Moise Guran

Bacșișul pentru Fisc e ca prostituția pentru virgine…

Există un fel de pudibonderie în legătură cu bacşişul ăsta şi cu impozitarea lui, de parcă ne-am fi născut cu toţii ieri virgini în ţara noastră, nimeni n-ar fi lăsat niciodată 2-3 lei sau 10 lei unui vânzător sau la chelnăr şi, deci, nimenea n-ar şti cum să procedăm cu impozitarea bacşişului pe mai departe, că dacă n-am văzut, ce-i ăla?

Întrebat fiind de reporteri cum faci cu bacşişul când îţi vine pizza acasă, Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a improvizat şi a improvizat prost. Nu ştiu cât de trecut prin viaţă este ministrul ăsta, e prea nou ca să-l putem evalua într-un mod corect, dar, ca orice băiat de oraş, aşa cum şi mulţi jurnalişti sunt, habar nu are şi probabil n-a auzit în viaţa lui de faptul că există case de marcat portabile.novitus-mg1200

Sunt mici aşa, un pic mai mari decât un telefon deştept de care toată lumea are, dar na, nu e de bon-ton să te uiţi la rest şi, deci, de ce te-ar fi interesat până acum bonul fiscal, ca să vezi cum ţi-l scoate curierul atunci când îţi aduce la uşă o pizza sau corespondenţa.

Adevărul simplu despre impozitarea bacşişului, este că, aşa cum se întâmplă deseori în legislaţia noastră, autorităţile s-au scărpinat cu mâna dreapta la urechea stânga, peste cap. Nu au prevăzut nici faptul că bacşişul ţi-l scoate casa de marcat pe acelaşi bon cu consumaţia, nu au prevăzut nici faptul că bacşişul se scrie cu pixul pe acelaşi bon. La noi trebuia să fie mai complex, trebuia să fie alt bon fiscal.

Nu vi se pare totuşi că râdem deseori şi mult prea mult chiar de prostia noastră, fără să ne dăm seama de ce lucrurile sunt întotdeauna complicate, iar pentru că sunt complicate ne încurcăm în ele şi le facem, de regulă, şi mai complicate?

Că să-l lămuresc şi pe Ministrul de Finanţe şi pe deştepţii care au scris legislaţia de la Fisc, dar şi pe jurnaliştii care s-au amuzat foarte tare de ministru, fără poate să ştie nici ei că există case de marcat mobile, portabile, o să vă spun doar atât. Curierul are două variante – ori refuză bacşişul, ceea ce e de neam prost, ori nu mai vine cu bonul gata tipărit de la pizzerie, ci îl scoate la uşă după ce te întreabă dacă vrei să îi laşi bacşiş. E ruşine să întrebe asta? Dar ce, discuţiile despre bacşiş sunt discuţii despre sex, să ne rușinăm?

Şi când te gândeşti că exact cu telefoanele astea deştepte ar fi atât de simplu să legi utilajul care scoate bonul, de o casă de marcat centrală care rămâne la sediul firmei…

 

sursa: biziday.ro

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Bacșișul pentru Fisc e ca prostituția pentru virgine…

  1. Dan Popa

    Nu mi se pare firesc sa dau bani statului si din bacsis. Chiar azi l-am atentionat pe frizer ca daca incearca sa emita bon fiscal si pe bacsis, platesc doar costul tunsului si poate sa-si ia adio de la orice alta suma peste.

    Reply
  2. Gigel Bacsis

    Bre Moise, prin definitie , peste tot in lume bacsisul este BAN NEIMPOZABIL dat amarasteanului care iti face un serviciu …DACA VREI il dai daca nu nu …
    Daca legea asta se vrea a desfiinta bacsisul printr-un control de tip “frica de turnatorie securista” atunci se justifica … altfel e o aberatie …

    Reply
    • Cinicul

      Bacsisul dat amarasteanului pentru un serviciu este specific societatilor orientale si unor societati vestice involuate (iner alia USA) in care in loc de a plati un salariu cinstit unui angajat se tranfera responsabilitatea remunerarii amarasteanului catre client. In US salariul minim garantat al unui chelner este de 2.5$/ora , bani cu care amarasteanul isi poate lua un bilet de autobuz. Practic toate veniturile unui ospatar intr-o astfel de tara sunt din bacsis. In orice tara normala toate veniturile sunt impozitabile.

      Reply
  3. daniel

    d-le moise, eu nu am telefon destept..sunt eu destept, telefonul poate fi prost, doar sa functioneze, sa pot apela, sa fiu apelat..dar nu inteleg cum vine asta cu impozitarea bacsisului? de unde stie cineva daca am dat bacsis si cat am dat??? cum se verifica asta la fisc??? stiam ca exista, am si vazut astfel de case mobile, dar nu vad cum se va desfasura practic, treaba…

    Reply
    • petre

      O sa se verifice asa: inspectori de la fisc or sa mearga sa solicite servicii sau sa cumpere produse sau sa stea la masa si cand li se aduce bonul scot legitimatia. Asteptati sa apara primele amenzi televizate…

      In alta ordine de idei, de vreo 3-4 ani fac comparatie cu vecinii bulgari (stiu, sunt un amarastean care n-are bani de Maldive, nici n-ar trebui sa am voie sa comentez). Am primit bon fiscal oriunde am fost, inclusiv la umbrele si sezlong, la inchirieri de echipament, iar in autobuz taxatoarele umbla din om in om cu casa de marcat portabila. Bine, ei n-au DNA…

      Reply
  4. DanBruma

    Care e definitia bacsisului? O stie cineva? Asta ca sa pornim totusi de la o baza de discutie. Eu as zice ca dupa ce domnul Guran îsi va rescrie si astfel îsi va începe articolul cu definitia bacsisului care e asta “Sumă de bani dată, peste plata cuvenită, pentru un serviciu personal.” isi va da seama ca nu va mai avea despre ce sa scrie în articol pentru ca în mod normal doar plata cuvenita se poate rational impozita. Sau poate sa scrie în continuare despre bacsis si impozitarea lui dar numai dupa ce îi schimba si definitia din dictionar.

    Reply
  5. elio

    In fond si la urma urmei, bacsisul este o spaga mai mica , acceptabila si acceptata. Este daca vreti , o gratificare extra ,pt. un serviciu , in general, bine facut. Nu ar fi nicio tragedie daca de maine nu se mai da bacsis ,dar cred si sunt convins ca scandalul cu spaga asta mica , este tocmai pulberea in ochi , pt. a ascunde spagile mari.
    Altceva ce as vrea sa stiu , este daca “materialele”, din campaniile electorale ,au bonuri fiscale. Galetile ,tricourile , etc , se dau insotite de bon fiscal? Cine le primeste , trebuie sa declare la Fisc? Trebuie sa platesti CAS-ul?

    Reply
    • Octavian

      Nu consider bacsisul o spaga. Eu il vad ca un cadou. Nu mi-l cere nimeni inainte. Il dau daca vreau. Nu sunt conditionat de acesta. Il dau daca serviciul a fost exceptional si m-am simtit bine si am simtit nevoia sa transmit acest mesaj. Nivelul bacsisului e si un feedback profesional. Asa trebuie sa fie. Nu primesti bacsis esti jalnic. Punct.
      Bacsisul e un alt capitol, fundamental diferit de faptul ca nu ai chef sa iti iei maruntii atunci cand primest restul la casa. Nu vrei sa iti rupi buzunarele. Aceste doua situatii trebuiau si trebuie tratate diferit si nu amestecat. Ridicaloul situatie e ca ptr 15-20 de bani emiti bon ptr bacis. E penibil. Ceea ce ma surprinde ca oamnei precum Moise Guran, nu au putere, si instrumente sa trezeasca la realitate guvernantii. Asta e o bataie de joc la adresa oricarui vanzator. Sa emiti bon fiscal ca si bacsis la toti cei care nu-si iau maruntii. O Aberatie.
      Si daca vrei sa impozitezi bacsisul, care, asa cum sutin eu, e un cadou, atunci trebuie facuta individual, ca venit suplimentar, si impozitat la calcularea venitului global.
      Dar ramane problema principala care ii revolta pe toti. De ce trebuie sa emit al doile bon atunci cand cineva nu-si ia restul?
      Statele vestice au inteles bine aceste mecanisme si au stabilit clar un nomencaltor cu meserii si activitati in care se primeste bacsis, care sunt tratate distinct.
      Restul lasat intr-un magazin, se poate gasi o alta modalitate legala. Cutie donatii, sau mai stiou eu ce. In toate magazinele din vest, la iesirea din magazin e acea cutie in care te poti scapa de marunt daca nu vrei sa-l iei cu tine.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *