Romania Curată

Avem nevoie de un vot corect și curat! România curată vă cheamă să vă înrolați observatori la locale

România Curată vă invită să vă înscrieți ca observatori la alegerile locale prin Centrul de Resurse Civice (CRC) și Societatea Timișoara (ST). Participarea și implicarea civică reprezintă condiții esențiale pentru corectitudinea în ziua votului. Pentru că CRC și ST au experiență și expertiză în acest proces, am decis să colaborăm cu aceste organizații membre ale Alianței pentru o Românie Curată pentru a veghea la corectitudinea scrutinului. 

Prezenţa observatorilor descurajează fraudarea procesului de vot sau existenţa neregulilor de orice fel. De aceea, CRC şi ST va invită să va implicaţi direct în procesul de observare a alegerilor locale prin înscrierea că observator. Asigurarea unor alegeri corecte, în limitele legislaţiei în vigoare, care să nu depăşească valorile şi principiile morale de bază ale democraţiei, se poate face prin implicarea noastră, a cetăţenilor, fie direct ca observator, fie prin utilizarea instrumentelor ce vor fi disponibile pentru raportarea oricăror nereguli sau fraude.

Cei interesaţi vor avea posibilitatea să utilizeze platforma www.romaniacurata.ro pentru a raporta nereguli şi fraude, dar şi pentru a se informa cu privire la modul de desfăşurare a scrutinului.

Ce presupune activitatea de observator?

Observatorul intern are dreptul să asiste la operaţiunile de votare, începând cu deschiderea secţiilor de votare şi până finalizarea numărării voturilor şi încheierea proceselor verbale. Acesta nu poate interveni în niciun mod în organizarea şi desfăşurarea alegerilor, având numai dreptul de a sesiza preşedintelui biroului electoral eventuale nereguli în desfăşurarea procesului de vot.

Pentru ca activitatea observatorului să fie eficientă, acesta trebuie să cunoască în mod temeinic prevederile legislaţiei în vigoare, tehnica de votare şi drepturile şi obligaţiile observatorului. Toate aceste informaţii le vei primi în cadrul instruirii organizate de Centrul de Resurse Civice şi Societatea Timişoara la care vei participa.

Observatorii pot descuraja comiterea unor nereguli sau fraude prin însăşi prezenţa lor în secţia de votare, la care trebuie să se adauge o atitudine care să denote faptul că ştiu foarte bine ce au de făcut. Este foarte important de reţinut faptul că observatorul intern nu trebuie să-şi manifeste public preferinţele politice, rolul sau fiind acela de a contribui la bună desfăşurare a alegerilor.

Cum va puteţi înscrie că observatori

Centrul pentru Resurse Civice recrutează observatori pentru judeţele: Constanţa, Iaşi şi Bucureşti și a lansat apelul public pentru observarea Alegerilor locale din dată de 5 iunie 2016!  http://resursecivice.ro/se-cauta-observatori-pentru-alegerile-locale/

Dacă ai cel puţin 18 ani împliniţi, nu eşti membru al niciunui partid politic şi doreşti să pui umărul la susţinerea democraţiei şi a transparenţei procesului electoral, eşti omul pe care îl căutăm!

Te pot înscrie completând acest formular obligatoriu: http://resursecivice.ro/se-cauta-observatori-pentru-alegerile-locale/

În formular va trebui să încarci Declarația pe proprie răspundere de neapartenență politică (o poți găsi AICI) și o copie scanată a cărții de identitate.

Societatea Timișoara recrutează la nivel național și cheamă persoanele interesate care doresc să participe la monitorizarea alegerilor locale din 5 iunie 2016, să completeze cererea de acreditare şi declaraţia pe proprie răspundere semnată în original, al căror model se găseşte pe www.societateatimisoara.ro, împreună cu copia cărţii de identitate. Originalul acestor documente trebuie să ajungă la sediul din Timişoara, str.Goethe, nr.2,  jud. Timiş, până la data de 27 mai 2016. Documentele vor fi trimise şi în format electronic la adresa de e-mail observator.alegeri@gmail.com. Aceste acreditări sunt valabile la toate secțiile de votare din județul pentru care s-a obținut respectiva acreditare sau din municipiul Bucureşti.

Persoanele care doresc să se acrediteze pentru București și care doresc să nu mai transmită documentele prin poștă la Constanța sau Timișoara, au oportunitatea de a le depune direct la sediul Societății Academice din România, str. Mihai Eminescu nr. 61, sector 2, București (hartahttp://sar.org.ro/files/SAR-map.jpg )

Ulterior vei fi contactat pentru detalii organizatorice. SAR va preda documentele către cele două organizații partenere care vor definitiva procedura înscrierii observatorilor și care vor menține legătura cu aceștia.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *