Adrian Popescu

Barometru al bunei guvernari perceput de zona de business Rezultatele luptei impotriva coruptiei sunt aproape de zero in toate institutiile

Rezultatele luptei impotriva coruptiei sunt aproape zero, in aproape toate institutiile, pe locul fruntas situandu-se Primaria Municipiului Bucuresti, condusa de Sorin Oprescu. Cele mai bune note le-a obtinut Ministerul Finantelor Publice, iar cele mai slabe Ministerul Transporturilor si Dezvoltarii Regionale si Turismului. Aceasta este concluzia sondajului „Barometrului Bunei Guvernari”, realizat de Fundatia Romanian Business Leaders in parteneriat cu GfK si urmareste perceptia liderilor din companiile romanesti cu privire la performanta, transparenta si competenta principalelor autoritati publice din Romania.

Doua treimi din oamenii de afaceri dau note proaste Guvernului

Cei mai multi lideri din business sunt nemultumiti de performanta si de rezultatele Guvernului. Ingrijorarile majore sunt legate de calitatea rezultatelor luptei impotriva coruptiei (77%) si de eficienta cu care Guvernul isi indeplineste scopul si obiectivele (68%).

La polul opus, Guvernul sta mai bine in ochii liderilor din business din punctul de vedere al competentei profesionale. Doar aproximativ 18% dintre respondenti considera ca managementul si functionarii Guvernului au un nivel ridicat de competenta.

Primaria Capitalei atinge un scor negativ enorm: 81%

Liderii din business sunt profund nemultumiti de performanta si rezultatele Primariei Municipiului Bucuresti, unde principala problema ramane lipsa de rezultate in lupta pentru combaterea coruptiei. Rezultatul este mai slab decat in cazul Guvernului, nivelul de nemultumire atingand 81%.

In cazul transparentei comunicarii, al eficientei in realizarea obiectivelor si a capacitatii de implementare, nivelul de nemultumire al liderilor din business este mai putin pronuntat (peste 50%).

Notele ministerelor

– Cel mai putin transparent minister: Ministerul Mediului

– Cel mai putin competent minister: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

– Cel mai putin capabil minister sa implementeze masuri legislative: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

– Cele mai slabe rezultate in lupta de combatere a coruptiei: Ministerul Transporturilor

– Cel mai putin eficient minister in realizarea obiectivelor: Ministerul Transporturilor

Managementul Autoritatii Publice

– Cel mai putin transparenti manageri: Ministerul Mediului

– Cel mai putin competenti manageri: Ministerul Mediului

– Managerii cel mai putin capabili sa implementeze masuri legislative: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

– Cele mai slabe rezultate in lupta de combatere a coruptiei: managerii din Ministerul Transporturilor

– Cel mai putin eficienti manageri in realizarea obiectivelor: Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri

Functionari Autoritati Publice

Cel mai putin transparenti functionari: Ministerul Transporturilor

Cel mai putin competenti functionari: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Functionarii cel mai putin capabili sa implementeze masuri legislative: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Cele mai slabe rezultate in lupta de combatere a coruptiei: functionarii din Primaria Municipiului Bucuresti

Cel mai putin eficienti functionari in realizarea obiectivelor: Ministerul Transporturilor

In viziunea liderilor din business, cea mai performanta autoritate publica din Romania este Ministerul Finantelor Publice. Finantele inregistreaza cele mai bune rezultate la patru din cele cinci criterii de analiza (transparenta, competenta, capacitate de implementare si rezultate in combaterea coruptiei). MFP este urmat la mica distanta de Ministerul Administratiei Publice si Internelor, care este perceput cel mai eficient in indeplinirea obiectivelor sale.

La polul opus, cele mai slabe performante ale autoritatilor publice sunt Ministerul Transporturilor (ultimul la combaterea coruptiei si la eficienta cu care isi indeplineste obiectivele), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (cea mai slaba competenta profesionala si capacitate de implementare a masurilor legislative si a strategiilor nationale) si Ministerul Mediului si Padurilor (cea mai putin transparenta autoritate publica).

Cea mai mare nemultumire a liderilor din business este lipsa de rezultate a ministerelor in lupta contra coruptiei. Cel putin doua treimi dintre oamenii de afaceri sunt total nemultumiti, iar nivelul de incredere nu reuseste sa atinga un procent de doua cifre (maxim 7%, in cazul Ministerului Finantelor Publice). Cele mai slab performante ministere sunt Ministerele Transporturilor si al Dezvoltarii Regionale.

Ministerul Administratiei Publice si Internelor (MAI) este institutia care isi indeplineste obiectivele cel mai eficient, potrivit liderilor din business. Este pentru prima data cand MAI depaseste Ministerul Finantelor Publice, dar, cu toate acestea, perceptia generala este ca ministerele sunt mai degraba ineficiente. Peste 50% dintre lideri impartasesc aceasta parere. Cu exceptia Ministerelor Administratiei si Finantelor, celelalte autoritati sunt percepute extrem de ineficiente, cu un nivel de nemultumire de peste 70%.

Trebuie mentionat ca sondajul acopera trimestrul II din 2012, respectiv lunile aprilie, mai si iunie, corespunzatoare guvernarii Mihai Razvan Ungureanu.

Citi aici raportul integral al sondajului realizat de Fundatia Romanian Business Leaders.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *