Adrian Popescu

Avere nejustificata de sute de mii de euro si tranzactii bancare suspecte in cazul deputatului PSD Cristian Rizea

Dupa ce procurorii DNA i-au deschis doua dosare penala pentru deturnare de fonduri europene, deputatul PSD Cristian Rizea are din nou probleme cu legea. Agentia Nationala de Integritate sustine ca el nu poate justifica o avere de 1.264.024 lei (300.000 euro) si a facut tranzactii bancare suspecte in valoare de 3.033.765 lei (aproximativ 719.000 euro) si 199.600 euro. Inspectorii de integritate au sesizat Curtea de Apel Constanta, Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor si Agentia Nationale de Administrare Fiscala pentru a clarifica averea detinuta de parlamentar.

Si-a trecut o masina de lux pe numele soferului

Declaratia de avere a deputatului PSD Cristian Rizea nu contine nimic important: un teren de 20 mp in Bucuresti, bijuterii de 35.000 euro si un loc de parcare vandut unei persoane fizice. Rizea traieste numai din salariul de parlamentar (51.000 lei), iar sotia o duce si mai modest: 5.274 lei salariu pe an de la o fundatie. Ziaristii de la Revista Kamikaze sustin insa altceva. Ei l-au vazut pe deputat plimbandu-se cu un Mercedes Clasa S, avand o valoare de 100.000 euro. Au aflat ca masina era trecuta pe un SRL, unde patron nu era nimeni altul decat soferul deputatului, firma unde de altfel lucreaza si sotia lui Rizea. Mai mult, soferul era patron in alte trei SRL-uri impreuna cu mama deputatului. Surpriza a venit cand jurnalistii au descoperit ca Rizea si-a cumparat in 2008 un Ferrari F 430 in leasing, insa a renuntat dupa cateva luni la plata ratelor, chiar inainte de a deveni deputat de Braila.

Ce au descoperit inspectorii de integritate

Pe baza dezvaluirilor facute de Revista Kamikaze, ANI a demarat o ancheta si a descoperit o diferenta semnificativa in cuantum de 1.264.024 lei (aproximativ 300.250 euro) intre averea dobandita si veniturile realizate de Cristian Rizea, in perioada 19 decembrie 2008 – 31 decembrie 2010.

Potrivit ANI, veniturile totale obtinute din instrainarea unor proprietati, salarii si cedarea folosintei bunurilor de catre deputatul Cristian Rizea impreuna cu sotia sa, Josette Ane-Marie Rizea, in perioada 19 decembrie 2008 – 31 decembrie 2010, au fost de 327.911 lei.

In acelasi timp, averea detinuta si pentru care au fost identificate parti de natura nejustificata, conform datelor inscrise in evidentele fiscale, este de 1.591.935 lei.

Tot ANI a descoprit tranzactii bancare suspecte in valoare de 3.033.765 lei (aproximativ 719.583 euro) si 199.600 euro, dar si tranzactii comerciale suspecte facute de sotii Rizea.

Deputatul si sotia figureaza ca titulari a unui numar de 5 conturi bancare (doua in lei si trei in euro) deschise la Unicredit Tiriac Bank. Aceste conturi au fost deschise in scopul efectuarii unor transferuri bancare desfasurate intre Cristian Rizea si SC Vigogeo Invest Prahova, in valoare de 2.666.042 lei, avand ca semnificatie plati aconturi tranzactii imobiliare pe de o parte, iar pe de alta parte suma de 367.723 lei si 199.600 euro, ce reprezinta incasari prin cont provenite de la platitor neidentificat, sume retrase de catre deputat in data de 26 septembrie 2008.

In legatura cu tranzactiile comerciale suspecte prin persoane interpuse, ANI sustine ca, in luna martie 2006, Josette Ane-Marie Rizea a transferat dreptul de proprietate asupra a doua apartamente situate in Bucuresti catre Jana Sterian, contra sumelor de 210.000 lei si 186.447 euro.

Sotii Rizea au obtinut in cursul anului 2008 venituri in cuantum total de 15.567 lei si au efectuat cheltuieli care depasesc veniturile realizate, in valoare de 205.056 lei.

Citeste si despre: procurorii DNA, averi nedeclarate, averi neverificabile, venit comun, cheltuieli totale.


Articole cu aceeasi tema:
Lista deputatilor care nu si-au actualizat declaratiile de avere si interese
Lista noilor parlamentari
Sefii de la ANAF isi rotunjesc veniturile cu functii detinute la alte institutii ale statului


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Avere nejustificata de sute de mii de euro si tranzactii bancare suspecte in cazul deputatului PSD Cristian Rizea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *