Romania Curată

Biblioteca Națională blochează accesul la tezele de doctorat

O decizie aberantă a fost luată de Biblioteca Națională încă de la sfârșitul lunii septembrie. Practic, accesul publicului la tezele de doctorat susținute în România a fost interzis. Și nu doar publicului, ci și experților CNATDCU, cei care verifică acuzațiile de plagiat. Teoretic, accesul este încă permis, dar numai pentru varianta electronică a unei tezei. BNR, însă, susține că nu deține personal pentru realizarea copiilor electronice prin scanare, scrie România Liberă.

Începând cu 1 octombrie 2016, utilizatorii vor putea consulta, pe două staţii de lucru, varianta electronică a aproximativ 2.500 de teze de doctorat intrate în Fondul Intangibil, prin Depozit Legal, în ultimii ani, numărul acestora urmând să crească progresiv.”

La prima vedere, nu doar că nu pare a fi grav, dar anunțul BNR inspiră un aer de modernitate: “copii digitale”, “stații de lucru”, “varianta electronică” etc. De fapt, sub aceste sintagme tehnologice se ascunde un adevăr mai simplu și mai trist: BNR a interzis, practic, accesul la tezele de doctorat. Oricine are un permis valabil la Biblioteca Națională a României și a avut curiozitatea în ultimele două luni să ceară spre consultare o teză de doctorat a constatat, în primul rând, că pare să nu fie nici o teză de doctorat în format electronic, necum 2.500. În al doilea rând, cererile pentru realizarea unor “copii-substitut” nu primesc nici un termen. Ba mai mult, personalul de la singura sală de lectură unde se pot, teoretic, consulta teze de doctorat, se plânge că s-au primit instrucțiuni de la conducere pentru a li se spune foarte clar cititorilor că e posibil să dureze oricât realizarea “copiei-substitut”, mai precizează România Liberă.

Jurnalista Emilia Șercan, cea care a dezvăluit plagiatele mai multor impostori, printre care Gabriel Oprea, Petre Tobă și alții, scrie pe Facebook că blocarea studierii tezelor de doctorat nu este posibilă. ”Ăia de s-au gândit să redescopere şi să facă uz de o lege din anii ’90 care zice că tezele de doctorat intră în fondul intangibil al Bibliotecii Naţionale şi-au făcut nişte calcule greşite. Foarte greşite. Tezele de doctorat se află şi la bibliotecile facultăţilor unde au fost susţinute, iar acolo pot fi consultate fără restricţii.”

Printre cei ale căror teze de doctorat s-au dovedit a fi plagiate se numără Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Onțanu, Petre Tobă și alții.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Biblioteca Națională blochează accesul la tezele de doctorat

 1. Octavian Gordon

  Mă așteptam de la romaniacurata.ro să se informeze mai bine, înainte să preia (ne)știri ca aceasta.
  Vă stau la dispoziție pentru informații suplimentare (și veridice).
  Cu stimă,
  Octavian Gordon, Directorul Bibliotecii Naționale.

  Reply
 2. Ion Podocea

  Consider că protejarea tezelor de doctorat care nu au fost publicate este necesară. O teză de doctorat nepublicată poate fi piratată ușor. NU pentru a fi plagiată! Este posibil ca într-o teză de doctorat, cercetătorul respectiv să lanseze o idee originală (cum ar fi firesc într-o teză care îți acordă un titlu academic), idee care poate fi însușită de oricine care are acces la aceste teze de doctorat. Repet este necesară protejarea lucrărilor nepublicate. Nu cunosc care este legea acum, dar în trecut tezele de doctorat erau trecute într-un fond special la care nu aveau acces cititorii.

  Reply
  • Julia D

   Teza de doctorat este prin definitie publica. Se elaboreaza pentru a sustine idei, conceptii noi, in mod public si asumate prin argumente si informatii probate din domeniul de activitate. Este „necesara” protejarea doar a acelor lucrari care sunt plagiate sau calitativ nu corespund standardelor stiintifice. Personal cred ca primul pas in rezolvarea problemelor mizere din jurul doctoratelor ar fi publicarea online a tuturor tezelor.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *