Romania Curată

Bankwatch România solicită suspendarea activității termocentralelor de la Mintia și Paroșeni. Ce a decis Garda de Mediu

”Termocentralele pe cărbune sunt cea mai importantă sursă de poluare la ora actuală din România, de aceea este necesară o monitorizare atentă a emisiilor și siguranța că se respectă legile. Cerem pe această cale conducerii Complexului Energetic Hunedoara să suspende activitatea termocentralelor care de ani de zile funcționează în afara legii, provocând un impact negativ semnificativ social și de mediu” a declarat Ionuț Brigle, coordonator de campanii al Bankwatch România, într-un comunicat de presă.

Comunicatul mai arată că Garda de Mediu a anunţat că a dispus încetarea activităţii termocentralelor de la Mintia şi Paroşeni pentru că nici una din cele două unităţi energetice nu s-au conformat normelor legale de mediu. ”Din cauza neconformării termocentralelor Mintia și Paroșeni la standardele legale de calitate a aerului, activitatea lor a fost suspendată de către comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara, însă conducerea Complexului Energetic Hunedoara a contestat decizia în instanță”, se arată în comunicat.

”Autorizația Integrată de Mediu pentru unitățile de la Paroșeni a expirat în 2010! Deși finanțarea sistemelor de desulfurare a gazelor de ardere a fost  asigurată de Banca Europeană de Investiții încă din 2011, termocentrala Paroșeni nu a reușit să termine lucrările nici până astăzi.

Termocentrala de la Mintia de asemenea funcționează fără autorizație de mai bine de un an, însă managerul complexului energetic Constantin Jujan nu vede vreo soluție pentru intrarea în legalitate din cauză că ar fi nevoie de vreo 80 de milioane de euro – bani pe care compania nu-i are.

Pe lângă finanțarea BEI, Complexul Energetic Hunedoara a mai primit și de la guven un ajutor de stat în valoare de 167 milioane lei. Acest ajutor de stat s-a acordat printr-o Ordonanță de Urgență în 14 aprilie 2015 și prevede achiziționarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră din banii contribuabililor.

Complexul Energetic Hunedoara are în componență cele două termocentrale de la Mintia și Paroșeni dar și patru mine de huilă considerate viabile: Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan. Deși ajutorul de stat se autointitulează ”de salvare a societății” și având în vedere că majoritatea angajaților lucrează în diviziile miniere, totuși o mare parte a huilei este importată.

Decizia Gărzii de Mediu Hunedoara nu este surprinzătoare având în vedere încălcările normelor de mediu ale celor două termocentrale dar această stare de fapt durează de câțiva ani.”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Bankwatch România solicită suspendarea activității termocentralelor de la Mintia și Paroșeni. Ce a decis Garda de Mediu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *