Romania Curată

ARC cere partidelor politice sa accepte regulile jocului si sa nu le manipuleze odata ce procedurile au fost demarate Pretul nerespectarii Cartei Albe a Bunei Guvernari e deja platit de USL

Alianţa pentru o Românie Curată, formată din ONG-uri, sindicate şi studenţi care susţin buna guvernare, reaminteşte partidelor politice din România, preşedintelui interimar şi celui suspendat, precum şi comunităţii internaţionale, că actuala criză politică se datorează constantelor încălcări ale principiilor bunei guvernări în general, celor din Carta Albă a Bunei Guvernări în particular. Partidele care se află în prezent la guvernare au semnat Carta pe vremea când se aflau în opoziţie. Fostul prim-ministru M.R. Ungureanu a anunţat de asemenea că susţine Carta. Vezi istoricul şi conţinutul Cartei în limbile română şi engleză aici .

De exemplu, Carta prevedea încă din primul paragraf:

1) Propuneri privitoare la organizarea partidelor politice pentru a oferi garanţii populaţiei privitoare la capacitatea acestora de a tria în mod adecvat, pe criterii de integritate şi competenţă, pe aceia care vor ocupa funcţii publice, respectând astfel criteriile bunei guvernări:

1.1 Adoptarea oricărei legislaţii şi decizii electorale numai prin consultare şi larg consens (două treimi) pentru a evita ca partidele de la putere să ia decizii unilaterale în avantaj propriu. [PDL, fostul partid de guvernământ a încălcat această regulă în mod repetat atunci când a eliminat a doua rundă de vot pentru primarii aleşi direct, apoi prin amânarea alegerilor locale; USL, actuala alianţă de guvernământ, a încălcat de asemenea prevederea, atunci când a adoptat un sistem de tip “first past the post” dintr-un singur tur de scrutin. Din fericire, unele dintre aceste decizii au fost invalidate de către Curtea Constituţională.]

1.2 Instituirea de urgenţă a unui grup de lucru care să supravegheze aducerea la zi a listelor de vot în conformitate cu noile date ale recensământului, sub supravegherea unei comisii parlamentare. [Lipsa de implementare a acestei sugestii făcute în ianuarie 2012 a contribuit direct la invalidarea referendumului şi la pierderea voturilor exprimate de 8 milioane de oameni.]

1.3 Simplificarea condiţiilor, în prezent restrictive, de constituire a unui partid politic şi eliminarea condiţiilor discriminatorii şi favorizante pentru unii actori participanţi la alegeri, scopul fiind acela al stimulării competiţiei şi a reducerii pericolului oligopolizării sistemului de partide. [Partidele existente nu doar că nu au contribuit pentru a pune în aplicare această prevedere, ci noua lege electorală a fost adoptată chiar cu scopul explicit de a afecta partide recent infiintate.]

1.4 Adoptarea unei iniţiative legislative de eliminare a traseismului politic la parlamentari, după modelul existent deja la primari. [Această propunere nu a fost implementată. Mai mult, de la formularea ei, un guvern chiar a picat datorită traseiştilor politici. Aceasta rămâne pe viitor o sursă importantă de instabilitate; vezi istoricul complet al traseismului aici .]

Alianţa pentru o România Curată avertizează cu privire la consecinţele continuării încălcării Cartei, care va atrage după sine o şi mai mare dezamăgire a votanţilor şi a cetăţenilor.

ARC cere partidelor politice să aibă un comportament responsabil, să accepte regulile jocului şi să nu le manipuleze odată ce procedurile au fost demarate. ARC încurajează Curtea Constituţională să judece fără teama de a fi supusă intimidărilor politice.

Din partea Alianţei pentru o Românie Curată
Secretariatul este asigurat de Societatea Academică din România

Simona Popescu

Citeste aici traducerea in engleza a acestui comunicat.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “ARC cere partidelor politice sa accepte regulile jocului si sa nu le manipuleze odata ce procedurile au fost demarate Pretul nerespectarii Cartei Albe a Bunei Guvernari e deja platit de USL

  1. doru

    Scuze ,efectiv nu am avut timp sa citesc tot dar ar mai trebui:LIMITAREA PARLAMENTARILOR LA 2(DOUA)MANDATE,A PRIMARILOR LA FEL.TOTI CEI CARE AU AVUT CONDAMNARI ANTERIOARE,CEI CARE SUNT CERCETATI PENAL,CEI CARE AMANA PROCESELE LA INFINIT-sa nu mai poata candida;cu alte cuvinte,partidele din care fac parte,sa nu-i mai propuna in posturi legislative sau executive;Aici intervine si PLAGIATUL,CONFLICTUL DE INTERESE,INCOMPATIBILITATEA,ETC.TOATA “ELITA POLITICA”PTR.FAPTE DOVEDITE CA FIIND DE NATURA PENALA,SA NU MAI FIE APARATA DE “SPARLAMENTARI”.CONSTITUTIA ART.16.Nu se va mai putea face “front comun”ptr.HOTI!

    Reply
  2. NICU DEMOCRATU

    Pentru o buna guvernare prin impunerea principiului INDEPENDENTEI, INTEGRITATII si COMPETENTEI PROFESIONALE in vederea consolidareii democratiei, Societatea Civila, cea netranspartinica, trebuie sa aiba controlul total asupra Ministerului Justitiei, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului de Finante Publice si primariilor. Doar atat pentru a marca inceputul unui proces democratic in Ro, pentru ca au putut fi desemnati in urma alegerilor locale oameni care nu indeplinesc conditiile de reprezentativitate pentru legimitate.

    Reply
  3. Catalin Toma

    Nu cred ca referendumul s-a pierdut datorita neactualizarii listelor electorale. Din cate stiu, se invoca faptul ca exista persoane decedate pe aceste liste: conform statisticilor oficiale, Romania a inregistrat un spor negativ situat intre 0,16 si 2,4 la 1000 de persoane. Daca facem o medie probabil ca am fi undeva intre 1 si 1,5 la 1000 de locuitori pentru ultimii 20 de ani. Asta inseamna maxim 600000 (sau 500000 daca ajustam la procentajul de populatie cu drept de vot) si nu influenteaza rezultatele referendumului. Pe de alta parte, as atrage atentia asupra faptului ca rezultatele referendumului par a fi influentate de un numar extraordinar de mare de voturi exprimate pe liste suplimentare (90000 au fost contorizate numai in judetele Iasi si Dolj, judete care nu au foarte multi turisti si din care studentii au plecat de mult acasa).

    Reply
  4. MVasile

    Avand in vedere turismul electoral, propun sa faceti publice listele suplimentare pentru localitatile unde prezenta la vot a fost peste 100% precum si listele localitatilor de unde provin turistii (cod sectie si CNP).
    Fiind vorba de localitati de dimensiuni mici se poate constata cu usurinta votul dublu.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *