Adrian Popescu

Peste 3000 de magistrați cer retragerea proiectului de modificare a ”legilor justiției” (UPDATE)

3.355 din cei peste 9.000 de magistrați din Romania (6.500 de judecători si 2.900 de procurori) solicită, într-un memoriu adresat premierului Mihai Tudose si ministrului Justiției, Tudorel Toader, retragerea proiectului de modificare a legilor justiției.

Semnatarii memoriului atrag atenția ca „nu se mai poate accepta întoarcerea in timp, la reglementari legislative existente anterior anului 1989, prin readucerea justiției sub control politic si lărgirea nepermisa a atribuțiilor ministrului Justiției”.

Magistrații mai subliniază ca „Toate aceste modificări de esență propuse de Ministrul Justiției încalcă flagrant MCV, rapoartele sale constante si fundamentele unei magistraturi firești într-un stat democratic. Aceste propuneri, odată intrate in vigoare, vor influenta cariera si activitatea profesionala a magistraților pentru o perioada îndelungată si vor produce dezechilibre in sistemul judiciar, aspecte ce au fost condamnate de Comisia Europeana in repetate rânduri.”

Numărul magistraților care au semnat memoriul era marți dimineață de 1.000 si a crescut in cursul zilei la 1.900.

Magistrații mai arata, in memoriu, ca, deși avizul Consiliului Superior al Magistraturii nu este, potrivit legii, unul obligatoriu, el „nici nu poate fi nesocotit si desconsiderat”.

Citiți aici memoriul semnat de cei peste 3300 de magistrați:

Memoriu pentru retragerea proiectului MJ privind legile justitiei

Vezi aici lista actualizată a magistraților semnatari ai memoriului:

Lista celor 3355 de magistrați judecători și procurori care susțin memoriul (8 octombrie)

Lista celor 125 auditori de justiție care susțin memoriul (8 octombrie)

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Peste 3000 de magistrați cer retragerea proiectului de modificare a ”legilor justiției” (UPDATE)

 1. Dumitru

  Lista publicata contine 1702 nume. Sunt 586 de procurori si deci 1112 de judecatori (raport cam 1:2, ca si in cifrele globale).

  Reply
  • Dumitru

   In noua versiune a listei, din 2561 de inscrisi sunt 999 de procurori, si deci 1562 de judecatori, si procurorii sunt clar supra-reprezentati (34% din toti procurorii sunt pe lista, insa doar 24% din cei 6500 de judecatori).

   Reply
   • Dumitru

    Din pacate, noua versiune cu 3085 de nume este „obfuscated”. Nu mai e clar ce e fiecare (procuror/judecator) si uneori nici nu-i clar unde lucreaza (e.g. 3043. Andreea Vernea – JS1). Nu pot fi sigur ca au facut-o specia, insa e clar ca e mult mai greu sa faci statistici. Insa tot se vede ca din noii 500 de inscrisi majoritatea (de departe) sunt procurori de la diverse parchete, DIICOT, DNA, etc. Procurorii se apropie probabil rapid de 50% din total. BTW, nu-mi dadusem seama cat de feminizate sunt profesiile juridice. De exemplu, de la judecatoria Iasi sunt 16 nume de femei si doar 2 de barbati…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *