Dollores Benezic

Biserica ortodoxa face si gradinite, nu numai catedrale. Cu bani de la primarie

Prima grădiniță ortodoxă a fost construită cu bani de la bugetul sectorului 2, dar este trecută în proprietatea bisericii, și exploatată ca o grădiniță privată.

Anul trecut pe vremea asta vă spuneam că nu avem, domnule, și noi grădinițe ortodoxe, că uite cum s-au mobilizat catolicii și alte culte și au investit în instituții private de educare a tinerelor vlăstare, iar Biserica Ortodoxă Română și strămoșească preferă să zidească banii în catedrale și biserici, în loc să se preocupe și de educația precoce a viitorilor credincioși.

Ei bine, anul ăsta mi s-a arătat. Tot sunând la o grădiniță și la alta am aflat două noi religioase. Una în sectorul 6, aparținând cultului adventist, și una din sectorul 2, aparținând parohiei Sfinții Trei ierarhi din Fundeni. Adventiștii au site, frumos, adresă, număr de telefon, mi-a răspuns o duduie foarte amabilă care mi-a mulțumit că le fac reclamă și că se va ruga pentru mine în semn de mulțumire.

Grădinița din Fundeni, ia-o de unde nu-i. Pe Internet nimic, doar o știre cum că fusese inaugurată astă vară de Preafericitul. La informații telefonice am primit numărul de telefon al unui preot care ar fi trebuit să fie parohul acelei biserici, dar când mi-a răspuns s-a dovedit că de fapt era o greșeală, el era preot la altă biserică. În fine, după lupte seculare am ajuns în sfârșit la preotul Pop, care slujește la biserica maramureșeană din curtea Liceului sanitar din Fundeni, și care mi-a spus că da, tot el patronează și prima și unica grădiniță a Bisericii Ortodoxe Române.

Dar noi nu prea avem nevoie de reclamă, mi-a zis preotul, însă dacă vreți să veniți să ne vedeți, sunteți binevenită. Așa că m-am dus. Grădinița e ditamai clădirea, în curtea bisericii, construită în același stil arhitectonic, cu lemn mult și bun gust. Mi-a plăcut. Are o capacitate de o sută de locuri, deocamdată nu funcționează la întreaga capacitate, dar există înscrieri multe și chiar o listă de așteptare, susține preotul. Educatoarele sunt tinerele, supravegheate atent de preoteasă, în timp ce preotul se preocupă de partea administrativ-economică. Grădinița are bucătărie proprie, săli de mese, dormitoare, spălătorie, ce mai, arată bine și pe afară și în interior și personalul pare dedicat.

Preotul însuși era foarte încântat de rezultatul muncii lui și nu a ascuns faptul că totul a fost făcut de fapt cu bani de la Primăria sectorului 2. Adică de la buget.

Să scrieți așa: că asta este prima grădiniță a Bisericii Ortodoxe Române, dar construită cu sprijin financiar de la Primăria sectorului 2. Primăria ne-a dat banii, dar noi ne-am preocupat de tot, construcție, meșteri, dotări, și acum grădinița este în proprietatea bisericii!, mi-a explicat preotul încântat de rezultat.

Ce-i drept are de ce să fie mândru: a avut o idee, în 2008, pe care primăria i-a finanțat-o timp de trei ani, acum o exploatează în interesul bisericii, căreia îi dă socoteală lunar cu registre contabile. Ca să-ți duci copilul la Grădinița „Suflet de copil” te costă 650 de lei pe lună, nici prea mult, nici prea puțin. E cam la mijloc între stat și privat, condițiile fiind cam ca la privat. Preotul spune că astă iarnă nu și-au scos cheltuielile, din taxele plătite de părinți. Dar cumva s-or fi descurcat ei. Mi-a plăcut spiritul preotului, relativ tânăr – probabil în jur de 40 și ceva de ani- cu un Volkswagen Touareg parcat între biserică și grădiniță, preocupat și mândru să-mi arate cele două realizări ale sale și să mă asigure că „știți, nu-i habotnicim pe copii, și primim de toate confesiunile aici, nu numai ortodocși”. Zice că mai are în plan construirea unei grădinițe 2, pe o parcelă din aceeași curte.

Fără să-i neg meritele preotului, pe care l-am felicitat sincer pentru inițiativă, nu pot să nu remarc totuși șmecheria bisericii naționale: în timp ce alte culte nu beneficiază de banii de la stat de care se bucură ea, și construiesc înzecit mai multe grădinițe sau edificii cu adevărat folositoare oamenilor, indiferent de confesiunea lor, BOR mulge bugetele naționale și locale pentru cât mai multe biserici, și în sfârșit face și prima grădiniță privată. Care are practic același circuit ca și o biserică, e făcută cu bani publici, dar intră în proprietatea privată a bisericii, la care cetățeanul nu mai are acces că să afle cum au fost cheltuiți banii, plus că e exploatată în stil privat.

Pentru că, evident, drăguțul preot nu a dorit să spună cât a costat grădinița, și nici pe site-ul Primăriei lui Onțanu nu figurează vreo execuție bugetară ca să putem afla. Aș fi putut să fac o cerere pe Legea 544 ca să-i cer să-mi spună, dar când anual se scurg atâția bani de la buget către biserici, mi se pare un demers inutil să aflu cât a costat grădinița asta. Care totuși este o construcție utilă, între atâtea măgăoaie cu cruce în vârf.

***

Una dintre ele, cea mai cea dintre toate, tocmai a fost în atenția publicului sâmbătă, când a găzduit marea procesiune de Florii. Prilej pentru Preafericit să declare că ctitorirea Catedralei Neamului este o răzbunare pentru cele 5 biserici demolate sau mutate de comuniști. Păi ce să mai zicem, e o răzbunare cu asupra măsură, de vreme ce pentru alea cinci ortodocșii au construit numai în ultimii 20 de ani peste 2000 de biserici noi. Ar fi fost mult infinit mai utile 2000 de grădinițe, azile de bătrâni, after-school sau creșe. Chiar și așa construite cu bani de la stat și administrate privat, de consorțiul BOR.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Biserica ortodoxa face si gradinite, nu numai catedrale. Cu bani de la primarie

  1. Gabriel

    Bisericile nu sunt in proprietatea „privata” a BOR. De secole, bisericile sunt construite cu bani de la enoriasi si sunt in proprietatea parohiilor. Efortul este, de cele mai multe ori, al preotului. Daca statul dă bani de la buget, ei sunt donati parohiei respective. In ceea ce priveste „măgăoaia cu cruce”, ea este de mult intrată în inima şi în istoria românilor şi fără ea nu ar fi existat, educaţia, cultura, civilizaţia românească şi am trăi în crăci. Dar, tu, Dolores Benezic, preferi, probabil, măgăoaiele fără cruce. Du-te unde te duci de obicei dară, la discotecă sau la cârciumă, de unde, se pare, îţi iei informaţiile despre biserică şi fii şi tu, la rândul tău, o măgăoaie fără cruce. Păcat, ai fi putut fi chiar jurnalist.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *