Romania Curată

Asociația Salvați Bucureștiul a obținut mai multă transparență pentru cetățeni după ce a intentat șase procese autorității locale

Primăria municipiului București a publicat pe propria pagină de internet, modificată de curând, informațiile cu caracter public referitoare la actele de urbanism pe care le emite, după ce Asociația Salvați Bucureștiul a intentat șase procese pe această temă autorității locale, trei dintre acestea fiind câștigate de către reprezentanții societății civile.

Începând cu august 2014, Asociația Salvați Bucureștiul a formulat lunar o petiție la Primăria Municipiului București prin care solicita informații publice despre actele de urbanism pe care instituția este competentă să le elibereze. Ca răspuns, Primăria a trimis asociația să consulte portalul de urbanism al instituției.

Potrivit normelor de urbanism în vigoare, instituția emitentă este obligată să publice din oficiu informații îndestulătoare pentru ca publicul să poată participa în mod eficient la deciziile de mediu care urmează să îi afecteze prin modificarea peisajului urban. În afară de aceste informații, orice persoană poate solicita întreg conținutul documentelor de urbanism pentru a înțelege mai bine investiția propusă spre a fi dezvoltată.

Întrucât Primăria a refuzat accesul la informații mai detaliate, Salvați Bucureștiul a inițiat șase procese prin care solicita obligarea instituției la furnizarea datelor cerute. Din acestea, trei au fost câștigate în primă fază total sau parțial, iar una dintre sentințe a rămas definitivă prin câștigarea procesului și în fața Curții de Apel București.

Ca urmare a litigiilor efectuate de Asociație, Primăria a completat formatul de tabele de pe pagina proprie de internet cu indicatori suplimentari, însă aceste secțiuni încă nu sunt completate cu date. Mai mult, pe portal a fost introdusă o secțiune nouă, care cuprinde ordinile de zi ale Comisiei de urbanism.

Harta interactivă a investițiilor 

Informațiile obținute de la autorităţi în urma cererilor şi proceselor au fost publicate pe o hartă interactivă a investițiilor, pe pagina de internet a proiectului Asociației, „Participare publică și acțiune juridică pentru decizii de mediu mai bune în București”. Acest demers permite cetățenilor să identifice intervențiile planificate în vecinătatea lor, iar site-ul a fost deja accesat de peste 2880 de persoane. Harta investițiilor poate fi accesată aici.

În cadrul aceluiași proiect,  Asociațiile Salvați Bucureștiul și CeRe şi-au propus să sprijine comunitățile locale în participarea la luarea deciziilor de mediu în câteva cazuri de importanță strategică. Printre acestea s-au numărat implicarea comunității în emiterea avizului de mediul pentru amenajarea unui mall pe spațiul Palatului Știrbei de pe Calea Victoriei, opoziția vecinilor față de PUZ Luterană și implicarea în modificarea siteului Agenției pentru Protecția Mediului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *