Romania Curată

Aplicăm legea sau facem alta?

Societatea Academică din România (SAR) a monitorizat implementarea Legii 544 la nivelul a mii de autorități locale anuale și întreține cea mai mare aplicație electronică de trimis și procesat cereri de informații, pentru care am colectat prin eforturi proprii adresele de email a mii de autorități, inexistente într-un catalog editat de stat. De asemenea, am inițiat și câștigat mai bine de o sută de procese în decursul timpului pe baza acestei legi. Această experiență ne determină să tragem câteva concluzii care pot veni în sprijinul efortului reformator ai guvernului, după cum urmează:

1. Deficitul de implementare al legii nu se datorează vreunei probleme a textului legislativ, ci deficitului general de implementare al administrației românești.

2. Mai specific, singurul organism intern din SGG care monitoriza implementarea legii a fost desființat de ani de zile. Nu au de ce autoritățile locale din România să își facă vreun raport de activitate doar pentru că le cere anual SAR, pe fondul totalului dezinteres al guvernului față de acest instrument indispensabil evaluării și controlului administrativ. Un compartiment însărcinat cu această urmărire a implementării trebuie de urgență reînființat.

3. Situația la zi a implementării la nivelul a cinci mii de autorități se poate constata pe siteul nostru în cadrul aplicației ”Ia Statul la întrebări” (aici). Sugerăm guvernului să încorporeze rata de răspuns în criteriile de performanță administrativă, în acest fel va crește. Este evident că performanța e foarte diferită de la instituție la instituție și de la regiune la regiune.

4. E urgent ca guvernul să compileze și să publice adresele corecte de email de la mai mult decât cinci mii de autorități cum am reușit noi. În general este indispensabil ca guvernul să completeze infrastructura necesară transparenței din punct de vedere logistic și să monitorizeze implementarea acestei legi, ca și a altora, în cadrul unei monitorizări permanente a a performanței administrative. Nu sunt necesare nici modificări legale, nici suplimentări de acest tip ca administrația să primească în sfârșit semnalul politic și mijloacele să aplice legea.

***

Notă: Punctul de vedere de mai sus a fost transmis Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Social, care, în colaborare cu MDRAP, a inițiat o consultare cu privire la legislaţia actuală în domeniul transparenţei.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Aplicăm legea sau facem alta?

  1. Gheworghiu M

    Ar trebui sa existe o decizie mai clara de anulare a unei documentatii – daca nu a fost supusa informarii, consultarii, dezbaterii cu persoanele cu profil profesional care sunt afectate pozitiv sau negativ de acea decizie.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *