Mihai Goțiu

Blog de parlamentar: exportul de buștean din pădurile României a fost interzis, astăzi, prin lege

Ce s-a rezolvat: după ani de luptă, au fost salvați CÂTEVA MII de copaci de la export. Mai avem de salvat CÂTEVA MILIOANE de copaci de la TĂIERI ILEGALE!

Am votat astăzi pentru interzicerea exportului de bușteni și lemn rotund în spațiul extra-comunitar (atenție: doar extra-comunitar – în țările UE nu se consideră a fi ”export”), pentru un termen de 10 ani. Mi-aș dori să spun că adoptarea acestei legi reprezintă o victorie pentru salvarea pădurilor din România și stoparea tăierilor ilegale. Nu pot, însă, să afirm așa ceva. Pentru că măsura vizează câteva mii de metri cubi. Asta în condițiile în care, anual, din pădurile României dispar anual 20 de milioane (repet, MILIOANE) de metri cubi de masă lemnoasă. Asta pe lângă aproximativ 18 milioane de metri cubi de lemn tăiat cu acte (cât de legal au fost eliberate actele respective e o altă discuție).

I-am auzit, astăzi, pe parlamentarii de la PSD și PNL vorbind cât de mult luptă pentru apărarea pădurilor. Domnul ministru Costel Alexe a anunțat, încă de ieri, votarea acestei legi cu sloganul ”am promis, am făcut”. Realitatea este, însă, mult mai dură:

– Impactul interzicerii exportului de bușteni în spațiul extra-comunitar e absolut nesemnificativ;

– Efectul asupra stopării tăierilor ilegale de păduri este NUL!

– După zeci de ani de guvernări PSD și PNL (prin rotație) din pădurile României continuă să se fure dincolo de aproape orice control, iar în ariile naturale protejate, începând cu parcurile naționale continuă să se taie cu mare voioșie!

Așadar, să nu ne îmbătăm cu apă rece și să nu cădem în capcana declarațiilor triumfaliste. Pentru a stopa tăierile ilegale de păduri și protecția reală a celor din arii naturale protejate, avem nevoie de MULT, MULT MAI MULT!

 • Adoptarea propunerii legislative de înființare a DNA-ului pădurilor (inițiativă legislativă depusă de USR);
 • Modificări importante la Codul Silvic, legate de creșterea sancțiunilor și de modul de valorificare a lemnului (inițiativă legislativă PNL-USR);
 • Modificarea definiției din Codul Silvic a ”materialelor lemnoase”, astfel încât să acopere toate produsele din lemn (proiect inițiat de USR);
 • Operaționalizarea SUMAL.

În concluzie: am votat pentru că orice copac salvat contează. Mai mult, am depus și amendamente prin care încălcarea acestei interdicții se pedepsește cu închisoarea, de la un an la 3 ani, și amendă de 100.000 de lei. La propunerea USR, în plen, au trecut și amendamentele prin care se instituie Registrul național de evidență informatizată a proprietăților forestiere și a Catalogului național al masei lemnoase. Asta chiar contează!

Atenție: După ani de luptă, au fost salvați câteva mii de copaci de la export. Mai avem câteva milioane de copaci de salvat de la TĂIERI ILEGALE!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Blog de parlamentar: exportul de buștean din pădurile României a fost interzis, astăzi, prin lege

  • Dumitru

   Chiar uitand greselile gramaticale, fraza asta e o enormitate lipsita de logica, ar merita sa fie pusa langa „romanul e bun, conducatorii lui sunt niste nenorociti”. Deci, dupa ce-l tii in saracie, tot taranul (nu foarte educat, e drept) e de vina pentru ca face singurul lucru (pana acum) legal care-i aduce bani ? Adica Dvs. credeti ca daca in Austria se da drumul la taiat de lemn austriecii mai saraci si mai prosti n-o sa taie ?

   Reply
  • G.

   PSD-ul nu a vrut, ci a zis că vrea sau că ar vrea, ceea ce-i o diferență. PSD-ul poate că a vrut să impoziteze progresiv. A mai vrut 8 spitale regionale. Nimeni nu poate să contrazică voința PSD-ului, doar că putirința s-a stins după ce-au trecut efectele de imagine.
   Ca să evităm ridicolul opunerii celor două personalități din sfera ecologismului Dragnea și Goțiu, hai mai bine să luăm istoricul conducerilor Romsilva din ultimele trei decenii, să vedeți câți USR-iști găsiți.
   Mai este o diferență de nuanță: Mihai Goțiu a militat (sper c-o mai face) pentru păstrarea pădurilor valoroase, pe când Dragnea a înaintat la cacialma o lege împotriva exportului de bușteni. Dac-ați fi pădure, ce-ați alege: să fiți vie, pe picioare sau moartă, dar patrioată, adică grămadă de bușteni in situ?
   Companiile au, prin natura lor, INTERESE, nu sunt organizații caritabile. Dacă găsesc aborigeni inculți și atât de proști încât nu-și cunosc nici interesele imediate ca societate, a cui e vina? Atât de borfași încât dau cu capul în ușa închisorii, la putere fiind?

   Reply
 1. VGR

  După cacialmaua tăierilor ilegale, după cacialmaua definirii absolut fanteziste în lege a defrișării, a venit iacătă și cacialmaua interzicerii exportului, dar nu total, ci doar de bușteni, și nu de-acum, ci de la anu’, nu peste tot, ci doar în spațiul extracomunitar.
  Este exact ca-n bancul cu Radio Erevan în care cineva întreabă dacă-i adevărat că cetățeanul Ixaev Ygrecovici a câștigat un automobil la loterie!
  Iar cu cea cu tăierile ilegale este ca poarta specială din aeroportul din Palermo, pe unde trec doar clienții unei anumite agenții turistice. Onorabilă, dealtfel, ca organizație. Milioane de metri cubi nevăzuți de administrație, de oamenii din teren, nici de gărzi, nici de jandarmerie, nici de poliție, nici de servicii (pentru că chiar este o problemă de interes național, nu numai una de interes kolonial)!
  Cred că vânătorii de OZN-uri au mai multe reușite la activ în ultimii 30 de ani decât organele care ne „păzesc” de „tăieri ilegale”. O mega-minciună, la umbra căreia cresc multe altele. Ca nație, ne tăiem singuri picioarele cu drujba.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *