Romania Curată

UPDATE Avocatul Poporului sesizează CCR pe OUG 13 de modificare a codurilor. Când va decide Curtea Constituțională

UPDATE 2 – Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, consideră că OUG privind Codurile, care dezincriminează mai multe infracţiuni, scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aproape întregii administraţii din România, fapt care a stat la baza ridicării excepţiei de neconstituţionalitate la CCR.

„În OUG se spune că suntem în prezenţa abuzului în serviciu doar dacă avem de-a face cu încălcarea legii stricto senso, respectiv lege sau OUG. Ori, din diverse decizii ale CCR, reiese în mod clar că trebuie avută în vedere accepţiunea largă a noţiunii de lege, deci şi acele încălcări ale dispoziţiilor unor HG, ordine de miniştri, hotărâri ale Consiliilor judeţene, municipale, locale, care reprezintă acte normative – lege în sens larg”, a spus Avocatul Poporului.

„A limita abuzul în serviciu numai la încălcări aduse legii – ordonanţe, OUG – şi a nu ne referi la celelate acte normative înseamnă a scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aprope întregii administraţii din România”, a subliniat Victor Ciorbea.

„Un alt element pentru care am decis să ridicăm excepţia de neconstituţionalitate se referă la neîndeplinirea cerinţelor privind existenţa urgenţei şi a cazului excepţional care să permită adoptarea unei astfel de OUG”, a spus Ciorbea.

Avocatul Poporului a infirmat menţiunea făcută de guvern în nota de fundamentare a OUG, unde se arată că unul din motivele adoptării are la bază necesitatea implementării unei directive UE. „Ori, verificând acea directivă, am constat că termenul de implementare e 1 aprilie 2018, prin urmare e suficient de lung pentru a putea fi dezbătută această chestiune în Parlament, pe baza unui proiect de lege, deci nu se justifică adoptarea OUG„, a subliniat Ciorbea.

El a atras atenţia şi asupra unor decizii CCR, unde se precizează că se justifică utilizarea OUG în situaţiile în care ar fi declanşată procedura infrigement împotriva statului român, ceea ce nu e cazul în speţa aceasta. Ciorbea a mai spus că în acest moment există cel puţin două proiecte de lege asemănătoare în circuitul parlamentar, fapt care contravine impunerii unui caracter de urgenţă de către Executiv.

„Am primit aseară de la procurorul general o scrisoare în care mă roagă să iau în considerare unele critici de neconstituţionaliate din documentul întocmit de PÎCCJ. Am avut în vedere şi acest document, unele idei au fost preluate chiar în textul excepţiei, celelalte nu am reuşit să le examinăm, dar am ataşat documentul la excepţia propriu-zisă”, a spus Ciorbea. „Am ataşat la excepţia noastră şi acea scrisoare primită de la procurorul general şi e un fel de anexă, completare a excepţiei. În excepţia noastră am reţinut aspecte menţionate în punctul de vedere transmis de procurorul general. Toate nu am reuşit să le trecem, ele se răgăsesc în punctul de vedere al parchetului”, a adăugat Avocatul Poporului.

UPDATE 1 – Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a declarat că termenul de judecată pentru sesizarea trimisă de Avocatul Poporului va fi stabilit după ce va primi toate punctele de vedere. El a refuzat să facă vreun comentariu privitor la substanța sesizării, explicând că statutul său nu-i permite să se pronunțe pe un astfel de subiect. Termenul limită pentru punctele de vedere a fost stabilit pentru marți, 7 februarie.

„Când vom primi ultimul punct de vedere o să stabilim şi termenul de judecată. În momentul în care vom primi sesizarea, vom analiza şi vom stabili termenele potrivit regulamentului şi prevederilor constituţionale”, a declarat Dorneanu, citat de Mediafax.

El a menţionat că este condiţionat de un statut care nu-i permite să facă declaraţii publice cu privire la asemenea subiect. „Sunt preşedintele unei instituţii care are un statut. În legea sa organizatorică scrie că judecătorii nu fac declaraţii publice cu privire la asemenea subiect. Noi avem o singură presiune, a legii, a Constituţiei şi a obligaţiei de a le respecta pe amândouă. Presiunea noastră e presiunea Constituţiei, nu e o presiune, cum spune Jean Jacques Rousseau, „jugul blând al legii”. Constituţia, supremaţia ei şi legea. Aşteptăm raportul care se întocmeşte după analiza celor care întocmesc raportul”, a mai spus Dorneanu.

***

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunţat vineri că va sesiza Curtea Constituţională (CCR) în legătură cu OUG 13/2017 prin care au fost modificate codurile penal și de procedură penală. El a precizat că sesizarea de neconstituționalitate va fi transmisă CCR în câteva minute.

„Am decis să ridic excepția de neconstituționalitate a OUG 13/2017. Aceasta va pleca în câteva minute spre CCR”, a spus Ciorbea, într-o declarație de presă, potrivit Agerpres. Ciorbea spune că a constatat neîndeplinirea cerinţelor referitoare la existenţa urgenţei şi a cazului excepţional care să permită adoptarea unei astfel de ordonanţe de urgenţă.

„Am constatat neîndeplinirea cerinţelor referitoare la existenţa urgenţei şi a cazului excepţional care să permită adoptarea unei astfel de OUG. Guvernul menţionează în Nota de fundamentare necesitatea implementării unei directive europene, însă termenul este 1 aprilie 2018, prin urmare destul de lung, deci nu se justifică OU”, a declarat Ciorbea, citat de News.ro.

El a mai spus că Avocatul Poporului are „în mod indiscutabil calitate procesuala activă de a ridica excepţia de neconstituţionalitate”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *