Adrian Popescu

ARC solicita revizuirea urgenta a sistemului prin care se dau contractele pentru drumuri Deszapeziri de sute de milioane cu firme de termopane

Romania a incheiat, in ultimii patru ani, contracte de un miliard de euro pentru intretinerea drumurilor nationale, din care s-au platit efectiv 250 milioane euro. CNADNR aloca pentru deszapezire intre 5.000 si 6.000 euro/km, cu mult mai mult decat statele nordice, unde ninge o perioada mai lunga de timp (Suedia -1506 euro/km, Islanda – 1177 euro/km, Finlanda – 1041 euro/km).

Iarna acesta a dovedit ca firmele care au castigat contractele nu si-au facut treaba si numai interventia structurilor militarizate a facut ca numarul victimelor sa nu fie mai mare.

ARC solicita revizuirea actualului sistem de atribuire a contractelor de deszapezire la nivel local si central, deoarece, in prezent, majoritatea acestor contracte sunt date fara licitatii deschise si sunt castigate de companii care nu sunt specializate in acest domeniu, ceea ce ridica suspiciuni de coruptie.

De regula, companiile private nu folosesc la deszapezire utilaje speciale pentru asemenea operatiuni, ci masini utilizate vara la constructia de drumuri si nici nu dispun de personal calificat.

Sunt autoritati locale care asteapta pana in ultimul moment venirea anotimpului rece si acorda contracte fara licitatie, pe motiv ca iarna este aproape si nu mai este timp pentru o procedura deschisa.

La o asemenea practica a apelat si primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care in 2010 si 2011 a acordat fara licitatie doua contracte firmei Romprest, pentru deszapezirea sectorului 5, dupa ce Marian Vanghelie a anuntat ca nu are bani pentru a angaja o firma privata. Oprescu stia din timp de situatia din sectorul 5, insa nu si-a mai batut capul cu transparenta decizionala.

Piedone inchiriaza masini de la o firma de termopane

In sectorul 6 al Capitalei, Administratia Domeniului Public a atribuit, in ianuarie 2011, un contract de 531.000 lei societatii Gida Prod Serv SRL, pentru inchiriere de utilaje pentru deszapezire si combaterea poleiului.

Afacerea este foarte profitabila pentru o companie ce are doar patru angajati si are ca obiect de activitate fabricarea de usi si ferestre din metal. Si acest contract a fost atribuit fara o licitatie publica.

La Cluj, deszapezirea este facuta de o companie de comert

Consiliul Judetean Cluj a acordat in 2012, fara licitatie, un contract privind servicii de deszapezira a drumurilor judetene/nationale din zona localitatilor Turda-Campia Turzii-Viisoara-Ceanu Mare-Mociu-Buru-Muntele Baisorii-Petrestii de Jos-Liteni companiei Bema Prodserv SRL din Campia Turzii, in valoare de 700.000 lei. Presa locala a semnalat ca aceasta firma castiga cu regularitate din 2009 asemenea contracte, insa nu isi indeplineste obligatiile.

Pe site-ul Ministerului Finantelor, Bema Prodserv SRL apare cu domeniu principal de activitate „comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun”, asadar fara nicio legatura cu deszapezirea drumurilor si cu doar 28 de salariati.

Harghita apeleaza la o companie de locuinte

Si Consiliul Judetean Harghita a acordat in 2012, fara licitatie, un contract companiei Fundamenta SRL pentru intretinerea curenta pe timp de iarna a drumurilor judetene din zona Gheorgheni, cu o valoare de 67.000 lei, desi acesta companie are ca domeniu de activitate constructia de locuinte.

Si evolutia acestei firme este interesanta. In 2001, avea ca obiect de activitate prelucrarea lemnului in zona Gheorghieni, avand 19 salariati, in 2007 trece la constructia de cladiri si lucrari de geniu, pentru ca in 2008 se axeaza pe constructii rezidentiale si nerezidentiale.

Tot CJ Harghita a dat in 2012 un contract, fara licitatie, in valoare de 182.000 lei, firmei Viaduct SRL din Odorheiu Secuiesc, pentru intretinerea curenta pe timp de iarna a drumurilor judetene din zona Ciuc. Compania este specializata in constructia de locuinte.

Localitatile din Ilfov, deszapezite de o firma cu mari datorii la stat

In Ilfov, Consiliul Judetean a atribuit firmei Teloxim Con SRL un contract pentru „prevenirea si combaterea lunecusului si inszapezirii pe drumurile judetene”, in iarna 2011-2012, in valoare de 2,8 milioane lei.

Nici aceasta companie nu este specializata in deszapezire, firma avand ca principal obiect de activitate constructia de locuinte si doar 41 de angajati.

Compania are si mari probleme financiare. La sfarsitul anului 2011, Teloxim Con SRL, inregistrata in sectorul 6 al Capitalei, inregistra restante catre bugetul de stat in suma de 571.000 lei, ANAF demarand procedura de executare silita.

In Vrancea, de zapada se ocupa o firma politica

Consiliul Judetean Vrancea, condus de Marian Oprisan, plateste peste trei milioane de lei pentru deszapezirea drumurilor judetene firmei Sotirex SRL, al carei asociat unic este Angela Munteanu. Firma a apartinut consilierului judetean Victor Roman (PSD), acesta iesind din societate pentru a pune capat acuzatiilor de conflict de interese si cedandu-si partile sociale asociatei de atunci, Angela Munteanu.

La Mehedinti contractele sunt castigate de un director de la CNADNR

In Mehedinti, intretinerea drumurilor pe timp de iarna este prestata de SC Via Vita SRL, pentru care primeste 465.000 lei. Contractul a fost atribuit de CJ Mehedinti in ianuarie 2012, fara a organiza o licitatie publica, invocandu-se aceeasi urgenta survenita de timpul scurt avut la dispozitie.

Acest contract nu este cu totul intamplator. Director la SC Via Vita SRL, companie inregistrata in localitatea Simian, este Mihaela Duducea, acesta fiind sotia lui Sorinel Viorel Duducea, director adjunct la Sectia Drumuri Nationate Turnu Severin (filiala a CNADNR). Societatea SC Via Vita SRL castiga cu regularitate contracte publice de la Consiliul Judetean Mehedinti si Directia Regionala de Drumuri Craiova.

Judetele Bacau, Braila si Olt, dominate de firmele consilierilor

In Buzau, unul din cele mai afectate judete de caderile masive de zapada, Consiliul Judetean a incheiat contracte cu trei companii (Liciu Con SRL, Conferic SRL si Petro Consind SRL) pentru deszapezirea din aceasta iarna, pentru suma de 4,7 milioane lei. Potrivit presei centrale, Conferic SRL are ca actionari pe Emil Nicolai si Constantin Moglan, ultimul fiind trimis in judecata, in 2010, de DNA, alaturi de primarul comunei Lopatari, pentru fraude cu fonduri europene.

De asemenea, compania Petro Consind a apartinut sotiei consilierului judetean PSD Dumitru Dobrica.

La Braila, de deszapazirea drumurilor judetene se ocupa SC Tancrad SRL, in schimbul a 3 milioane lei anual. Presa locala a semnalat in mai multe randuri ca acesta firma este favorizata de presedintele CJ Braila, Bunea Stancu, sa castige contracte publice privind asfaltarea drumurilor din judet.

Consiliul Judetean Olt a incheiat contractele de deszapezire pentru perioada 2011-2015, cu o valoare totala de 10 milioane de lei. Contractele au fost castigate de cinci firme: Olt Drum SA, T Dancor Romconstruct SRL, Delta ACM 93 SRL, Bebe Trans Rom SRL si Corpres SA.

Compania T Dancor Romconstruct SRL apartine lui Cornel Ciocan, al carui frate Dan Ciocan, este consilier judetean PSD in Olt. De altfel, Cornel Ciocan a fost trimis in judecata, in 2010, de procurorii DNA, pentru un prejudiciu de 1,7 milioane euro adus statului din evaziune fiscala.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “ARC solicita revizuirea urgenta a sistemului prin care se dau contractele pentru drumuri Deszapeziri de sute de milioane cu firme de termopane

  1. Panait

    astea sunt contracte politice cu iz de coruptie. dupa cate stiu eu nu exista nicio lege care sa sanctioneze aceste contracte incheiate cu prietenii consilierilor si primarilor. O sa mai curga multa apa pe Dambovita pane cand o sa vedem o schimbare in domeniul asta.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *