Romania Curată

Augustin Lazăr: Procurorii nu și-au însușit propunerile MJ. Ele afectează independența Justiției

Procurorul general Augustin Lazăr a anunțat, marți, că procurorii nu și-au însușit propunerile de modificare a legilor Justiției prezentate de ministrul Tudorel Toader, deoarece acestea afectează independența Justiției.

„Ca o concluzie a dezbaterilor care au avut loc în adunările generale ale procurorilor și a dezbaterilor care au avut loc în Consiliul procurorilor generali, putem spune că avem un mesaj coerent, în sensul că procurorii nu și-au însușit propunerile de lege care au fost prezentate de Ministerul Justiției. Nu și le-au însușit, pentru că ele afectează independența Justiției. Adoptarea acestor propuneri ar afecta independența magistraturii și funcționarea instituțiilor judiciare. De asemenea, ceea ce este mai trist, ar afecta angajamentele europene ale României. Colegii mei speră, sincer, că aceasta a fost numai o testare a pieței ideilor în România și aceste idei nu vor fi puse în practică”, a spus Lazăr, într-o conferință de presă susținută după ședința Consiliului procurorilor generali.

Procurorul general a arătat că, în cel mai scurt timp, sinteza dezbaterilor la care au luat parte cei 2.500 de procurori din țară va fi prezentată ministrului Justiției, informează Agerpres.

Lazăr susține că modificările legislative anunțate de Toader sunt mai degrabă niște „idei” sau „oferte”, iar procurorii trebuie să ia atitudine.

„Sunt niște idei, principii, nu știu cum să le numesc, oferte, care, dacă ar fi puse în practică, ar fi rău pentru justiția din România, la atâția ani de la intrarea în Uniunea Europeană. După părerea colegilor noștri, chiar dacă nu am avut la îndemână un proiect de act normativ, noi trebuie să luăm atitudine, pentru că este o provocare la adresa independenței procurorilor. (…) Am o carieră de magistrat de 35 de ani, nu mi s-a mai întâmplat acest lucru. Dar omul cât trăiește învață și trebuie să observe ce se întâmplă în jurul lui și nu ar trebui să fim indiferenți. Și chiar dacă sunt niște idei, că se testează piața ideilor cu niște oferte, noi trebuie să le dăm răspuns”, a adăugat procurorul general.

Augustin Lazăr a mai spus că procurorii nu sunt de acord cu trecerea Inspecției Judiciare în subordinea MJ, deoarece ministrul Justiției este o persoană numită politic.

„Faptul că, spre exemplu, în Franța, Inspecția Judiciară funcționează la MJ, nu înseamnă că și la noi, într-o democrație neconsolidată, putem face la fel. Noi trebuie să ne asigurăm că Inspecția Judiciară rămâne la CSM, care este garantul independenței justiției. Prin trecerea Inspecției Judiciare de la CSM la MJ, știindu-se că ministrul e o persoană numită politic, se va asigura control deplin asupra magistraților. Așa era în anul 2004, înainte de intrarea în Uniunea Europeană”, a precizat Lazăr.

Augustin Lazăr a mai anunțat că procurorii nu au agreat înființarea unei direcții specializate în Parchetul General care să ancheteze procurorii și judecătorii.

„În unanimitate, procurorii nu au agreat propunerea de a se constitui o direcție specială pentru ancheta magistraților. Nu ne putem imagina ca sutele de mii de reclamații, ce sunt făcute pe numele magistraților din toată țara pentru tot felul de posibile fapte, toate ar trebui să vină la Parchetul General pentru a fi procesate, așa cum se făcea acum 30 de ani. Nimeni nu a auzit de așa ceva, Cercetările se fac nu pe categorii de persoane, ci pe ariile infracționale. Nu există un capitol de infracțiuni contra magistraților. Eu bănuiesc că această propunere a fost făcută de cineva care este din exteriorul sistemului judiciar. Este o propunere care vrea să ia DNA-ului din atribuții. DNA ar rămâne fără obiect de activitate, iar cu alți bani se va face o structură ce va cerceta fapte de corupție cu fapte rutiere, cu probleme de familie”, a explicat procurorul general.

Horodniceanu: Diavolul se ascunde în amănunte

Procurorul şef al DIICOT, Danicel Horodniceanu, a declarat, marţi, după şedinţa Consiliului consultativ al procurorilor generali, că parte din propunerile ministrului Justiţiei de modificare a legilor justiţiei nu sunt „foarte bine venite”, dar că procurorii DIICOT îşi vor formula o opinie clară după ce vor vedea forma scrisă a acestor modificări. „Diavolul se ascunde în amănunte, până la urmă”, a spus Horodniceanu.

„Nu putem discuta astăzi despre admiterea sau respingerea propunerilor până nu vom vedea cu siguranţă ceea ce domnul ministru, care şi-a câştigat respectul sistemului judiciar, va considera că trebuie să trimită CSM, conform termnelor legale. În termen de 30 de zile, Consiliul va da sau nu avizul pe respectivele legi. Cred că am învăţat să apreciem doar atunci când avem ceva scris. Până una alta, la principii putem răspunde doar cu alte principii. Procurorii DIICOT şi-au expus opinia potrivit căreia în momentul în care vor vedea proiectele scrise, pentru că ştiţi că diavolul se ascunde în amănunte, până la urmă, trebuie sa vedem toate nuanţele şi să vedem exact la acel moment modul în care, dacă ni se va cere opinia, vom putea răspunde până la urmă, la aceste principii, dacă acestea vor face parte din legile justiţiei”, a afirmat procurorul șef al DIICOT.

Potrivit acestuia, parte din aceste propuneri „nu sunt foarte bine venite în acest moment, dar proiectele au şi foarte multe puncte bune”.

Plecări masive din magistratură: 45 de procurori și judecători cer pensionarea

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va discuta, în ședința de miercuri, cererile de pensionare din magistratură depuse de 45 de procurori și judecători.

Nu s-a precizat dacă plecările au legătură cu „reformele” din justiție preconizate de guvernarea PSD.

Potrivit site-ului CSM citat de Agerpres, este vorba de 19 procurori și 26 de judecători care doresc să iasă la pensie.

Printre aceștia se află Emanuel Albu — judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, Gheorghe Stoica — procuror la DIICOT, Minodora Vladu — procuror la DNA, Gheorghe Covei — procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, dar și Lidia Barac — fost secretar de stat la Ministerul Justiției, în prezent judecător la Curtea de Apel Timișoara.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Augustin Lazăr: Procurorii nu și-au însușit propunerile MJ. Ele afectează independența Justiției

 1. Cetățean

  „45 de procurori și judecători cer pensionarea”
  La valoarea actuală a pensiilor acestora mi se pare firesc să crească nr. cererilor de pensionare. De altfel, măririle de pensii ale magistraților reprezintă o mită legală menită (printre altele) și să îi convingă pe aceștia să accepte creșterea oficială a subordonării lor politice. Ori magistrații chiar au crezut că salariile și pensiile speciale acordate de parlamentari reflectă importanța socială a muncii lor?

  Reply
 2. M. G.

  La procurori nu exista decat unanimitate. La ei este ca votul din timpul lui Ceausescu!! In plus faptul ca puteau investiga oricand pe judecatori le dadea posibilitatea de a santaja pe judecatori. Judecatorii sunt adevaratii adversari ai procurorilor! Judecatorii vor putea fi liberi fata de procurori atunci cand nu procurorii ordinari ii pot ancheta ci procurori desemnati special pentru acest lucru si care nu se ocupa de alte cazuri decat de cele legate de judecatori. In orice societate coeficientul de abuz si coruptie existent in societate este identic cu coeficientru de abuz si coruptie din randul magistratilor. La fel si in cazul politicienilor. Atunci de ce un DNA cu destinatie politicieni in general si nu ceva similar si pentru magistrati. In plus cei doi avocati ai statului (procurorii) si ai celui judecat sa beneficieze de arme egale.

  Reply
 3. ilidia

  S-a inselat. Numai „testare” n-a fost. „Propunerile” au devenit proiect de lege si au toate sansele sa fie adoptate de sparlamentul nostru…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *