Romania Curată

Asociația Salvați Bucureștiul își intensifică lupta împotriva neregulilor din urbanism

Activitatea de call center desfăşurată de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, prin intermediul siteului Jurist Urban/www.juristurban.ro, a avut, pe lângă rolul de resursă juridică pentru cetăţenii cu probleme de urbanism şi o funcţie de diagnoză a celor mai frecvente nelegalităţi care se petrec atunci când se autorizează investiţii.

Din acest motiv, în luna a opta de activitate a call centerului (iulie 2015), Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a organizat un seminar în care a invitat ONG-urile care activează în domeniile construcţiilor, protecţiei mediului, protecţiei patrimoniului şi urbanism să discute pe baza acestor nelegalităţi frecvent întâlnite şi să propună soluţii juridice de prevenire/eradicare a lor. Soluţiile care au reieşit în urma discuţiilor au fost adunate în raportul a cărui lansare are loc în data de 10 februarie.

100 de sesizări pe juristurban.ro

În primele 7 luni de funcţionare, call center-ul Jurist Urban a primit un număr de aproximativ 100 de sesizări din oraşe precum Iaşi, Cluj-Napoca, Târgovişte, Piteşti, Zalău, Constanţa, dar şi dintoate sectoarele capitalei, cel mai prolific în materie de sesizări de încălcări fiind Sectorul 1.

”Cea mai mare parte a sesizărilor primite au vizat probleme de nelegalitate la construcţii deja în curs de realizare, semn că lipsa de transparenţă şi informare a publicului în faza de proiect a unei construcţii este o realitate predominantă.

Tot la categoria nelegalităţi întâlnite, locurile de top sunt ocupate de:

  • Nerespectarea distanţei de amplasare a unei noi construcţii faţă de construcţiile existente, ceea ce duce la probleme de însorire pentru clădirea preexistentă şi la scăderea valorii de piaţă a acesteia;
  • Realizarea unor construcţii care depăşesc ceea ce este permis de autorizaţia de construire;
  • Emiterea de autorizaţii de construire care derogă de la documentaţiile de urbanism în vigoare în zonele respective;
  • Permiterea de construcţii în zonele care au funcţiune de spaţii verzi;
  • Începerea şi continuarea construcţiilor fără ca panoul de realizare a investiţiei să fie afişat
  • Realizarea de demolări la imobile care au primit doar autorizaţii pentru consolidare, remodelare, extindere, supraetajare;

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi-a propus să sistematizeze în cadrul unui raport soluţiile găsite pentru o parte dintre problemele semnalate pe site. Raportul cuprinde soluţiile expuse la seminar de către ONG-urile participante.

Dintre soluţiile identificate, cele mai multe măsuri sunt de tipul clarificării unor legislaţii sub aspectul cui aplică sancţiunile, înfiinţării unor instituţii precum inspectorul de serviciu al ISC sau mediatorul în urbanism şi chiar eliminarea din lege a unor instituţii precum PUZ-ul derogator sau cel iniţiat de privaţi.

Propunerile de soluţii enumerate nu se regăsesc în raportul rezultat sub o formă juridică şi nu au la bază documente (studii, cercetări) de fundamentare a lor, însă îşi fundamentează validitatea pe experienţa practică a ONG-urilor care le-au propus şi pot constitui baza pentru viitoarele propuneri de politici publice în domeniile în cauză”, se arată într-un comunicat al Asociației Salvați Bucureștiul.

Asociaţia şi-a propus să continue ajutarea în mod punctual a persoanelor care necesită ajutor juridic în domeniile sale de activitate, dar anunță că va continua demersul de analiză a legislaţiei în construcţii, urbanism, patrimoniu şi protecţia mediului şi va depune diligenţele necesare pentru îmbunătăţirea acestei legislaţii.

S-a înființat Coaliția de Urbanism

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a mai anunțat înființarea Coaliţiei de Urbanism, o reţea de organizaţii şi grupuri civice din România active în combaterea abuzurilor şi nelegalităţilor făcute de autorităţi în activitatea de urbanism, construcţii, protecţia patrimoniului, respectiv protecţia mediului. Rolul coaliţiei este acela de a sistematiza doctrina juridică şi practica judiciară pe care ONG-urile au creat-o în domeniile menţionate. Coaliţia va funcţiona prin intermendiul unei platforme online pe care vor fi diseminate orice informaţii juridice, doctrină, practică judiciară, opinii juridice şi alte materiale care pot servi la fundamentarea demersurilor noastre în instanţă şi în contactul cu autorităţile.

Coaliţia este deschisă atât grupurilor de iniţiativă civică, cât și organizațiilor neguvernamentale. Membrii fondatori ai rețelei sunt organizații care au iniţiat litigii sau altfel de interacţiuni cu autorităţile pe teme de încălcare a normelor de urbanism, construcţii, protecţia patrimoniului, respectiv protecţia mediului. Secretariatul rețelei este ţinut de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

Coalitia va funcționa pe platforma online www.juristurban.ro.

Coaliţia de Urbanism funcționează în conformitate cu următoarele principii de bază :

  • Participativitate, democrație, non-violență, solidaritate, justiție socială și de mediu. Rețeaua este apartinică, non-discriminatorie și promovează egalitatea de gen.
  • Coaliţia de Urbanism nu acceptă fonduri provenite de la companii sau alte entităţi care sunt poluante și distrug mediul înconjurător, respectiv sunt recunoscute ca promotoare ale unor nelegalităţi.

Membrii Coaliţiei Urbane/Coaliţiei de Urbanism sunt Asociaţia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu – Cluj – Napoca, Asociaţia CIVICA – Iași, Asociaţia Mai Bine – Iași, Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a Clujului – Cluj – Napoca, Asociaţia Plus Minus – Cluj – Napoca, Asociaţia Prima Natură – Sebeș, Asociaţia Salvăm Câmpia de Vest – Curtici, Arad, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul – București, Asociaţia Salvaţi Cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi – București, Centrul pentru Mediu Construit – Cluj – Napoca, Grupul Floreasca – București.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *