Romania Curată

Beny Steinmetz, reținut de poliția din Israel. Omul de afaceri este cercetat, în România, de DNA

Omul de afaceri Beny Steinmetz, cercetat în România de procurorii DNA pentru retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa, a fost reținut de poliția din Israel pentru interogatoriu, potrivit unui anunț al companiei miniere BSG Resources (BSGR), preluat de Reuters online, citat de Mediafax. Anterior, poliţia israeliană anunţase că l-a reţinut pe un important om de afaceri, fără a-l numi.

„Această întâmplare este consecinţa investigaţiilor în curs, pe care BSGR le consideră depăşite, privind mită şi corupţie, ce vizează BSGR”, a anunţat compania într-un comunicat de presă, adăugând că consideră că acuzaţiile nu au nicio bază. Firma mai susține că ancheta a fost iniţiată de Guvernul din Guineea alături de organizaţii internaţionale de poliţie din Statele Unite, Marea Britanie şi Elveţia. Potrivit BSGR, Steinmetz este consilier în cadrul companiei miniere.

Omul de afaceri israelian este cercetat şi de procurorii din România, DNA Braşov solicitând arestarea preventivă a acestuia în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa şi a unui teren din Snagov. Cererea a fost respinsă de judecători. Alături de el, procurorii anticorupţie au cerut şi arestarea oamenilor de afaceri Tal Silberstein, Shimon Shevez şi Moshe Agavi.

„Începând cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truică Remus împreună cu inculpaţii Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin <Benny> Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) şi alte persoane, au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de inculpatul Al României Paul Philippe, prin oferirea de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi, instigarea şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare şi prin traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici”, anunţau procurorii printr-un comunicat de presă.

În acest dosar au fost trimise în judecată mai multe persoane, printre care Paul Philippe al României şi Remus Truică. DNA spune că Paul Philippe al României i-ar fi promis omului de afaceri Remus Truică şi celorlalte persoane vizate de anchetă între 50% şi 80% din valoarea bunurilor pe care le revendicase în România şi că „le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe din ţară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuşi, în mod injust, obţinerea bunurilor revendicate şi punerea în posesia lor”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *