Adrian Popescu

AVERTISMENT CE:MARII CORUPTI SCAPA PRIN PRESCRIPTIE

Cum arata „cel mai bun” raport al CE pe Justitie: lupta anticoruptie este neconvingatoare, marile procese intarzie in instante, prejudiciile nu sunt recuperate.

Comisia Europeana va da publicitatii miercuri raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), Romania primind cele mai bune note, de cand este monitorizata pe Justitie. Oficialii europeni au insa si motive de nemultumire: lupta anticoruptie este neconvingatoare, marile dosare se impotmolesc in instante, este nevoie de o lege privind confiscarea extinsa, iar recuperarea prejudiciilor sau a marilor averi ilegale este inexistata. Comisia Europeana este nemultumita si de ingerinta politicului in actul de justitie.

DNA primeste note bune, judecatorii nu

CE noteza ca Directia Nationala Anticoruptie a investigat, din vara anului 2010 pana in prezent, un numar convingator de cazuri de coruptie la nivel inalt, dar progresele in lupta contra coruptiei continua sa fie insuficiente.

Chiar daca majoritatea proceselor privind coruptia la nivel inalt sunt judecate intr-o perioada de trei ani, un numar semnificativ de cazuri importante in care sunt implicati demnitari asteapta in prezent rezolvarea in instanta mult peste acest interval de timp.

Un numar din aceste cazuri au indeplinit deja termenul de prescriptie in totalitate sau partial, iar alte cateva cazuri se apropie de aceste termene limita. Mai mult, analizele Comisiei arata ca instantele au tendinta de a avea o abordare permisiva si excesiv de precauta la provocarile procedurale ridicate de inculpati, cum ar fi solicitari de expertize suplimentare, amanarea audierilor sau exceptii procedurale.

Masuri de baza privind managementul cazurilor, cum ar fi cea de a oferi prioritate cazurilor importanate sau complexe, nu sunt aplicate in mod obisnuit.

Pentru a-si indeplini angajamentele privind lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, Romania trebuie sa adopte masuri urgente pentru a se asigura ca deciziile finale sunt luate rapid in cazurile importante de coruptie la nivel inalt si ca prescriptiile sunt evitate in toate cazurile, se arata in raportul CE.

Rezultatele in lupta impotriva coruptiei depind de vointa politica si de angajamentul justitiei, spun expertii CE. Exista cateva exemple pozitive care arata un mod eficient de a trata cazurile de coruptie la nivel inalt in instanta si care demonstreza cum pot fi derulate eficient investigatiile in cazuri complexe prin cooperarea unor autoritati diferite.

Politicienii pun frana marilor dosare

Raportul CE subliniaza ca, in ultimul an, Parlamentul a votat impotriva investigatiei privind acuzatiile de coruptie aduse unui fost ministru si actual membru al Parlamentului, s-a opus prin veto unei cercetari intr-o alta investigatie in derulare si a refuzat arestarea preventiva a unui alt membru al Parlamentului, se specifica in raport.

Recomandarile continute in aceasta evaluare pun accent pe prioritatea politica acordata luptei impotriva coruptiei, dezvoltand o noua strategie anticoruptie comprehensiva, cu obiective pe termen lung si implicand membri din cele trei sfere ale puterii si din societatea civila.

ANI este tot mai eficienta, insa dosarele sale stagneaza in instante

Comisia Europeana noteaza ca Agentia Nationala de Integritate (ANI) si-a imbunatatit metodologia si eficienta investigatiilor, dar instrumentarea acestora de catre organismele judecatoresti sau administrative a fost deseori nesatisfacatoare.
Documentul observa ca, desi ANI si-a imbunatatit metodologia, putine sanctiuni au fost aplicate ca rezultat al descoperirilor ANI, iar cele aplicate sunt rar eficiente.

Astfel, majoritatea deciziilor instantelor privind conflictele de interese in domeniul achizitiilor publice vin in general prea tarziu. Comisiile de cercetare a averilor stabilite prin legea revizuita a ANI la nivelul curtilor de apel se pronunta de facto asupra calitatii cazurilor transmise de ANI, desi acest lucru nu face parte din competenta lor legala, se mai arata in raport.
O astfel de procedura nu numai ca intarzie luarea deciziilor judecatoresti, dar si dubleaza rolul curtilor de apel, care ar trebui sa aiba competenta de a se pronunta asupra cazurilor transmise de ANI. Din acest motiv trebuie luate masuri pentru a evita acest gen de practica a comisiilor de cercetare a averilor.

Conform raportului, este nevoie de un amendament suplimentar la lege pentru a permite ANI sa atace cu apel decizii ale Comisiei de Cercetare a Averilor.

De la ultima evaluare anuala a Comisiei, numai doua cazuri de averi nejustificate sesizate de ANI au fost confirmate de tribunalele de prima instanta. In acelasi timp, un numar de cazuri importante investigate dupa vechea lege a ANI s-au pierdut din cauza depasirii termenelor de prescriptie introduse prin legea ANI revizuita in luna august a anului trecut.

Recuperarea prejudiciilor, aproape inexistanta

Comisia mai recomanda Romaniei sa urmeze cele mai bune practici din alte state membre ale UE, sa adopte o noua lege privind confiscarea extinsa a averii si intarirea practicii judiciare.

Romania ar trebui de asemenea sa demonstreze un set de realizari in urmarirea spalarii banilor ca o infractiune de sine statatoare.

Eficienta luptei impotriva coruptiei este ingreunata de dificultatile serioase in recuperarea castigurilor din infractiuni.

Numarul cazurilor de confiscare in Romania a bunurilor obtinute ilegal este extrem de redus, in special din cauza posibilitatilor limitate de confiscare oferite de lege, de practica restrictiva a instantelor si de lipsa unui comportament proactiv al procuraturii. Procurorul general depune eforturi pentru rezolvarea acestui ultim aspect, insa aceste eforturi intampina dificultati din cauza resurselor si, in special, a cadrului legal, se mai arata in raport.

In practica, bunurile ilegale nu pot fi consficate decat daca reprezinta castiguri directe din infractiuni pentru care s-a ajuns la o condamnare sau cand sunt legate de pagube cauzate de o fapta penala dovedita.

Documentul CE mai subliniaza ca exista probleme si la confiscarea averilor ilegale trecute pe numele unor terte parti. In acest fel, averi ilegale substantiale scapa controlului, lucru ilustrat recent in cazul anchetelor privind coruptia pe scara larga in randul politiei de frontiera si a vamii, unde numai o parte relativ mica de bunuri se asteapta a fi confiscate, desi se poate presupune ca activitatile ilegale prin care au fost dobandite s-au desfasurat intr-un mod sistematic si pe o perioada lunga de timp.

In raport, Comisia Europeana cere Romaniei ca, in urma descoperirilor Agentiei Nationale de Integritate, sa fie aplicate de autoritatile administrative si judiciare sanctiuni prompte si de descurajare cu privire la incompatibilitati, conflicte de interese si confiscarile averilor nejustificate.
Raportul mai recomanda luarea de masuri pentru unificarea practicii in ceea ce priveste comisiile de cercetare a averilor si pentru asigurarea gestionarii eficiente a cazurilor, fara a afecta decizia instantei.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “AVERTISMENT CE:MARII CORUPTI SCAPA PRIN PRESCRIPTIE

  1. ion+

    Mesaj pentru Dna Alina M.Pipidi
    Am fot santem si vom fi un popor de pacaliti de-a lui Pacala preponderent de
    bacani,carciumari si camatari.Am citit ca
    rtea,,Arte si idei,,de William Fleming.Ar tre
    bui sa fie manual de istoria artei in licee.
    La pag.75 scrie:in traditia ebraica si in cea crestina pacatul de moarte consta in
    abaterile de la legea morala dar pentru greci pacatul original era ignoranta.In sc
    oli trebuie sa se dezvolte intuitia,reflectia
    deducti si disciplina.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *