Adrian Popescu

Avocatul Poporului  a sesizat Curtea Constituțională pe Legea Big Brother II. Se poate și cu Legea Educației!

Avocatul Poporului Victor Ciorbea a sesizat astăzi (miercuri, 9 iulie 2014) Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la Legea de înregistrare a utilizatorilor de cartele prepay şi reţele Wi-Fi.nÎn sesizarea trimisă la CCR, Avocatul Poporului arată că actul mormativ aduce atingere principiului garantării şi ocrotirii vieţii intime familiale şi private de către autorităţile publice şiprincipiului proporţionalităţii prevăzut expres de art. 53 alin. (2) din Constituţie.

Avocatul Poporului subliniază că legea „nu reglementează criteriile obiective pe baza cărora trebuie stabilită durata stocării datelor cu caracter personal„, astfel încât să fie garantată limitarea sa la strictul necesar şi că „nu prevede garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a datelor cu caracter personal”. Soluţia legislativă referitoare la obligaţia de a stoca datele cu caracter personal pentru o perioadă de şase luni de la data reţinerii acestora este afectată de un viciu de constituţionalitate din perspectiva unei decizii a CCR din 2009, arată reprezentanţii Avocatului Poporului (sesizarea și argumentarea integrală aici).

Săptămâna trecută, șapte organizații non-guvernamentale i-au solicitat Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe această lege (vezi aici). Pe 7 iulie, reprezentanții societății civile i-au adresat și președintelui României, Traian Băsescu, aceeași solicitare de sesizare a CCR. Semnatarii au adăugat astăzi un argument în plus, faptul că ieri CCR a adoptat, cu unanimitate de voturi, o decizie  prin care a constatat neconstituționalitatea Legii nr. 82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, mai cunoscută sub numele de Legea Big Brother.

”Atât această Lege Big Brother, recent declarată neconstituțională, cât și „sora ei mai mică”, legea cartelelor preplătite și a Wi-Fi-ului cu buletinul, ridică aceeași problemă centrală, și anume încălcarea dreptului la viață privată și la protecția datelor personale, prin instituitrea unor măsuri de supraveghere vădit disproportionate, care, sub pretextul protejării securității naționale, îi prezumă pe toți cetățenii drept suspecți și potențiali teroriști.

Noua lege dorește practic ca orice comunicație electronică a cetățenilor români să se poată desfășura doar după identificarea persoanei. Acest lucru va afecta numai viața privată a majorității cetățenilor, în timp ce pentru infractorii în numele cărora a fost inventată legea, soluțiile de eludare a acesteia sunt banale. Totodată legea contravine și altor acte normative sau inițiative care presupun anonimatul, ca și conditie de bază a comunicării (vezi. de ex. Legea avertizorilor de integritate sau Linia Telefonică Anticorupție).”, se arată în comunicatul reprezentaților societății cvile (semnatarii aici).

Legea Big Brother 2 stipulează că persoanele care deţin cartele prepay au la dispoziţie 12 luni pentru a furniza către operatorii mobili datele de identificare, altfel serviciile sunt suspendate. În plus, toate persoanele juridice care oferă acces la internet prin reţele Wi-Fi, indiferent că este gratuit sau nu, sunt obligate să reţină datele de identificare ale celor care se conectează şi să le păstreze timp de 6 luni.

 

SEMNEAZĂ AICI INVITAȚIA ADRESATĂ AVOCATULUI POPORULUI SĂ SESIZEZE CURTEA CONSTITUȚIONALĂ ȘI PE MODIFICĂRILE ”DE URGENȚĂ” ADUSE LEGII EDUCAȚIEI


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Avocatul Poporului  a sesizat Curtea Constituțională pe Legea Big Brother II. Se poate și cu Legea Educației!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *