Adrian Popescu

Atenție! Proiectul de lege care le permite parlamentarilor să-și angajeze rudele fără să mai răspundă penal a fost adoptat tacit de Senat

Un proiect de lege de modificare a Codului Penal, prin care se permite funcţionarilor publici să-şi angajeze rudele până la gradul al II-lea inclusiv fără ca acest lucru să intre în sfera conflictului de interese, a trecut de Senat prin aprobare tacită. De acest proiect beneficiază şi parlamentarii, pentru că, din punct de vedere penal, ei sunt consideraţi funcţionari publici. Dacă proiectul trece şi de Camera Deputaţilor (cameră decizională pentru acest proiect), parlamentarii care au dosare pe rolul instanţelor vor scăpa, deoarece se va aplica legea penală mai favorabilă.

Cine beneficiază

Printre parlamentari trimişi în judecată amintim: Marian Neacşu (liderul deputaţilor PSD, condamnat în primă instanţă la amenda penală, pentru că şi-a angajat nelegal fiica la biroul său parlamentar), Oana Niculescu Mizil (fost deputat PSD, condamnată nedefinitiv la 3 ani cu suspendare, pentru că şi-a angajat ilegal mama la Parlament), Arpad Pal (fost deputat UDMR, trei ani de închisoare cu suspendare), Anghel Stanciu (deputat PSD, şase luni cu suspendare), Vasile Ghiorghe Gliga (deputat PSD), Ghervazen Longher (minoritatea poloneză), Sorin Constantin Lazăr (senator PSD), Stelian Eftemie (fost deputat PDL), Stelică Iacob Strugaru (fost deputat PDL), Adrian Miroslav Merka (deputat Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor).

Alţi parlamentari au primit deja sentinţe definitive, chiar dacă toate sunt condamnări cu suspendare:  Karoly Kerekes (UDMR), Mate Andras Levente (UDMR), Ştefan Buciuta (deputat Uniunea Ucrainenilor din România), Mihai Radan (fost deputat Uniunea Croaţilor din România), Niculae Mircovici (deputat reprezentând minoritatea bulgară), Luminiţa Iordache (fost deputat PSD şi UNPR).

Practic, modificarea legislativă este un cadou pe care şi-l fac aleşii noştri, după ce zeci de parlamentari au fost trimişi în judecată şi chiar au fost condamnaţi definitiv pentru că şi-au angajat nelegal rudele apropiate în birourile parlamentare. Iniţiatorii acestui proiect sunt deputatul PC Ionescu Aurelian, deputatul Marocico Ion (Uniunea Ucrainienilor din România), deputatul UDMR Maron Arpad-Francisc, deputatul PSD Nica Nicolae-Ciprian şi deputatul PSD Roman Victor. Toţi aceştia au avut colegi de partid care au trebuit să răspundă penal pentru conflictul de interese.

Ce prevede proiectul de lege

Noul Codul Penal prevede la Capitolul II – Infracţiuni de serviciu, art. 301 – Conflictul de interese, următoarele:
„(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. (2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.
Proiectul de lege adoptat tacit de către Senat modifica alineatul 2 astfel:
„(2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situaţii: emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative; ocuparea de către o persoană a unei funcţii indiferent în ce modalitate şi sub ce formă se realizează aceasta; exercitarea atribuţiilor de serviciu privind acordarea către subalterni a drepturilor legale ale acestora”.
Proiectul a primit avize negative de la Comisia juridică, Comisia pentru drepturile omului şi de la Ministerul Justiţiei.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Atenție! Proiectul de lege care le permite parlamentarilor să-și angajeze rudele fără să mai răspundă penal a fost adoptat tacit de Senat

 1. Anghel Gheorghe

  NESIMTIREA SI DUREREA IN COT DE TARA ASTA A CELOR TRIMISI DE NOI SA NE REPREZINTE E MARE ,MAI MARE DECAT CASA. NE SFIDEAZA PE FATA,NE INSULTA INTELIGENTA,,NE CONSIDERA RETARDATI MINTAL. PREA ISI INCEARCA NOROCUL CU CEI AJUNSI LA LIMITA LIMITELOR !!!

  Reply
 2. Lucian

  Anghel…de vina suntem noi. In strada nu ne-ar sta bine? Ne insulta pt ca le permitem…vorba lunga saracia omului…ei au trecut la fapte…noi?

  Reply
 3. TILICA

  Aceasta initiativa arata ca Ro este o tara fara iesire din imoralitate. MUMAI hotararile COMITEELELOR (ORGANIZATIILLOR) CETATENESTI locale, zonaele, organizationale, etc mai pot face ceva ca politica MAFIEI din Ro sa poata fi diminuata sau desfiintata.

  Reply
 4. Hermandecrocu

  Liber mafiei de gasca sau clan,traiasca alesii nostri,mana libera coruptiei,bravo legiuitorilor!

  Reply
 5. Pinno

  Va amintiti de martea neagra, in perioada Craciunului. Vine Pastele si mai trag o scatoalca democratieie si bunului simt!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *