Călin Dejeu

Au distrus și Corbu, plaja sălbatică

Imaginile satelitare arată că una dintre cele mai mari crime de mediu din istoria țării a avut loc în această iarnă. Am pierdut ultima porțiune cvasinaturală din zona de țărm a Podișului Dobrogei. A fost distrusă notoria ”plajă sălbatică” de la Corbu. Este o pierdere enormă, o mutilare esențială a cadrului natural al țării.

Avem pe litoral două tipuri de țărm. În partea de sud este țărmul mai înalt, țărmul Podișului Dobrogei. Iar în partea de nord țărmul jos, deltaic și lagunar. Cele două tipuri sunt absolut distincte din punct de vedere ecologic și peisagistic.

Din țărmul înalt mai rămăsese o singură porțiune cvasinaturală, un ultim eșantion, în zona plajei Corbu. Care acum a fost distrus. Mai la sud de plaja Corbu țărmul era deja de mult timp antropizat, invadat de clădiri sau terenuri agricole, până la granița cu Bulgaria. Am pierdut un tip fundamental de peisaj, l-am pierdut la scara întregii țări.

Oricât de ciudat ar părea, două șiruri de clădiri relativ mici au reușit să facă atâta rău unei țări întregi. Nu știu cum s-ar putea bucura cineva de un sejur în acele clădiri, când din cauza lor tot farmecul de plajă sălbatică a dispărut.

Și în nord, în zona de țărm deltaic și lagunar, s-au întâmplat porcării de infringement, pe plaja Sulina, dar s-a mușamalizat totul repede.

Pe vremuri aveam biologi care se zbăteau pentru natura de la țărmul mării, care mergeau până la rege să ceară protecția naturii, ca Ioan Borcea. Acum avem biologi care, pentru ”o pungă de bani”, semnează ”studii” care dau undă verde distrugerii plajei Corbu.

Aproape că-mi vine să mă bucur că ne-au luat bulgarii Cadrilaterul. Măcar acolo, peste graniță, mai putem vedea cum arată un țărm dobrogean care nu-i invadat de clădiri. În Bulgaria protecția naturii se ia mult mai serios decat la noi, atât de către autorități cât și de către societatea civilă.

Culmea este că această zonă de o valoare supremă este în Rezervația Biosferei Delta Dunării, la limita ei sudică. Și rezervația are o adminstrație ”fabuloasă” (ARBDD), cu statut unic, aflată direct în subordinea Ministerului Mediului. Și s-a facut anul trecut, cu mare tam-tam, un concurs pentru postul de guvernator. Iată rezultatul!

ARBDD a fost timp de zeci de ani singura entitate pentru protecția naturii finanțată de la bugetul de stat. Și iată rezultatul! Niște custozi inimoși, lucrând pro bono, care nu ar fi costat statul nimic, nu ar fi semnat niciodată pentru distrugerea plajei Corbu.

Această distrugere reprezintă eșecul suprem al legislației de mediu în România, pentru că plaja Corbu are statut cvadruplu de protecție, și tot nu a contat! Este acolo rezervație a biosferei în patrimoniul UNESCO, sit Ramsar, sit Natura 2000 pentru habitate și sit Natura 2000 pentru păsări.

Întâi am văzut la ”Natura și Aventură” că plaja Corbu-i amenințată. Apoi, când am fost în 2016 la Corbu am aflat că deja primăria a trecut linia roșie, pe linie de planificare teritorială. Am sunat naturaliști din Constanța, rugându-i să mobilizeze societatea civilă din oraș, dar degeaba.

La solicitare de informații APM Constanța a răspuns sec, în bataie de joc. Dacă este ceva mai toxic decât corupția în sistemul public românesc cu siguranță este indiferența glacială a funcționarilor de mediu față de soarta naturii.

Am vrut să scriu și o petiție pentru plaja Corbu, dar urgențele pentru râuri nu mi-au lăsat timp.

Iarna ca hoții! Cam așa s-a întâmplat la Corbu. În primăvară și vară, când se încep în mod normal astfel de construcții, am urmărit zilnic actualizarea imaginilor satelitare, să văd ce se întâmplă la Corbu, apoi m-au copleșit alte cauze și am renunțat, sperând că în 2021 nu se mai întâmplă nimic. Iar acum, când m-am uitat din nou, am văzut măcelul. Două rânduri de clădiri sunt în plină construcție, toată plaja este deja compromisă, sălbăticia a dispărut.

Ne lăudăm că suntem singura țară din UE care are 5 regiuni biogeografice, printre care și cea pontică. Și ce facem cu cea pontică? O măcelărim!

Este dureros, dar nu este de mirare. Avem o istorie întreagă de distrugere a propriilor valori, nu doar cele ținând de patrimoniul natural.

Însuși Jacques Yves Cousteau ne spunea că avem o datorie sacră în a păstra ultimele plaje sălbatice din Europa. Dar ticăloșii care sunt în spatele acestei distrugeri probabil că nici nu știu cine a fost Jacques-Yves Cousteau. Lui îi datorăm înscrierea Rezervației Biosferei Delta Dunării, înclusiv a plajei Corbu, în patrimoniul UNESCO. Dar comunitatea internațională nu ne poate obliga să ne protejăm natura când noi, cu o încăpățânare patologică, inistăm să o ștergem de pe fața pământului.

Ipocrizia autorităților române nu cunoaște limite. Avem chiar și o lege privind declararea zilei de 16 noiembrie Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România. Dar instituțiile au semnat pentru distrugerea plajei Corbu.

Ar spune niște semidocți sfătoși că de natură-mi arde mie, când pe malul celălalt al mării se aude zăngănit de arme. Dar iată că fix țara cea mai expusă, Ucraina, își face timp pentru natură. În 1 ianuarie președintele Ucrainei a semnat un decret pentru declararea Parcului Național Pushcha Radzivila.

Iar în Ucraina parcurile naționale sunt parcuri naționale, nu ca în România.

La noi, în toate colțurile țării, natura este încolțită. Din înălțimile Retezatului până la malul mării.

La cum merg lucrurile, în curând ultimul rau de munte va fi bagat în țeavă, ultimul râu extramontan va fi regularizat, ultima padure virgină exploatată. Si vom ajunge o țară searbădă, fără natură autentică, precum țările din vestul Europei. Iar noi, cei care am mai rămas pe-aici cu conștiință, chiar nu vom mai avea niciun motiv să nu emigrăm. Dacă până și natura ne-au furat-o, ce ne mai poate bucura în această țară? Cu ce se poate compensa, în calitatea vieții, lipsa naturii??! Să rămână toți ”antreprenorii din turism” de pe plaja Corbu, să facă hora cu drujbiștii și hidrotehniștii din stânga Dunării (cand se termina pandemia).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Au distrus și Corbu, plaja sălbatică

 1. marius

  Bai tata bai… e toata tara in colaps, se sinucid amaritii pe capete din cauza jafului de la facturi iar pe voi va doare la basca …

  Reply
  • DES

   Deci se poate fura orice pe motiv de facturi umflate? Dezlegare la manglit, cum ar veni! (La bască îi doare pe Mutu, pe Ciontu și pe Afumat-Prăfuitu.)
   Am văzut ieri că-n sondaje reprezentanții amărâților cumulează lejer peste 50 % din intențiile de vot. Dar nu știu de ce nu votează trimiterea la plimbare a piromanilor PNL îngrijorați de focul FMI …

   Reply
   • marius

    se numeste diversiune taica, cind tu vezi cum e injunghiat un om te intorci la 180 de grade si strigi in gura mare ca a scuipat altul pe jos coji de seminte… prioritatile bai ca ajungem sa-i primim pe rusi ca eliberatori daca nu se potolesc aliatii ieuropieni si hamericani cu jaful si crima in colonia sclavagista Romania

    Reply
    • Codruta

     Pai citeste „prioritati”! :P
     CE? ta obliga cineva sa-l citesti pe Dejeu?
     Pe pagina care e la dispozitia lui scrie ce vrea!
     Pt. mine (si altii, destui) „prioritate” este, d.ex., protectia mediului!
     Cred ca „diversiune” practici TU, cand zbieri ref. „facturi”!
     Pun pariu ca esti din gashka aia care acum face lobby la guvern sa declasifice niste arii protejate, pt. hidrocentrale! Ca, naaa… distrugerea raurilor e „prioritate” >:

     Reply
 2. Curelaru Corina

  Buna ziua ,

  Cred ca este imperios necesar sa se faca petitii de stopare a lucrarilor si ulterior REANALIZARE a impactului asupra mediului. Nu pot cred ca asa ceva trece neobservat . Am vazut la stiri aseara si astazi am cautat pe google sub orice denumire dar nu am gasit nici o petitie sau reclamatie la care sa ader.

  Se poate face totusi ceva pentru stopare si reanaliza in lumina reflectoarelor ? NU se poate asa distrugere intr-o asemenea tacere .

  Multumesc

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *