Este, de acum, destul de evident faptul că, înaintea alegerilor prezidenţiale din această toamnă, România va trece cel puţin printr-o remaniere guvernamentală, dacă nu cumva printr-o schimbare de guvern.
Nu ştiu exact când se va întâmpla asta, dar pot să vă spun interesele divergente din partidul aflat la guvernare, interese ce, probabil, în final, vor determina schimbări importante şi pentru societate.
Mi se pare mie că, de acum, devine clară dorinţa lui Victor Ponta de a rămâne premier şi de a NU candida la preşedinţie. Iniţial, l-am bănuit cu toţii de un soi de modestie prost jucată, dar, de acum, e clar – Ponta nu se simte deloc sigur pe el într-o luptă pentru Cotroceni şi este conştient de faptul că Dragnea îl împinge în această luptă pe care, şi dacă o pierde, şi dacă o câştigă, oricum nu va mai fi nici premier, nici şef la PSD. Din acest punct de vedere, este foarte probabil ca premierul Victor Ponta să încerce să îşi securizeze înainte de alegeri guvernul, dar şi o majoritate în Parlament care, cel puţin, să nu îl poată doborî prin moţiune de cenzură, dacă nu va mai fi suficientă pentru învestirea unui guvern nou.
Deşi toţi politicienii critică pe faţă stilul de preşedinte-jucător al lui Traian Băsescu, e clar că, în spate, toţi se tem de faptul că viitorul preşedinte poate împrumuta năravurile actualului preşedinte şi că o majoritate de 55%, cât are acum PSD cu UDMR în Parlament, poate deveni labilă după alegeri, dacă PSD pierde Cotroceniul.
Şi totuşi, Ponta are cel puţin o remaniere de făcut, căci înlocuirea lui Liviu Voinea la ministerul Bugetului este o realitate obiectivă dictată de plecarea acestuia la BNR, iar înlocuirea lui Dan Şova la Transporturi, devine şi ea o necesitate cu fiecare lună care trece fără ca banii europeni să fie folosiţi. Aşadar, interesul lui Victor Ponta ar fi o remaniere, produsă eventual mai la toamnă, dar înainte, iar nu după alegeri.
Interesele lui Liviu Dragnea, celălalt vector principal din guvern sunt, însă, diametral opuse. Dragnea ştie că doar candidatura lui Ponta îi poate pune în mână şi guvernul, şi partidul, simte momentul aproape şi va forţa – prin resorturile subterane din terioriu ale PSD – împingerea lui Ponta către preşedinţie.
Este foarte posibil ca interesul imediat al lui Dragnea să fie ca, odată desemnat oficial candidat, Ponta să renunţe la funcţia de premier şi să îi lase lui acest loc. N-ar fi o problemă ca cei doi să facă schimbul, dacă Ponta devine preşedinte, dar ar fi o adevărată aventură să-l mai schimbi pe Ponta din funcţia de premier, dacă acesta pierde alegerile. Asta, v-am spus deja, din cauza labilităţii create în Parlament de o înfrângere.
Pe de altă parte, Liviu Dragnea îşi doreşte să scape cât mai repede de Voinea căci, în această perioadă de până la alegeri, omul are importante chetuieli de făcut. Or, Voinea îşi ia în primire mandatul la BNR abia în octombrie, ceea ce îi încurcă puţin socotelile lui Dragnea. Campania se ţine cu contracte de la buget, iar vicepremierul are nevoie urgent de un om al său pus acolo, peste banii statului. Desigur, Voinea poate fi trecut pe liber şi înlocuit fără ca, în mod formal, să se petreacă o remaniere, dar Voinea nu e prost şi nu-şi va pune semnătura pe alocările grăbite de bani publici care vor curge în lunile următoare către firmele de partid.
Aşadar, este probabil ca domnul Dragnea să îşi dorească o remaniere de urgenţă, dar nu este exclus să încerce şi o schimbare de guvern care poate veni acum, înainte de vacanţă, sau la toamnă, dar înainte de alegeri.
Interesele financiare se împletesc strâns cu calculele politice în aceste ecuaţii ale partidului de guvernământ, iar vara politică abia începe. Din punct de vedere financiar, Cotroceniul este o miză mai mică pe lângă… Victoria. Palatul Victoria.