Romania Curată

Arest la domiciliu pentru Dan Șova. Nimeni nu e mulțumit cu măsura instanței

Dan Șova va sta în arest la domiciliu, au decis vineri judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia nu este definitivă, dar este executorie, astfel că Șova va fi eliberat din arestul Capitalei.

De altfel, decizia a și fost contestată de avocatul lui Dan Șova, dar și de procurorii DNA. În timp ce primul cerere eliminarea măsurilor preventive împotriva clientului lor, procurorii se declară nemulțumiți că instanța a decis doar arestarea la domiciliu.

În acest dosar, procurorii l-au reținut și pe Mihai Bălan, director general al CET Govora, cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată. Acesta nu a fost însă arestat preventiv. Dan Șova este acuzat de trafic de influență.

„În perioada octombrie 2011 – iulie 2014, inculpatul Șova Dan-Coman a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică CET Govora SA, inculpatul Bălan Mihai, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. Concret, inculpatul Șova Dan-Coman i-a spus persoanei denunțătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistență juridică cu CET Govora SA de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună”, spun  procurorii.

În schimbul acestui serviciu, Dan Șova a pretins de la persoana denunțătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistență juridică ce urma să se încheie între CET Govora și casa de avocatură respectivă.

În cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora reprezentată de inculpatul Mihai Bălan și societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.
În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocați a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activitățile de asistență juridică prestate în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012.

„În aceeași perioadă, inculpatul Șova Dan-Coman a încasat de la societatea de avocați suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasați în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puțin timp după ce societatea de avocați încasa banii de la CET Govora”, descriu procurorii.

În luna decembrie 2012, contractul de asistență juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme inculpatul Bălan Mihai nu mai ocupa funcția de director general al CET.

„În luna martie 2013 inculpatul Bălan Mihai a revenit în funcția de director general al CET Govora. În cursul lunii mai 2013, între CET Govora reprezentată de inculpatul Mihai Bălan în calitate de director general și aceeași societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora”, arată DNA.

„În perioada contractuală, inculpatul Șova Dan-Coman a încasat comisionul total 40.000 euro. Cercetările efectuate în cauză au evidențiat faptul că cea mai mare parte a banilor primiți de inculpatul Șova Dan-Coman au fost orientați în mod direct către stingerea unei datorii provenită din obligațiile inculpatului de cumpărător al unui imobil situat în București”, mai spun procurorii.

Paguba reclamată ca fiind adusă CET Govora este de 1.301,410 lei.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Arest la domiciliu pentru Dan Șova. Nimeni nu e mulțumit cu măsura instanței

  1. Gabi Micu

    Arest la domiciliu este tot arest.Personal,m-am saturat de cererile de arestare preventiva pentru fapte petrecute cu 5 ani in urma si bazate doar pe turnatorii ale unora care desi au furat impreuna cu cei pe care-i „toarna” sunt liberi!

    Reply
  2. POPOVICIU DORIN

    Personal, consider arestul la domiciliu o nesimtire si un afront la adresa milioanelor de oameni ccare isi duc traiul fara a apela la hotii, cat despre turnatori sunt de aceeasi speta cu colegii turnati!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *