Adrian Popescu

ARC va spune din vina cui o tara intreaga este paralizata Regii deszapezirii traiesc bine cu bani de la buget, Romania este sub zapada

Companiile de drumuri, printre care se afla la loc de frunte cele detinute de „regii asfaltului” Spedition UMB si Tehnostrade (Dorinel Umbrarescu), Tehnologica Radion (Theodor Berna), Delta ACM 93 (Florea Diaconu) si Euroconstruct Trading 98 (Dan Besciu si Sorin Vulpescu), au castigat de la statul roman, in ultimii patru ani, contracte in valoare aproximativ 1 miliard de euro pentru intretinerea si repararea drumurilor si autostrazilor. Aceste contracte includ si servicii de deszapezire si interventie rapida in caz de necesitate, insa firmele nu s-au achitat de obligatii, Romania fiind practic paralizata in aceste zile de caderile masive de zapada.

Straco, Delta ACM 93 si Romstrade incaseaza 25 milioane de euro pentru doi ani pe servicii de intretinere in cazul autostrazii A1 si a centurii orasului Ploiesti, iar Straco si Romstrade se ocupa de autostrada A2 pentru 28 de milioane de euro.

An de an se intampla acelasi lucru. Companiile nu isi fac datoria la aparitia zapezii, insa nimeni nu le trage la raspundere.

In schimb, aceste societati au venituri considerabile. De exemplu, firma de constructii Spedition UMB, controlata de omul de afaceri bacauan Dorinel Umbrarescu, a incasat in primele sapte luni ale lui 2011 peste 170 milioane euro de la CNADNR pentru constructii de autostrazi, modernizari de drumuri, deza¬peziri, col¬ma¬tari sau reparatii de sosele. Oficial, compania are doar 43 de angajati.

Joi seara, peste 1.000 de autovehicule erau blocate pe autostrazi, drumuri judetene si drumuri nationale din cauza zapezii si a conditiilor meteo nefavorabile, iar pe autostrazile A1 si A2 nu se putea circula.

Pentru a face fata situatiei, autoritatile au apelat la Armata, peste 1.500 de militari fiind trimsi pe teren, iar 50 de detinuti de la Penitenciarul Bucuresti Jilava vor fi folositi, vineri, la actiunea de deszapezire a tirurilor pe Soseaua de Centura, intre Jilava si Magurele.

Pe calea ferata, joi, au fost 23 de trenuri anulate, porturile sunt in continuare inchise, iar aeroporturile sunt toate deschise, desi functioneaza in conditii de iarna.

Peste 100 de tiruri au fost oprite, joi seara, in Vama Bechet, judetul Dolj, ca urmare a situatiei meteo din Bulgaria, in urma careia s-a instituit cod rosu.

Aceeasi situatie se intalneste si in Bucuresti, unde firmele de salubritate au obligatia sa se ocupe si de indepartarea zapezii: Sectorul 1 – Romprest SA (contract incheiat pe 25 de ani cu o valoare totala de 450 milioane euro), Sectorul 2 – Supercom SA, Sector 3 – Rosal Grup, Sector 4 – REBU, Sectorul 5 – Romprest SA, Sectorul 6 – Urban SA.

Toate aceste contracte au fost atribuite fara licitatie, in urma unor decizii arbitrare ale primarilor, care nu au niciun interes sa traga la raspundere firmele de salubritate, daca nu isi indeplinesc obligatiile.

Cu exceptia marilor bulevarde unde circulatia a fost cat de cat deblocata, strazile mai mici si aleile erau complet acoperite de zapada.

Vremea nefavorabila a facut si victime. Potrivit ultimelor estimari, trei oameni au decedat din cauza frigului sau a faptului ca ambulantele nu au putut ajunge la timp la cei cate necesitau ingrijire medicala. Astfel, o femeie a fost gasita fara viata in zapada, in noaptea de joi spre vineri, in localitatea Corbii Mari din judetul Dambovita, decesul survenind cel mai probabil din cauza frigului.

Va invitam sa completati voi lista locurilor unde, din vina autoritatilor, oamenii se chinuie si acum in zapada si viscol.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “ARC va spune din vina cui o tara intreaga este paralizata Regii deszapezirii traiesc bine cu bani de la buget, Romania este sub zapada

 1. gabi

  Eu cred ca ar trebui infiintat un departament militarizat, asa cum este SMURD, eventual in subordinea MAI sau al Armatei, care sa se ocupe de deszapezirea din afara localitatilor. Ar fi mai ieftin, interventia ar fi promta si nu am mai cheltui atat de multi bani pentru smecherii astia gen Umbrarescu. Cred ca voi ar trebui sa sustineti un asemenea demers.

  Reply
 2. Deceneu

  Eu nu as condamna firmele si nici autoritatile locale, cand adminstrarea soselelor nationale si europene este in subordinea guvernului, si fondurile se gestioneaza prin intermediul CNADNR.
  Fenomenul este unul mai general.
  „Aici sunt banii dumneavoastra”

  Reply
 3. ro-lari

  Simplu:
  1. Daca tot apelam la armata, pentru dezapezire, de ce nu le-am da lor banii dati smecherasilor?
  2. Basescu „s-a luat” de Arafat (ca Elena Ceausescu de doamnele care-i ieseau in evidenta) aruncand in discutie problema salvarilor la nivel de sate! Oare de ce nu s-a gandit ca tractoarele, deja existente in fiecare sat, sa fie amenajate cu pluguri si astfel toate ulitele tarii sa fie „negre” in timp de iarna?
  Tot simplu – unde nu-i cap vai de picioare!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *