorul moare în latrinele din curțile școlilor, o țară în care cei aflați la Putere donează pentru trecutul și viitorul Franței pentru că dă mai bine la televizor decât dacă ar dona pentru trecutul și viitorul României.

Stimate colege și stimați colegi senatori, sunteți mândri de imaginea acestei Românii?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Blog de parlamentar – Mihai Goțiu: nu putem strânge câteva milioane pentru a nu ne mai muri copiii în latrinele școlilor ori pentru salvarea cetăților dacice?

 1. Jacques

  Dacă vreți să fie reconstruite școlie în întregime, faceți în așa fel încât angajații din servicii să doneze 10% din salariu (nu din venituri!). Cu încă 10% din veniturile (nu salariile) popilor, mai iese câte-un spital per județ. Cu dotări tehnice la zi.

  Reply
 2. emil

  Poti strange tot aurul Romaniei si degeaba, cata vreme resursa umana este lipsita de responsabilitate si demnitate. Culmea soartei, copil inecat in hazna artizanala, fara capac omologat, construita chiar de un tata iresponsabil.

  Reply
 3. Emancipatorul

  Conditiele materiale (in sens filozofic, larg) mai ales determina mentalitatile. Mai putin invers.
  Abia incepand cu secolul XVIII in Europa copiii au primit o ingrijire, o atentie sporita din partea familiei. Au inceput sa fie supravegheati mai mult ei si mediul lor de joaca verificat, etc. astfel incit sa fie feriti de pericole. Li s-a acordat mai multa ingirjire medicala. Sint numeroase studii care arata ca multe accidente (specifice vietii din Ev Mediu) implicand copii pot fi evitate doar printr-o grija minima, la fel printr-o igiena sau asistenta medicala minime, multi copii puteau fi salvati.
  Mai intii clasele avute (urbane, italiene, incepand cu periaoda Renasterii) au inceput sa isi schimbe atitudinea fata de proprii copii.
  Apoi si in rural s-a raspandit noua mentalitate.

  Probabil ca in acele zone din Romania in care se intimpla astfel de accidente, conditiile materiale (in sens larg) sunt mai aproape de Ev Mediu timpuriu decit de post Renastere.
  Pe masura ce acele zone sunt legate la economia nationala si globala, se vor schimba si mentalitatile, iar astfel de accidente vor disparea.

  Ca sa fiu si putin rau, intrebarea dlui Gotiu este infantila.

  Reply
 4. alexandrinabob

  Eu nu inteleg ceva. De ce trebuie sa se doneze pentru cladiri cand avem fonduri europene.
  Sa isi tina inclusiv averile furate, dar sa aduca fondurile europene. MACAR ATAT.

  Dar de ce sa ne legam de donatii cand cea mai mare donatie vine de la EU, fonduri europene asigurate si de cetateanul din Franta…

  Culmea tupelui ar fi sa aud vreun guvernat cum le scoate ochii romanilor ca nu doneaza ca cei din Franta. Inca nu am auzit, dar ma astept si la asa ceva.

  Reply
 5. Dumitru

  Pentru ca e „blog de parlamentar” imi permit si eu sa intreb : dar cu ecologia cum mai ramane ? De exemplu, nu v-am auzit luand pozitie recent in legatura cu gazele de sist, desi momentul pare important, dat fiind declaratiile lui Charles Wald, gen „Există şi unele lucruri pozitive, resursele de energie din estul Mării Mediterane, energia din România, potenţiale depozite de şist din România.”

  Reply
 6. Mircea Popescu

  Bani exista doar pentru piscinele tovarasilor Tariceanu si Dragnea, pentru nomenklatura.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *