Adrian Popescu

Baronii PSD incep ofensiva contra naturii Radu Mazare vrea schi nautic pe lacul Siutghiol, monument al naturii protejat de UE

Primarul Constantei, Radu Mazare, a anuntat, joi, ca i-a solicitat ministrului Mediului, Rovana Plumb, scoaterea Lacului Siutghiol de pe lista siturilor Natura 2000, pentru ca administratia locala sa poata investi in dezvoltarea turistica a zonei. Natura 2000 este o retea dezvoltata la nivelul UE, prin care se incearca protejarea pe termen lung a habitatelor naturale si a speciilor salbatice de interes comunitar. Colega de partid a lui Mazare nu respinge pe loc ideea si spune ca va analiza propunerea, fara sa dea semne ca ar cunoaste faptul ca o schimbare a destinatiei lacului va atrage aversiunea UE.

Potrivit informatiilor de pe site-ul Ministerului Mediului, „Acest sit gazduieste efective importante ale unor specii de pasari protejate. Data fiind activitatea antropica deosebit de intensa, manifestata prin turism de masa, sporturi nautice, pescuit, circulatie rutiera, habitare umana (Statiunea turistica Mamaia, Orasul Constanta, Orasul Ovidiu, Localitatea Mamaia Sat), s.a. impactul asupra sitului este major cu efecte negative asupra habitatului lacustru si a speciilor de flora si fauna asociate”.

„Lacul Siutghiol este inconjurat de localitatile Constanta, Navodari, Ovidiu, Mamaia. Am fost blocati sa facem insula de agrement pe Lacul Siutghiol si sa deschidem lacul in Canalul Poarta Alba – Midia, pentru a putea intra cu ambarcatiuni de agrement de pe mare pana in lac. Si, in plus, vrem sa facem si teleschiul nautic. Or, odata cu iesirea Lacului Siutghiol de sub acest Natura 2000 care ne impiedica sa-l facem si sa-l dezvoltam turistic vom putea sa dam drumul acestor proiecte”, a afirmat Radu Mazare, intr-o conferinta de presa.

„Ministerul Mediului va reanaliza posibilitatea de valorificare corecta si de gestionare a Lacului Siutghiol in asa fel incat sa se poata atrage turistii, iar cetatenii care locuiesc in aceasta zona sa se poata bucura de un mediu sanatos”, a declarat Rovana Plumb, intr-o conferinta de presa organizata pe o terasa de pe faleza din cartierul Tomis Nord al Constantei.

O alta „rugaminte” catre ministrul Mediului, dupa cum a afirmat Radu Mazare, a fost „introducerea” Lacului Tabacarie pe un fond de mediu gestionat de ministerul de resort, pentru ca acesta sa poata fi igienizat.

Conform Rovanei Plumb, „Axa 4 a POS de Mediu care prevede investitii in ceea ce priveste biodiversitatea este in procedura, se deschid licitatiile si orice societate comerciala care furnizeaza servicii de ecologizare, de biodiversitate, cat si organizatii neguvernamentale au acces la aceasta axa 4 – Biodiversitate, in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu”.

Radu Mazare a spus ca a discutat cu ministrul Mediului si despre „corelarea” POS de Mediu care inseamna „innisipare si indiguire”, cu „dorintele” autoritatilor locale legate strict de dezvoltare turistica.

„Si aici fac referire la celebrele insulite pe mare. Avand in vedere ca se deruleaza acest proiect de innisipare si indiguire a intregii faleze din Mamaia pana in Portul Tomis, sa facem de asa natura ca, daca tot sunt bani acolo si putem sa-i cheltuim, sa putem utiliza ulterior infrastructura din punct de vedere turistic, mai exact sa apara insulite pe Marea Neagra”, a declarat primarul Constantei.

Ministrul Mediului a mentionat ca reprezentantii autoritatilor locale i-au prezentat „o noua viziune si o noua abordare” in ce priveste administrarea, gestionarea, valorificarea si exploatarea litoralului Marii Negre, urmand a se stabili o strategie de dezvoltare a litoralului.

„In cel mai scurt timp posibil vom elabora o strategie clara incepand de la granita cu Rezervatia Biosfera Delta-Dunarii si pana la Vama Veche, in asa fel incat sa redam litoralul Marii Negre turismului national si international, dar acest lucru numai pe baza de dialog si in colaborare cu autoritatile locale. (…) Pana la urma, vrem crestere economica, locuri de munca in beneficiul comunitatilor locale si de aceea este important ca propunerile autoritatilor locale sa fie luate in considerare si decise de catre guvern prin ministerele de linie”, a declarat ministrul Mediului.

Rovana Plumb a precizat ca Ministerul Mediului a preluat toate propunerile administratiei locale, toate fiind fezabile si pentru toate existand „solutie din punctul de vedere al programului investitional, cu asigurarea surselor de finantare”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Baronii PSD incep ofensiva contra naturii Radu Mazare vrea schi nautic pe lacul Siutghiol, monument al naturii protejat de UE

  1. Theodor

    Radu Mazare,care face cadou alegatorilor pachete cu mancare din banii cetatenilor si plimbari cu vaporasul,poate reusi,cu ajutorul ministrilor,sa faca din Constanta o mosie proprie,in care sa danseze samba.
    Problema este,cui foloseste un lac poluat fonic si biologic,in care nu va mai exista fauna?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *