Romania Curată

Armata a încercat să preia puterea în Turcia. Erdogan anunță că lovitura de stat a eșuat. Zeci de morți

UPDATE: Un oficial prezidenţial a declarat pentru Associated Press, sub protecţia anonimatului, că cel puţin 60 de persoane au murit în confruntările militare, iar peste 754 de participanţi la lovitura de stat au fost arestaţi. Presa din Turcia relatează că 29 de colonei şi 5 generali au fost retraşi din funcţiile lor în cadrul armatei. Numărul militarilor reţinuţi ca fiind suspectaţi de implicare în lovitura de stat de vineri noaptea a crescut la 754. Un grup de rebeli continuă să lupte şi se estimează că aceştia deţin controlul asupra câtorva elicoptere militare.

Ministrul Justiţiei, Bekir Bozdag, a dat asigurări că tentativa de lovitură de stat a fost învinsă definitiv.”Autorii loviturii de stat nu deţin nicăieri controlul în mod corespunzător; vor fi învinşi inclusiv în zonele în care deţin controlul, iar cei care au preluat mijloace aeriene vor fi doborâţi”, a spus Bozdag, citat de agenţia Anadolu.

Nu este clar cine deţine controlul asupra Statului Major General al armatei turce, dar Guvernul a dat asigurări că şeful instituţiei, care era ţinut ostatic, a fost eliberat.

***

O facțiune a armatei a încercat să preia puterea în Turcia, noaptea trecută, invocând acțiunile lui Erdogan care ar fi afectat ”statul de drept secular” al acestei țări și afirmând că dorește reinstaurarea democrației. În confruntările care au avut loc între armată și forțele fidele actualei puteri au murit cel puțin 42 de persoane și alte 1000 au fost rănite, potrivit cnn.com.

Potrivit aceleiași surse, în această dimineață, președintele Turciei a ieșit și le-a declarat susținătorilor că ”lovitura de stat a eșuat și guvernul a preluat din nou puterea”. Totuși, pe străzile din Ankara și Istanbul se mai aud încă focuri de armă.

BBC.com scrie că mai mulți soldați care au participat la lovitura de stat s-au predat poliției. în același timp însă, nu se știe ce s-a întâmplat cu Hulusi Akar, șeful forțelor armate, fidel președintelui Recep Erdogan, care ar fi fost luat prizonier de puciști.

În discursul său din această dimineață, Erdogan a făcut trimitere și la  Fethullah Gulen, principalul său oponent politic, un islamist moderat, care în prezent trăiește în SUA și care este bănuit că s-ar afla în spatele loviturii de stat.

BBC mai scrie că principalul aeroport din Istanbul, Ataturk, este în acest moment sub controlul guvernului iar zborurile aterizează și decolează regulat. În timpul nopții, activitatea aeroportului fusese blocată.

Între armata turcă și actualul președinte există tensiuni mai vechi, acesta din urmă fiind acuzat că vrea să-și întărească excesiv puterea. De altfel, în urmă cu trei ani toată conducerea armatei a fost schimbată sub acuzația de încercare a unei lovituri de stat. Între timp însă acuzațiile au fost șterse.

Recep Erdogan mai este acuzat și de suprimare a libertății de exprimare în Turcia, aproape toată presa din țară fiind în mâinile sale.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *