Procurorii DNA au descoperit ca primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a primit bani (100.000 euro), excursii de lux si chiar haine pentru nevasta de la trei oameni de afaceri, in schimbul acordarii unor contracte din bani publici. Mustafa Bekar (actionar la Kiat Group), Calin Stoia (director general al Brantner Romania) si Simion Muresan (actionar la Electrogrup) au primit in ultimii doi ani contracte in valoare de 200 de milioane euro. Cei trei oameni de afaceri au fost pusi sub invinuire de procurorii anticoruptie, fiind cercetati alaturi de Sorin Apostu.
Potrivit unor surse judiciare, omul de afaceri Simion Muresan, care controleaza firma Electrogrup a fost in concediu cu Apostu in Austria si i-ar fi platit primarului si o alta vacanta in Dubai.
La randul sau, omul de afaceri turc Mustafa Bekar, asociat la Kiat Group, i-ar fi platit primarului cazarea la un hotel din Bucuresti si i-ar fi achitat nota de plata in octombrie 2011 la un mall din Cluj-Napoca, pentru mai multe haine pentru sotia edilului, Monica Apostu.
Turcii de la Kiat au reparat drumuri de aproape 880 milioane lei
Omul de afaceri Mustafa Bekar este asociat, alaturi de alti patru conationali, la Kiat Group Construct, firma ce a castigat doua contracte enorme in timpul mandatului actualului primar de Cluj, Sorin Apostu.
Potrivit datelor de pe SEAP, in mai 2010, Kiat Group, in asociere cu Diferit SRL, a castigat un contract de la Primaria Cluj-Napoca pentru reabilitarea strazilor din oras pe o perioada de patru ani, pentru suma de 600 de milioane de lei (150 de milioane de euro).
La licitatie au participat nume grele din domeniul constructiilor de drumuri: Delta Antrepriza de Constructii si Montaj 93 SRL, Romstrade SRL, Euro Construct Trading 98 SRL, Strabag SRL, Porr Technobau und Umwelt Aktiengellschaft, Tehnologica Radion SRL, Viarom Construct SA.
In octombrie 2011, Kiat Group Construct a castigat un alt contract de la Consiliul Judetean Cluj, ce are ca obiect proiectarea si executia lucrarilor de modernizare si reabilitare a 423 de kilometri de drumuri judetene pentru perioada 2011-2015, suma fiind de 281,7 milioane de lei.
Camere video de 3 milioane de lei
Omul de afaceri Simion Muresan detine, impreuna cu fratele sau, firma clujeana Electrogrup, specializata in constructii de infrastructura energetica si de telecomunicatii.
Din datele de pe SEAP, rezulta ca SC Electrogrup a castigat in 2009 de la Consiliul Judetean Cluj un contract in valoare de aproape 2 milioane de lei, pentru realizarea unei retele electrice in vederea alimentarii parului industrial de la Jucu.
Aceeasi firma a primit, in decembrie 2010, un alt contract de la Primaria Cluj-Napoca privind un sistem de monitorizare video a traficului rutier, compus din 220 de camere video amplasate in 79 de zone din oras. Contractul are o valoare de 3,3 milioane lei si se intinde pe o perioada de 7 ani.
„Aceste camere sunt foarte eficiente pentru noi. Pe langa monitorizarea traficului rutier, aflam informatii despre incendiile, blocajele din trafic, actiunea de deszapezire, inclusiv despre siguranta pietonilor, parcarile pe treceri de pietoni, a furturilor din masini, dar si a violentelor care au loc in trafic. Suntem deschisi la propunerea Politiei pentru ca acest program sa fie extins. Este practic un antrenament pentru politistii nostri comunitari, care in prezent fac echipe mixte cu inspectorii de la Politia municipiului”, declara Sorin Apostu in luna decembrie 2010.
Salubritate cu scandal
Calin Mihai Stoia este director general al Brantner Romania. Firma Brantner-Veres a obtinut, in iulie 2009, contractul de concesionare a salubritatii pe unul din cele doua sectoare din municipiul Cluj-Napoca. Celalalt sector este gestionat de SC Rosal SA, firma deputatului PDL Silviu Prigoana.
Rosal Grup deserveste cartierele Manastur, Zorilor, Gruia, Grigorescu si o parte din centru, iar Sectorul II a revenit firmei Brantner Veres.
Inca de la inceput, intre cele doua companii a izbucnit un adevarat razboi, fiecare incalcand teritoriul celeilalte.
In martie 2011, Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice a efectuat un control si a sanctionat compania Brantner cu 20.000 de lei pentru ca nu s-a retras din zonele aflate in sectorul Rosal. De asemenea, Primaria Cluj Napoca a constatat mai multe nereguli si a sanctionat Brantner cu cateva zeci de mii de lei. Pentru a evita alte sanctiuni, compania Brantner n-a mai ridicat gunoiul din zonele din centru, insa nici Rosalul nu si-a luat in primire sectorul, astfel incat oamenii au ramas cu gunoiul neluat cateva saptamani.
De ce nu se fac analize la toate primariile din tara ??
de ex. la Petrosani, judetul Hunedoara
traim in lumea basmelor, visam numai ca facem dreptate,
Ma intreb cum de s-a asternut linistea in acest dosar?
Ce s-a intamplat cu urmarirea penala a celor implicati? Cum de a disparut Muresan Simion din urmarirea penala?