Romania Curată

Bancheri si politicieni condamnati la inchisoare in Spania in urma eforturilor unor rețele spaniole anticoruptie

Fostul șef al FMI și fost bancher spaniol, Rodrigo Rato, a fost condamnat, la sfârșitul săptămânii trecute, la patru ani și jumătate de închisoare pentru fraudă cu carduri bancare, ca urmare a demersurilor a două rețele spaniole anticorupție, 15MpaRato și Xnet. Un alt fost bancher, Miguel Blesa, a fost condamnat în același caz la șase ani de închisoare.

Rodrigo Rato la FMI (foto: noticias24.com)

Rato a fost ministrul Economiei în Spania și o personalitate proeminentă a Partidului Popular, de guvernământ. El a folosit carduri de credit de serviciu pentru cheltuieli personale, în perioada în care lucra la banca Bankia. Rato a fost judecat împreună cu alţi 64 de foşti directori şi membri ai board-ului băncii. După mandatul deţinut la FMI, Rodrigo Rato a prezidat Bankia timp de doi ani. El nu a recunoscut acuzațiile.

Condamnarea lui Rato are loc după ce organizația neguvernamentală Xnet, echivalentul spaniol al României Curate, a publicat 8.000 de email-uri trimise de Miguel Blesa care au arătat foarte clar ca Rato, Blesa și alți 63 de bancheri și politicieni au încălcat legea, prin utilizarea necorespunzătoare a cardurilor lor „Black Visa Cards”.

Aceste emailuri au arătat că, în perioada președinției lui Blesa la conducerea băncii și în cea a tranziției spre șefia lui Rodrigo Rato, executivii companiei au folosit carduri de credit pentru a cumpăra bunuri de lux în valoare de circa 15 milioane de euro. Rato însuși a cheltuit astfel circa 100.000 de euro, pe mese la restaurant, haine și diverse alte lucruri. Mesajele au demonstrat că 86 de persoane de la vârful partidelor și sindicatelor au beneficiat de banii băncii, lucru ce a arătat complicitatea dintre politicieni și lumea financiară și corupția de la vârf, o situație comună în Spania.

Citește și „Cum pot fi aduși bancherii în fața legii. Lecția spaniolă


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *